Vega kaják
+2
Áprilia
Blueeye
6 posters
1 / 1 oldal
Vega kaják
Imádom a vega kaját, főleg az indiai konyha receptjeit.
Szeretem, ahogy nagy gonddal készítik el az ételeiket. Fő különlegesség az is, hogy egy főétkezés alkalmával minden íz megtalálható a menüben.
A sós, az édes, a csípős, a fanyar, a keserű és a savanyú is.
Állítólag a jó emésztés szempontjából az sem mindegy, milyen íz szerinti sorrendben fogyasztjuk el az ételt.
Nézzük, mit ehetünk.
Prasadam - az Istennek felajánlott étel
Szeretem, ahogy nagy gonddal készítik el az ételeiket. Fő különlegesség az is, hogy egy főétkezés alkalmával minden íz megtalálható a menüben.
A sós, az édes, a csípős, a fanyar, a keserű és a savanyú is.
Állítólag a jó emésztés szempontjából az sem mindegy, milyen íz szerinti sorrendben fogyasztjuk el az ételt.
Nézzük, mit ehetünk.
Prasadam - az Istennek felajánlott étel
Blueeye- Hozzászólások száma : 1129
Halava
Főzzünk halavát- nagyon finom!!
Szemléltető video a cikk alján.
Aki járt már krisnás étteremben, vagy evett már a krisnásoknál, például a Sziget-Fesztiválon, az biztosan ismeri ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb édességet. A halavát nagyon változatos ízesítésekkel lehet elkészíteni. Lehet bármilyen gyümölcsös, de ezen kívül nagyon gyakori a diós, mogyorós, mazsolás, karamellás és a mákos halava.
Alap hozzávalók:
20 dkg. gríz (amit a puccosabb szakácskönyvek búzadarának hívnak),
10 dkg. vaj (nem margarin, hanem vaj!),
30 dkg. cukor,
8 dl. víz.
Ennyi kell a fapados szériához. A tunninghoz kell még gyümölcs, és/vagy olajos magvak.
A vizet egy fazékban fel kell forralni a cukorral. Ez megy magától is, úgyhogy, amíg melegszik, egy másik fazékban a vajon jól megpirítjuk a grízt, fakanállal kevergetve. Ez egy nagyon finom illatú művelet, ilyenkor az olvadt vaj illata terjeng a konyhában és a környéken... Mikor barnára pirult, óvatosan hozzáöntjük a forró szirupot és elkeverjük. Egy látszólag nagyon híg kulimászt kapunk, de nem kell megijedni, ugyanis a halava percek múlva besűrűsödik, ahogy kell. Ekkor fagyis-kanalakkal gombóconként tányérra, vagy kelyhekbe rakjuk.
Tehát így kell az alap halavát megcsinálni, de ebben nincs még semmilyen ízesítés, ez így csak fapados halava. Ezt csak az elmélet kedvéért írtam le, a gyakorlatban kell egy kis tunning.
Ha gyümölccsel ízesítjük, fontos, hogy a gyümölcsöt, vagy lekvárt a szirupba főzzük bele! Ha mazsolát rakunk a halavába, azt is a szirupba főzzük bele, hogy puha legyen!
Ha diót, mogyorót rakunk bele, vagy mákosat csinálunk, azt le kell darálni, vagy kis darabokra törni és érdemes a grízzel együtt megpirítani, hogy az illóolajok ne menjenek ki.
Általában a dió, vagy mogyoródarálékot minden gyümölcsös halavába lehet rakni, de a mákos halava szerintem magába, vagy max. mazsolával, esetleg meggyel jó. Viszont úgy nagyon tuti.
A karamellás halava is "nagyon ütős", de ez némi vesződséget igényel, mert ha ilyet készítünk, a szirup felforralása előtt a cukrot karamellizálni kell, majd azt szép lassan felönteni forró vízzel. Ha nem elég ügyes az ember, akkor volt egy jó fazeka, ha viszont sikerül, akkor nagyon finom és az átlagnál különlegesebb halavája lesz... Vagy-vagy...
Ha kész a halava, melegen, langyossan, hidegen, ki ahogy szereti -eheti.
Itt egy rövid videó a banános halava elkészítéséről. Asszem minden benne van, amit elmondtam:
http://ksatriya.freeblog.hu/archives/2008/07/14/Fozzunk_halavat__video/
Ksatriya
***
Figyelem, kissé hízlaló!
Szemléltető video a cikk alján.
Aki járt már krisnás étteremben, vagy evett már a krisnásoknál, például a Sziget-Fesztiválon, az biztosan ismeri ezt a nagyon egyszerűen elkészíthető, de annál finomabb édességet. A halavát nagyon változatos ízesítésekkel lehet elkészíteni. Lehet bármilyen gyümölcsös, de ezen kívül nagyon gyakori a diós, mogyorós, mazsolás, karamellás és a mákos halava.
Alap hozzávalók:
20 dkg. gríz (amit a puccosabb szakácskönyvek búzadarának hívnak),
10 dkg. vaj (nem margarin, hanem vaj!),
30 dkg. cukor,
8 dl. víz.
Ennyi kell a fapados szériához. A tunninghoz kell még gyümölcs, és/vagy olajos magvak.
A vizet egy fazékban fel kell forralni a cukorral. Ez megy magától is, úgyhogy, amíg melegszik, egy másik fazékban a vajon jól megpirítjuk a grízt, fakanállal kevergetve. Ez egy nagyon finom illatú művelet, ilyenkor az olvadt vaj illata terjeng a konyhában és a környéken... Mikor barnára pirult, óvatosan hozzáöntjük a forró szirupot és elkeverjük. Egy látszólag nagyon híg kulimászt kapunk, de nem kell megijedni, ugyanis a halava percek múlva besűrűsödik, ahogy kell. Ekkor fagyis-kanalakkal gombóconként tányérra, vagy kelyhekbe rakjuk.
Tehát így kell az alap halavát megcsinálni, de ebben nincs még semmilyen ízesítés, ez így csak fapados halava. Ezt csak az elmélet kedvéért írtam le, a gyakorlatban kell egy kis tunning.
Ha gyümölccsel ízesítjük, fontos, hogy a gyümölcsöt, vagy lekvárt a szirupba főzzük bele! Ha mazsolát rakunk a halavába, azt is a szirupba főzzük bele, hogy puha legyen!
Ha diót, mogyorót rakunk bele, vagy mákosat csinálunk, azt le kell darálni, vagy kis darabokra törni és érdemes a grízzel együtt megpirítani, hogy az illóolajok ne menjenek ki.
Általában a dió, vagy mogyoródarálékot minden gyümölcsös halavába lehet rakni, de a mákos halava szerintem magába, vagy max. mazsolával, esetleg meggyel jó. Viszont úgy nagyon tuti.
A karamellás halava is "nagyon ütős", de ez némi vesződséget igényel, mert ha ilyet készítünk, a szirup felforralása előtt a cukrot karamellizálni kell, majd azt szép lassan felönteni forró vízzel. Ha nem elég ügyes az ember, akkor volt egy jó fazeka, ha viszont sikerül, akkor nagyon finom és az átlagnál különlegesebb halavája lesz... Vagy-vagy...
Ha kész a halava, melegen, langyossan, hidegen, ki ahogy szereti -eheti.
Itt egy rövid videó a banános halava elkészítéséről. Asszem minden benne van, amit elmondtam:
http://ksatriya.freeblog.hu/archives/2008/07/14/Fozzunk_halavat__video/
Ksatriya
***
Figyelem, kissé hízlaló!
Blueeye- Hozzászólások száma : 1129
Re: Vega kaják
Nem csak vegáknak!
Nemsokára kapok egy receptet, a
DIÓSFASÍRT RECEPTJÉT.
Állítólag nagyon finom.
Meglátjuk.
Nemsokára kapok egy receptet, a
DIÓSFASÍRT RECEPTJÉT.
Állítólag nagyon finom.
Meglátjuk.
Blueeye- Hozzászólások száma : 1129
Re: Vega kaják
Gondban vagyok a saláta öntetekkel. Vannak receptjeitek ez ügyben? Szóval odáig már eljutottam, hogy összevágok egy csomó zöldséget (pl. paradicsom, paprika, hagyma stb.), de mivel öntsem le? Hogy kell öntetet csinálni?
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6478
Re: Vega kaják
Nekem a tuti öntet a paradicsom-paprika-hagyma-uborka-cukkini-stb. jellegű salátákhoz: frissen facsart citromlé+olaj+kicsi só+frissen őrölt bors. Ezeket egy kis üvegbe öntöm, lezárom a tetejét és jól összerázom, amíg opálos nem lesz a citromlé-olaj elegy. Nagyjából fele-fele arányban szoktam a kettőt vegyíteni.
Vendég- Vendég
Re: Vega kaják
Én, ha nagyon egyszerűen akarom megcsinálni, akkor tejfölbe (joghurtba kellene, csak azt nem szeretem) teszek kevés majonézt.Áprilia írta:Gondban vagyok a saláta öntetekkel. Vannak receptjeitek ez ügyben? Szóval odáig már eljutottam, hogy összevágok egy csomó zöldséget (pl. paradicsom, paprika, hagyma stb.), de mivel öntsem le? Hogy kell öntetet csinálni?
Ha már kicsit bonyolultabban, akkor őrölt borsot, nagyon pici olajat, kaprot is.
Vagy időnként főtt tojást.
Nem kérdezted, de leírom: saláta alapanyagnak én paradicsomot, lilahagymát, fejes salátát és kígyóuborkát szoktam használni, esetleg kevés valamilyen sajtot és feltétlenül megsózom egy kicsit ezeket, különös tekintettel a hagymára, uborkára, paradicsomra.
Lea.- Hozzászólások száma : 1211
Re: Vega kaják
Köszi mindkettőtöknek! (épp kérdezni akartam a tejfölös variációt is! És én sem szeretem a joghurtot, nekem túl plöttyedt. A tejföl krémesebb.)
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6478
Re: Vega kaják
↲Nekem a savanykás íze nem jön be a jogurtnak. Viszont a tejfölt higítani szoktam a végén kevés vízzel, ha a sózott zöldségek nem engedtek elég vizet.Áprilia írta:Köszi mindkettőtöknek! (épp kérdezni akartam a tejfölös variációt is! És én sem szeretem a joghurtot, nekem túl plöttyedt. A tejföl krémesebb.)
Lea.- Hozzászólások száma : 1211
Re: Vega kaják
Azt kutakodtam ki a neten - totál véletlen; a hagymaleves jót tesz a beleknek.
Cukros vagyok és főztem egy kondér hagymalevest!
Hagyma 1 db "mázsa", olaj, só, fűszerek, 2 db szép alma, víz, pirospaprika, fokhagyma, 1 db paradicsom, = JÓ ÉTVÁGYAT!
-
( jaaa - igen - "puki" az udvaron.........
Cukros vagyok és főztem egy kondér hagymalevest!
Hagyma 1 db "mázsa", olaj, só, fűszerek, 2 db szép alma, víz, pirospaprika, fokhagyma, 1 db paradicsom, = JÓ ÉTVÁGYAT!
-
( jaaa - igen - "puki" az udvaron.........
Vendég- Vendég
Re: Vega kaják
Elek írta:
( jaaa - igen - "puki" az udvaron.........
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6478
Re: Vega kaják
Mi van a frizsiben vacsora egy személyre:
hozzávalók: ami épp van
-nagyméretű lapostányért kizsiroztam (igen, tudom.. az olaj- nemszeretem-kesernyés felénk, ajtózsanért kenni se jó.. )
-gomba - reszelő durva felén lereszelve (két-három kisebb csiperke, vagy egy óriási)
-zöldhagyma (durvára reszelve, fél szál, zöldje és fehérje is)
-sárgarépa (egy fél szál, apróra reszelve)
-csipetnyi só, bors
- egy pohárban két tojást kikeverni egy evőkanál tejföllel, csipet origánóval és nyakonönteni a reszeléket
-egy kiskanállal zsiradékot csorgatni körbe (hogy elnyomja a tányér szélétől a tojáslevet egy kicsit és ne kozmáljon oda)
Mikró max.fokozat. Elkezd emelkedni, mint olyan formájúra mint az Ördögszikla a harmadik tipusú találkozásokban, kicsit "visszatolni" a tányér széléről a cuccost (hogy oda ne égjen) és készre sütni-főzni-párolni-mit csinál a mikró.. Ha kész, sajttal tálalni.
(ki mit szeret csorgatni-mártogatni rá-mellé, azt is: nálam saját főzésű ketchup és majonéz)
Jó étvágyat.
Figyelmeztetés: csak mint a többi vega kajánál.. sálálálá, ha "pfú" a szél..
hozzávalók: ami épp van
-nagyméretű lapostányért kizsiroztam (igen, tudom.. az olaj- nemszeretem-kesernyés felénk, ajtózsanért kenni se jó.. )
-gomba - reszelő durva felén lereszelve (két-három kisebb csiperke, vagy egy óriási)
-zöldhagyma (durvára reszelve, fél szál, zöldje és fehérje is)
-sárgarépa (egy fél szál, apróra reszelve)
-csipetnyi só, bors
- egy pohárban két tojást kikeverni egy evőkanál tejföllel, csipet origánóval és nyakonönteni a reszeléket
-egy kiskanállal zsiradékot csorgatni körbe (hogy elnyomja a tányér szélétől a tojáslevet egy kicsit és ne kozmáljon oda)
Mikró max.fokozat. Elkezd emelkedni, mint olyan formájúra mint az Ördögszikla a harmadik tipusú találkozásokban, kicsit "visszatolni" a tányér széléről a cuccost (hogy oda ne égjen) és készre sütni-főzni-párolni-mit csinál a mikró.. Ha kész, sajttal tálalni.
(ki mit szeret csorgatni-mártogatni rá-mellé, azt is: nálam saját főzésű ketchup és majonéz)
Jó étvágyat.
Figyelmeztetés: csak mint a többi vega kajánál.. sálálálá, ha "pfú" a szél..
______________________________________________________
"Every day sends future to past, every step brings me closer to my last"
zplus- Hozzászólások száma : 137
Re: Vega kaják
De jó....
Azon a másik videón mit etettek, pizzát? Narancsost-banánost még nem láttam.
Azon a másik videón mit etettek, pizzát? Narancsost-banánost még nem láttam.
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6478
Re: Vega kaják
Áprilia írta:De jó....
Azon a másik videón mit etettek, pizzát? Narancsost-banánost még nem láttam.
(annak a videónak a története: egy fajta "versenyre" készültek a videók, 1.bemutatkozás, 2.egy gusztustalan étel -az én gyomromnak a tintahal+tejszinhab volt a maximum horror , 3.jelmezbe öltözés -de utána olyan szintre süllyedt a verseny, hogy nem folytattuk.. beláttuk, hogy ott nem a mi "kvalitásainkra" vevők )
Finom volt (az első gyerek, mikor eszik, ott közben látszik, hogy leesett neki, mit is csináltunk előző este -pedig ők csak gyümölcsös-tejszinhabos részt kaptak )
______________________________________________________
"Every day sends future to past, every step brings me closer to my last"
zplus- Hozzászólások száma : 137
Re: Vega kaják
Ezt szívesen megkóstolnám. Sajtpite
______________________________________________________
Ha teszel egy lépést előre, a világod megváltozik.
fortis- Hozzászólások száma : 11349
Re: Vega kaják
Ez nem éppen vega, de nagyon finom lehet.
______________________________________________________
Ha teszel egy lépést előre, a világod megváltozik.
fortis- Hozzászólások száma : 11349
Re: Vega kaják
Éhes vagyok
______________________________________________________
You are not part of a material universe. You are part of a thought. You are dancing in a ballroom in which there is no material. You are dancing thoughts.
- Ra -
Veszna- Hozzászólások száma : 1407
1 / 1 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
|
|