Álmokról általában
+10
Áprilia
Greywolf
zplus
fortis
Nilka
Blueeye
nofertiti
Méhecske
Mayra1
Lea.
14 posters
5 / 37 oldal
5 / 37 oldal • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21 ... 37
Re: Álmokról általában
fortis írta:Efi nem erről volna szó . Nem történik meg minden amit az ember szeretne , és sok minden megtörténik amit nem szeretne . Az hogy mit szeretnél és mit nem , a teremtés szempontjából lényegtelen . A félelmeink pont ezért épp úgy beteljesülhetnek mint amit nagyon szeretnénk pozitív értelemben . Ezen felül a dolgok nem teremtődnek meg egyik pillanatról a másikra . De a világ nagy dolgai így működnek
Nézd meg a kollektív irányzatokat , erre jó példa például a holdraszállás . Az ember ős idők óta szeretett volna eljutni a holdra . Megtörtént . Repülni is mindig szeretett volna . Megtörtént . El szeretnénk jutni a Marsra . Meg fog történni . Más lakható bolygókat szeretnénk találni . Meg fog történni . Minden megtörténik amit szeretnék . Félünk a háborúktól ? megtörténik . Minden megtörténik . ha nem ma akkor holnap . Nem hiába van a mondás , ne fesd az ördögöt a falra . Gondolom a mindennapi palacsinta nem olyan dolog amit a világon mindennél jobban szeretnénk , bár az is megtörténhet helyenként .
Ezzel csak az a gáz, hogy közben ez a 70 éved telik el, lehetsz akármilyen többdimenziós felfogással, van itt egy emberöltő, ami elillan amíg várod a csodát.
fortis írta: 1. A félelmeink pont ezért épp úgy beteljesülhetnek mint amit nagyon szeretnénk pozitív értelemben .
2. De a világ nagy dolgai így működnek
.... holdraszállás ... Repülni ...Marsra ... lakható bolygókat szeretnénk találni .... háborúk...
1. Csakhogy amiről én kérdeztem, azok az események sem a vágyainkban sem a félelmeinkben nem voltak benne soha. Ezt próbáltam elmagyarázni. Hogy soha még csak eszünkbe sem jut hasonló, sem pozitív, sem negatív értelemben, és egyszer csak bangggg! megtörténik.
2. Más magyarázat is van, nem csak az, hogy mi teremtettük meg a gondolatainkkal.
Például: tudattalanul beleláttunk a jövőbe.
Szóval nem mi teremtettük, hanem már készen volt!
Vendég- Vendég
Mayra : Ezzel csak az a gáz, hogy közben ez a 70 éved telik el, lehetsz akármilyen többdimenziós felfogással, van itt egy emberöltő, ami elillan amíg várod a csodát
Én : Szerencsére nem tudok veled egyet érteni Mayra . Mondanék neked példát a saját csodámra .
Amikor még fiatal tizenéves voltam akkor eljött az idő , hogy úgy gondoltam meg kellene házasodnom . Késztetést éreztem ez irányban . Körülbelül 3 hónapig jártam egy bizonyos helyre , mert úgy éreztem ott fogom megtalálni akivel lehetségessé válik ez az álom . Három hónap után meg is jelent azon a bizonyos helyszínen , azóta 25 éves házasok elmúltunk .
Így működik ez . De rengeteg példát tudnék még felhozni és nem kell egy ember öltőt várni . Persze van olyan aki mint a sült galambot várja a kívánalma beteljesülését és ki sem mozdul otthonról , na az lehet egy életen keresztül várhat , bár még így is látnék némi esélyt , hogy beteljesüljön . Bár aki mondjuk nyerni szeretne a lottón , de nem vesz lottót soha , az nehezen is nyerheti meg a főnyereményt . Tehát a kívánság meghozza a cselekményt . A szomjas ember a pohár után nyúl .
Vannak álmok amik soha nem teljesülhetnek be . Igen ilyen is van . Ilyen pl a lottós eset aki szeretne nyerni de sosem vesz magának . Tehát nem abba az irányba megy amerre a kívánalma beteljesülése elérhető lenne.De ennek is meg van a maga oka . Pl olyan irányban megy az ember , hogy azt ami nem teljesül be az életében nem abba az irányba mutat , hogy elérhetné azt . De talán mindig akad valami más mód , de ezt nem részletezném ha nem baj .
Mindenesetre mondanék egy ellenpéldát is a beteljesülésre .
Még kisgyerek voltam és nagyon szerettem volna egy kemping bicajt . De nem nagyon volt kilátásban , hogy kaphatnék . Nem is tettünk érte semmit sem , legalábbis anyuék nem , én meg még kicsi voltam . Ellenben történt mégis valami . Egy kedves Chillei család egy összejövetelen vett nekünk is tombolát . Mi történt ? Pont a mi tombola jegyünket húzták ki , és a nyeremény egy kemping bicaj lett . na így is működhet bár milyen hihetetlen .
Én : Szerencsére nem tudok veled egyet érteni Mayra . Mondanék neked példát a saját csodámra .
Amikor még fiatal tizenéves voltam akkor eljött az idő , hogy úgy gondoltam meg kellene házasodnom . Késztetést éreztem ez irányban . Körülbelül 3 hónapig jártam egy bizonyos helyre , mert úgy éreztem ott fogom megtalálni akivel lehetségessé válik ez az álom . Három hónap után meg is jelent azon a bizonyos helyszínen , azóta 25 éves házasok elmúltunk .
Így működik ez . De rengeteg példát tudnék még felhozni és nem kell egy ember öltőt várni . Persze van olyan aki mint a sült galambot várja a kívánalma beteljesülését és ki sem mozdul otthonról , na az lehet egy életen keresztül várhat , bár még így is látnék némi esélyt , hogy beteljesüljön . Bár aki mondjuk nyerni szeretne a lottón , de nem vesz lottót soha , az nehezen is nyerheti meg a főnyereményt . Tehát a kívánság meghozza a cselekményt . A szomjas ember a pohár után nyúl .
Vannak álmok amik soha nem teljesülhetnek be . Igen ilyen is van . Ilyen pl a lottós eset aki szeretne nyerni de sosem vesz magának . Tehát nem abba az irányba megy amerre a kívánalma beteljesülése elérhető lenne.De ennek is meg van a maga oka . Pl olyan irányban megy az ember , hogy azt ami nem teljesül be az életében nem abba az irányba mutat , hogy elérhetné azt . De talán mindig akad valami más mód , de ezt nem részletezném ha nem baj .
Mindenesetre mondanék egy ellenpéldát is a beteljesülésre .
Még kisgyerek voltam és nagyon szerettem volna egy kemping bicajt . De nem nagyon volt kilátásban , hogy kaphatnék . Nem is tettünk érte semmit sem , legalábbis anyuék nem , én meg még kicsi voltam . Ellenben történt mégis valami . Egy kedves Chillei család egy összejövetelen vett nekünk is tombolát . Mi történt ? Pont a mi tombola jegyünket húzták ki , és a nyeremény egy kemping bicaj lett . na így is működhet bár milyen hihetetlen .
A hozzászólást fortis összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd 29 Jan. - 7:16-kor.
fortis- Hozzászólások száma : 11468
efi írta:fortis írta: 1. A félelmeink pont ezért épp úgy beteljesülhetnek mint amit nagyon szeretnénk pozitív értelemben .
.... holdraszállás ... Repülni ...Marsra ... lakható bolygókat szeretnénk találni .... háborúk...
1. Csakhogy amiről én kérdeztem, azok az események sem a vágyainkban sem a félelmeinkben nem voltak benne soha. Ezt próbáltam elmagyarázni. Hogy soha még csak eszünkbe sem jut hasonló, sem pozitív, sem negatív értelemben, és egyszer csak bangggg! megtörténik.
2. Más magyarázat is van, nem csak az, hogy mi teremtettük meg a gondolatainkkal.
1 / Igen ilyen is van . Ez a helyzet teremtése Efi . Mert maga a helyzet , egy szituáció is teremtő erővel rendelkezik . Ot lóg a levegőben , körbe vesz bennünket a teremtő energia .
Sétálok a járdán és 1 kilométer magasból pont a fejemen csattan annak a madárnak a kakija . vagy megy az ember az úton és pont alatta beszakad az aszfalt . vagy minden felé esik az eső csak pont oda nem hullik ahol éppen állsz . Megtörténhet minden és rajtad kívül az akaratod ellenére is megtörténhet . A helyzet hozhatja . Miért történnek meg a dolgok ? Azért mert megtörténhetnek . Ez így működik szerintem , tehát a helyzet teremtő mivoltát sem szabad figyelmen kívül hagynunk . Mindennek mindenkoron oka van . Ok okozati hatás , még ha véletlenszerűnek is tűnnek az események olykor .
Szóval ez más mint a saját teremtésünk mint óhajaink vágyaink , de ezekhez is közünk van nem tagadhatjuk le őket .
2 / beleláthatunk a jövőbe igen . De az , hogy tudattalanul , az véleményem szerint pusztán csak illúzió . ha valaki bele lát a jövőbe annak is oka van . De ha már a jövőt emlegetjük , akkor azt is bele kell vonni , hogy a jövő képlékeny és számtalan szituációból áll . Tehát a megtörténő események tömkelege áll rendelkezésünkre és amit látunk nem biztos . A dolgok megváltozhatnak . Ez olyan , mint a világvége . Bizonyára meg fog történni , de nem biztos . Hogy mikor az még annyira sem biztos . Megvan az esély rá , de arra is , hogy másképpen történjen .
Ha pedig teremtünk egy jövő képet mert szerintem azt is mi teremtjük , akkor a jövőbe látás ez esetben emlékezés csupán arra amit már kigondoltunk magunkban .
fortis- Hozzászólások száma : 11468
-
A hozzászólást Méhecske összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd 25 Márc. - 17:01-kor.
Méhecske- Hozzászólások száma : 277
Igen, a Fortis által eredetileg betett cikk a saját életünkre vonatkoztatott saját elképzeléseink megvalósulásáról szól, csak eltértetek tőle (ami nem baj, de látni kell az eltérést).fortis írta:efi írta:fortis írta: 1. A félelmeink pont ezért épp úgy beteljesülhetnek mint amit nagyon szeretnénk pozitív értelemben.
1 /
Szóval ez más mint a saját teremtésünk mint óhajaink vágyaink , de ezekhez is közünk van nem tagadhatjuk le őket.
Vendég- Vendég
szívesenElek írta:Kata.
a búzával kapcsolatos írásodat. igen, már olvastam erről és nem is tudom miért nem (talán lustaságból)) ültettem idáig.
-
egy zacskóval van is....
én is azt tervezem, hogy kipróbálom, bár még csak a tervezési szakaszban járok
Vendég- Vendég
amennyiben úgy érzed, hogy fel tudod számolni kis hazánkban az egész világot behálózó pénzügyi elnyomást /ami egyáltalán nem lehetetlen, hiszen ott az Izlandi példa/, és akad köztünk jogban jártas, minden eshetőségre felkészült egyén, ám legyen, támogatom az álmod.Mayra1 írta:Elek ablakában leírtam a párt alapítási elképzelésemet.
Nos, pár napja ez az álmom és azért az álmokról általában c. topicot választottam, mert ebben a pillanatban ez egy éber álom.
Tehát ami mellettünk szól, az az erő, külön, külön is. Az elhivatottság, a különleges képességek, a tehetség, a tudás, nemcsak a velünk született, hanem a szerzett is. Arról nem is beszélve, hogy a szélrózsa minden irányából származunk, gyakorlatilag behálózzuk az országot, bár a dunántúlt csak ketten...Mindegyikünk más réteget ismer, ami teljesen előnyös.
Nos?
Vendég- Vendég
na, itt jön a "szerintem"efi írta:fortis írta: 1. A félelmeink pont ezért épp úgy beteljesülhetnek mint amit nagyon szeretnénk pozitív értelemben .
1. szóval, szerintem, ha a vágyott dolgokkal kárt okozhatunk másoknak, ámde nem látjuk át a lehetséges okozatot, akkor segítőink nyilván nem támogatják a "remek" ötletet.
ugyan így, ha konokul olyan irányban haladunk - minden jelzés ellenére - ami nem a vállalt utunk, időnként szükséges egy-egy taszajtás, ami ismét egyenesbe hoz. ezt valóban "bangggg"-ként élhetjük meg.
belelátni a jövőbe annyit tesz: meglátni egy éppen aktuális potenciált.
ezt bármi befolyásolhatja ilyen-olyan irányban, hiszen még képlékeny.
Vendég- Vendég
egy mondatot álmodtam, nem eseményt vagy hasonlót.
-
- a mondat ez volt; Káin. - és Ábel vére !..... .....ezek a szavak alkották magát az álmot. ..... - az és kötőszó is benne volt.
-
Káin mint jelenség? - tipp nélkül mondom - nem tudom csak - van a név - kijelentő módban. közlésnek. és Ábel vére már(nekem) kifejezőbb. mögöttesével a gondolkozásra késztetéssel. - a bűn felismerésével és a lelkiismeret felébresztésével. (???)
-
Káin. és Ábel vére !
-
- a mondat ez volt; Káin. - és Ábel vére !..... .....ezek a szavak alkották magát az álmot. ..... - az és kötőszó is benne volt.
-
Káin mint jelenség? - tipp nélkül mondom - nem tudom csak - van a név - kijelentő módban. közlésnek. és Ábel vére már(nekem) kifejezőbb. mögöttesével a gondolkozásra késztetéssel. - a bűn felismerésével és a lelkiismeret felébresztésével. (???)
-
Káin. és Ábel vére !
Vendég- Vendég
Ősök . A vér szerintem jelenthet leszármazást , de jelentheti magát az életet .
Az Ige szerint Jézus vére jobbat beszél, mint Ábel vére, így e tekintetben Káin és Ábel egy tekintet alá esik. Amint írod Elek, Jézus volt az, aki gondoskodott az egységről. Tehát hozzá képest Káin és Ábel egy kalap alá esik. Gondolom, ezért kapott különös hangsúlyt az álmodban az "és" kötőszó. Na meg mostanában erről a témáról beszélgettünk a szabadkőművesség okán is a Szellemi fejlődésnél (két faj stb.), és a Sokféle vallásnál, ami eléggé szíven ütött téged, esetleg még ezért is álmodhattál erről.Elek írta:egy mondatot álmodtam, nem eseményt vagy hasonlót.
-
-
-
Káin. és Ábel vére !
"Zsidó 12;
22
Hanem járultatok Sion hegyéhez, és az élő Istennek városához, a mennyei Jeruzsálemhez, és az angyalok ezreihez,...
24
És az újszövetség közbenjárójához Jézushoz, és a meghintésnek véréhez, mely jobbat beszél, mint az Ábel vére."
Vendég- Vendég
Elek írta:egy mondatot álmodtam, nem eseményt vagy hasonlót.
-
-
-
Káin. és Ábel vére !
Ha lesz időd próbálnál többet mondani Róluk?
-
A hozzászólást Méhecske összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd 25 Márc. - 17:01-kor.
A megaláztatás nem azonos az alázattal.
Jézust megalázták - helyettünk. Ő ezt is elhordozta.
Számunkra maradt az alázat - Őiránta.
Jézust megalázták - helyettünk. Ő ezt is elhordozta.
Számunkra maradt az alázat - Őiránta.
A hozzászólást Párduc Cica összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szer. 30 Jan. - 13:29-kor.
Vendég- Vendég
-
A hozzászólást Méhecske összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd 25 Márc. - 17:01-kor.
Köszönöm Méhecske!
Nagyon szemléletes...
Nagyon szemléletes...
Az alvás természete
Eugene Aserinsky, a Chicago Egyetem munkatársa egy alvó újszülötteket tanulmányozó vizsgálat során megfigyelte, hogy az újszülőttek szeme odavissza mozgott lezárt szemhéjuk alatt egy bizonyos ideig. További kisérleteket végeztek el,melyekben alvó felnőtteket ébresztettek fel gyors szemmozgásuk közepette.Ezeknek az embereknek nyolcvan százaléka azt nyilatkozta, hogy felébresztésüket megelőzően éppen javában álmodtak. Az álmot látók szeme tehát úgy mozog, mintha valamiféle esemény megfigyelői lennének, de hát ez logikus ,hiszen az álmodó vizuálisan átéli az álmát. Olyan, mintha gondolataink,érzéseink,érzeteink szellemi szinten lévő képsorokban testesülnének meg. A vak emberek számára (főleg akik születésüktől fogva világtalanok) , az álmodásnak nyilván valami másnak kell lennie. Képek helyett álmaik inkább érzetekből származó élményekből tevődnek össze, a hallás, érintés és a szaglás érzeteiből. Azoknak a vak embereknek, akik nem eredendően világtalanok, előbb-utóbb megszünik az álmaik képszerűsége, és álmaik más érzékek által nyújtott tapasztalatokból tevődnek össze.
Eleinte csak azt gondolták, hogy az álmok csak REM-fázisban jelentkeznek, de a tudósok később felfedezték, hogy az alvás más fázisaiban is előfordulnak. Azok az álmok, melyek más alvási fázisokban tünnek fel,kevésbé képszerűek és élénkek, mint a REM időszakában jelentkezőek. Általában éppen aktuális problémákkal foglalkoznak, gyakran keverednek közéjük logikai gondolatmenetek,és egyáltalán nem tűnnek álomnak; sok ember úgy éli meg, mint egy éber időszakot, melyben mintha "csak átgondolna" valamit. Álmok alakulhatnak ki abban az ideiglenes állapotban is, amelyet az ébrenlét és alvás közt élünk meg. Ezek az álmok általában különös érzékeléseket, szürreális párbeszédeket és hallucinációkat foglalnak magukba. Jellegükben hasonlatosak a REM időszakában jelentkező álmokhoz,csak rövidebbek, és nem kiséri őket gyors szemmozgás. Minden álomnak megvannak a maga jellemzői, de a REM időszakában jelentkezők a legélénkebbek és a legkifejezőbbek.
Ahogyan néhányan már megtapasztalhatták, nem töltjük az egész éjszakát mély alvásba merülve. A kutatók az alvásnak négy különböző stádiumát határozták meg,melyek viszonylag sokszor váltogatják egymást az éjszaka folyamán. Az alvás első stádiuma az "ereszkedő" vagy egyes szint, mely érzékek tompulásával kezdődik, majd egyre mélyebbre süllyed (ezt agyhullámváltozások kisérik) a kettes szintre,onnan a hármasra, majd a négyesre, ahol az agy elektromos ritmusa és az agyhullámok lelassulnak. Ezen a ponton az ember testének izmai teljes nyugalomban vannak, ilyenkor nem mozgunk. Mikor elértük a négyes szintet visszatérünk a hármashoz, onnan a ketteshez és a "létrehozó"egyeshez, ahol az álmok java része megjelenik. Ez az utazás alvási szintek között körülbelül kilencven percet vesz igénybe, és minden kilencven percben újra megtörténik, egy éjszaka során négy-hét alkalommal. minden egyes álomperiódus kicsit hosszabb, mint az azt megelőző volt. Míg a legelső időszak öt-tíz percig tarthat ,addig az utolsó akár negyven percig is elhúzódhat. A rémálmok, melyek úgy érezzük örökké tartanak,általában húsz perc alatt elmúlnak. A legjelentősebb álmok nagy valószínűséggel a legutolsó órára esnek. Ez az időzítés abból a szempontból kegyes,hogy ébredés után ezeket a legkönnyebb felidézni.
Kor és nem
Érdekes és vitatott információ került napvilágra arról,hogy az álmok alakulásában vajon milyen szerepe van a kornak és a nemnek. Az újszülöttek alvással töltött idejüknek ötven százalékában vannak a REM-fázisban; a koraszülöttek esetében ez a mennyiség akár a hetvenöt százalékot is elérheti. Míg egy ötéves gyermek a REM-fázis az alvás huszonöt-harminc százalékát alkotja,addig ez a mutató egy serdülőnél már húszszázalékra csökken. Az álmodással töltött idő hatéves kor körül alakul a legalacsonyabban,amikor tizenöt százalékra esik le. Az egész kicsi gyermekek nyilvánvalóan nem tudnak beszámolni álmaikról,de azt tudjuk,hogy a gyermekek álmai jelentősen eltérnek a felnőttekétől. A legtöbb kisgyermek álmában állatok szerepelnek,azon belül is főleg oroszlánok, tigrisek, pókok,farkasok,gorillák és aligátorok. Ahogy a gyermek növekszik, az állatok száma fokozatosan csökken az álomban, s mire elérik a felnőttkort , az állatokról szóló álmok mutatója nyolc százalék alá csökken. A gyerekek gyakran látják önmagukat mások áldozataként álmaikban, a leggyakoribb érzésük a félelem és a rossz előérzet. Érthető okokból kifolyólag ők tulságosan is kifejezik az ébren töltött órák feszültségét álmaikban. Talán ezért van az, hogy néhány gyermek szinte traumaként éli meg a lefekvés idejét.
A nemek számlájára írható álmodással kapcsolatos külömbségek még gyermekkorban kialakulnak. A fiúk több eszközt és más tárgyakat szerepeltetnek álmaikban,míg a lányok hosszabb álmokat látnak, melyekben több ember fordul elő.Felnőttkorban a férfiak inkább szexuális jellegű, fizikai tevékenységet, agressziót álmodnak meg, a nők pedig érzéseiket és párbeszédeket élnek meg, és sokkal gyakrabban válnak mások agressziójának áldozatává álmaikban. Bár ezek az általánosítások elvileg nagyon izgalmasak, sok álom ellent monthat e feltételezéseknek. Én személy szerint többre értékelem az egyes álmok külön-külön történő vizsgálatát korra és nemre való tekintet nélkül.
Eugene Aserinsky, a Chicago Egyetem munkatársa egy alvó újszülötteket tanulmányozó vizsgálat során megfigyelte, hogy az újszülőttek szeme odavissza mozgott lezárt szemhéjuk alatt egy bizonyos ideig. További kisérleteket végeztek el,melyekben alvó felnőtteket ébresztettek fel gyors szemmozgásuk közepette.Ezeknek az embereknek nyolcvan százaléka azt nyilatkozta, hogy felébresztésüket megelőzően éppen javában álmodtak. Az álmot látók szeme tehát úgy mozog, mintha valamiféle esemény megfigyelői lennének, de hát ez logikus ,hiszen az álmodó vizuálisan átéli az álmát. Olyan, mintha gondolataink,érzéseink,érzeteink szellemi szinten lévő képsorokban testesülnének meg. A vak emberek számára (főleg akik születésüktől fogva világtalanok) , az álmodásnak nyilván valami másnak kell lennie. Képek helyett álmaik inkább érzetekből származó élményekből tevődnek össze, a hallás, érintés és a szaglás érzeteiből. Azoknak a vak embereknek, akik nem eredendően világtalanok, előbb-utóbb megszünik az álmaik képszerűsége, és álmaik más érzékek által nyújtott tapasztalatokból tevődnek össze.
Eleinte csak azt gondolták, hogy az álmok csak REM-fázisban jelentkeznek, de a tudósok később felfedezték, hogy az alvás más fázisaiban is előfordulnak. Azok az álmok, melyek más alvási fázisokban tünnek fel,kevésbé képszerűek és élénkek, mint a REM időszakában jelentkezőek. Általában éppen aktuális problémákkal foglalkoznak, gyakran keverednek közéjük logikai gondolatmenetek,és egyáltalán nem tűnnek álomnak; sok ember úgy éli meg, mint egy éber időszakot, melyben mintha "csak átgondolna" valamit. Álmok alakulhatnak ki abban az ideiglenes állapotban is, amelyet az ébrenlét és alvás közt élünk meg. Ezek az álmok általában különös érzékeléseket, szürreális párbeszédeket és hallucinációkat foglalnak magukba. Jellegükben hasonlatosak a REM időszakában jelentkező álmokhoz,csak rövidebbek, és nem kiséri őket gyors szemmozgás. Minden álomnak megvannak a maga jellemzői, de a REM időszakában jelentkezők a legélénkebbek és a legkifejezőbbek.
Ahogyan néhányan már megtapasztalhatták, nem töltjük az egész éjszakát mély alvásba merülve. A kutatók az alvásnak négy különböző stádiumát határozták meg,melyek viszonylag sokszor váltogatják egymást az éjszaka folyamán. Az alvás első stádiuma az "ereszkedő" vagy egyes szint, mely érzékek tompulásával kezdődik, majd egyre mélyebbre süllyed (ezt agyhullámváltozások kisérik) a kettes szintre,onnan a hármasra, majd a négyesre, ahol az agy elektromos ritmusa és az agyhullámok lelassulnak. Ezen a ponton az ember testének izmai teljes nyugalomban vannak, ilyenkor nem mozgunk. Mikor elértük a négyes szintet visszatérünk a hármashoz, onnan a ketteshez és a "létrehozó"egyeshez, ahol az álmok java része megjelenik. Ez az utazás alvási szintek között körülbelül kilencven percet vesz igénybe, és minden kilencven percben újra megtörténik, egy éjszaka során négy-hét alkalommal. minden egyes álomperiódus kicsit hosszabb, mint az azt megelőző volt. Míg a legelső időszak öt-tíz percig tarthat ,addig az utolsó akár negyven percig is elhúzódhat. A rémálmok, melyek úgy érezzük örökké tartanak,általában húsz perc alatt elmúlnak. A legjelentősebb álmok nagy valószínűséggel a legutolsó órára esnek. Ez az időzítés abból a szempontból kegyes,hogy ébredés után ezeket a legkönnyebb felidézni.
Kor és nem
Érdekes és vitatott információ került napvilágra arról,hogy az álmok alakulásában vajon milyen szerepe van a kornak és a nemnek. Az újszülöttek alvással töltött idejüknek ötven százalékában vannak a REM-fázisban; a koraszülöttek esetében ez a mennyiség akár a hetvenöt százalékot is elérheti. Míg egy ötéves gyermek a REM-fázis az alvás huszonöt-harminc százalékát alkotja,addig ez a mutató egy serdülőnél már húszszázalékra csökken. Az álmodással töltött idő hatéves kor körül alakul a legalacsonyabban,amikor tizenöt százalékra esik le. Az egész kicsi gyermekek nyilvánvalóan nem tudnak beszámolni álmaikról,de azt tudjuk,hogy a gyermekek álmai jelentősen eltérnek a felnőttekétől. A legtöbb kisgyermek álmában állatok szerepelnek,azon belül is főleg oroszlánok, tigrisek, pókok,farkasok,gorillák és aligátorok. Ahogy a gyermek növekszik, az állatok száma fokozatosan csökken az álomban, s mire elérik a felnőttkort , az állatokról szóló álmok mutatója nyolc százalék alá csökken. A gyerekek gyakran látják önmagukat mások áldozataként álmaikban, a leggyakoribb érzésük a félelem és a rossz előérzet. Érthető okokból kifolyólag ők tulságosan is kifejezik az ébren töltött órák feszültségét álmaikban. Talán ezért van az, hogy néhány gyermek szinte traumaként éli meg a lefekvés idejét.
A nemek számlájára írható álmodással kapcsolatos külömbségek még gyermekkorban kialakulnak. A fiúk több eszközt és más tárgyakat szerepeltetnek álmaikban,míg a lányok hosszabb álmokat látnak, melyekben több ember fordul elő.Felnőttkorban a férfiak inkább szexuális jellegű, fizikai tevékenységet, agressziót álmodnak meg, a nők pedig érzéseiket és párbeszédeket élnek meg, és sokkal gyakrabban válnak mások agressziójának áldozatává álmaikban. Bár ezek az általánosítások elvileg nagyon izgalmasak, sok álom ellent monthat e feltételezéseknek. Én személy szerint többre értékelem az egyes álmok külön-külön történő vizsgálatát korra és nemre való tekintet nélkül.
A hozzászólást fortis összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. 2 Feb. - 14:50-kor.
Elgondolkodtató , hogy ha a vizuális képek megjelenése álmainkban a Rem fázishoz köthetők , és a megjelenő képek csupán vizualizációk amiket a szem automatikus mozgással követ , akkor mi lehet a helyzet a halálközeli élményekkel ? Ugye a pszichológusok véleménye szerint minden képi megjelenítés pusztán az agy tevékenységének következménye , amit okozhat oxigén hiány , vagy bár mi . Nos a Rem fázis érdekelne , amikor az ember halál közeli állapotban van , ugye ez hiányzik , az ember mégis élénk vizuális tapasztalatokat él meg . Szóval elképzelhető , hogy a szemmozgás csupán csak reflex és semmi köze az álmodáshoz ? nagyon érdekes lenne ha el tudnának végezni egy olyan kísérletet , ahol a Rem fázisban megállítanák ezt a reflexet és az álmodó maga beszámolna , hogy volt e valamilyen módon rá ez a beavatkozás hatással , az álmodása közepette ?
Más részről viszont ott van a született vakok tapasztalatai , akik képileg semmit sem álmodnak , ennek megfelelően a Rem fázis is el kell , hogy maradjon . Ez esetben viszon a halálközeli élményeknek az élénk vizuális élményeivel kapcsolatosan nem lehet bizonyítás erejű a rem fázis hiánya a megélt tapasztalatok amúgy is működésére , mivel a vakok nem élnek át ilyen tapasztalatokat és a Rem fázis sem működhet náluk , ellenben ők is ugyan úgy éreznek és tapasztalnak .
A leg érdekesebb az lenne , ha olyan halálközeli élményt lehetne hallani amit egy olyan ember élt meg , aki születésétől fogva vak . Mivel nincsenek fogalmai a képi megjelenésekről , ezért roppant érdekes lenne , hogy egy halál közeli élmény mit hozhatna esetleg a számára . Aztán el tudnám képzelni , hogy ily módon semmit , mert elképzelhető , hogy a látás képességét adagonként kaphatná csak meg , nehogy sokkot kapjon a túlvilági élménye alatt .
Még egy utolsó gondolat , létezik ez a bizonyos előző életek regressziós hipnózis , még sosem hallottam olyanról , hogy egy születésétől fogva vak emberrel elvégeztek volna ilyen gyakorlatot . Feltételezem , hogy a vakok nem az összes előző élet tapasztalataikat élhették át vakon , valamikor csak kelhetett látniuk valamelyik előző életükben . ha igen , akkor be kell tudniuk számolni arról , hogy mit láttak ilyen alkalmakkor . ha semmiről sem tudnak beszámolni , akkor az azt jelentheti , hogy vagy semmit sem ér a reinkarnációs hipnózis , vagy pedig nem is létezik olyan , hogy reinkarnáció .
Ha tudtok , vagy találtok cáfolatokat a vak emberek tapasztalataival kapcsolatosan , jó lenne ha ide leírnátok .
Más részről viszont ott van a született vakok tapasztalatai , akik képileg semmit sem álmodnak , ennek megfelelően a Rem fázis is el kell , hogy maradjon . Ez esetben viszon a halálközeli élményeknek az élénk vizuális élményeivel kapcsolatosan nem lehet bizonyítás erejű a rem fázis hiánya a megélt tapasztalatok amúgy is működésére , mivel a vakok nem élnek át ilyen tapasztalatokat és a Rem fázis sem működhet náluk , ellenben ők is ugyan úgy éreznek és tapasztalnak .
A leg érdekesebb az lenne , ha olyan halálközeli élményt lehetne hallani amit egy olyan ember élt meg , aki születésétől fogva vak . Mivel nincsenek fogalmai a képi megjelenésekről , ezért roppant érdekes lenne , hogy egy halál közeli élmény mit hozhatna esetleg a számára . Aztán el tudnám képzelni , hogy ily módon semmit , mert elképzelhető , hogy a látás képességét adagonként kaphatná csak meg , nehogy sokkot kapjon a túlvilági élménye alatt .
Még egy utolsó gondolat , létezik ez a bizonyos előző életek regressziós hipnózis , még sosem hallottam olyanról , hogy egy születésétől fogva vak emberrel elvégeztek volna ilyen gyakorlatot . Feltételezem , hogy a vakok nem az összes előző élet tapasztalataikat élhették át vakon , valamikor csak kelhetett látniuk valamelyik előző életükben . ha igen , akkor be kell tudniuk számolni arról , hogy mit láttak ilyen alkalmakkor . ha semmiről sem tudnak beszámolni , akkor az azt jelentheti , hogy vagy semmit sem ér a reinkarnációs hipnózis , vagy pedig nem is létezik olyan , hogy reinkarnáció .
Ha tudtok , vagy találtok cáfolatokat a vak emberek tapasztalataival kapcsolatosan , jó lenne ha ide leírnátok .
Hú ha , ezek szerint semmi ötlet ugye ? Kár , nekem sincs egyenlőre .
fortis írta:Hú ha , ezek szerint semmi ötlet ugye ? Kár , nekem sincs egyenlőre .
Többször szóba hoztam már a barátnőmet, aki csökkent látó. A vakok intézetében Ő volt a sasszem.
Megkérdeztem tőle, hogyha álmodik szemüveges-e, vagy hogy élesen lát-e. Azt mondta álom közben nincsenek problémái a látásával....ennyit tudnék a témához hozzátenni.
Ami a reinkarnációt és a vakságot illeti, nem vagyok biztos benne, hogy ennek akkora jelentősége van.
Nem tudom, mi az a REM fázis, de a képeket, amiket látok elalvás előtt, és esetleg a hangok, amiket hallok, nem feltétlenül ehhez a világhoz kötöm, mert köszönőviszonyban sincsenek az itt látottakkal és hallottakkal. Azokat a dolgokat nem a fizikai szemünkkel látjuk szerintem.
Vendég- Vendég
Nos igen . Én legszívesebben mindkettőtökkel egyet is értenék . A probléma amit a többi vak és a pszichológusok meg orvosok mondanak .
Mert ők bizony azt mondják , hogy egy vak álmában is vak .
A reinkarnációt meg a halál közeli élményeket meg azért hoztam fel , mert ha azokat egy vak ugyan úgy éli meg mint egy látó , és az orvosok és a többi vak nézetét valljuk , hogy sosem álmodtak eddig még képi megjelenítést , az elég nagy bizonyíték volna mind a halálközeli élmény asztrális mivoltára , mind a reinkarnáció tényére ha azok átélésében képi megjelenítésekről számolnának be .
Ui : Párduc Cica a REM fázis az álmodás időszakában fellépő automatikus szemmozgás ideje .
A reinkarnációt meg a halál közeli élményeket meg azért hoztam fel , mert ha azokat egy vak ugyan úgy éli meg mint egy látó , és az orvosok és a többi vak nézetét valljuk , hogy sosem álmodtak eddig még képi megjelenítést , az elég nagy bizonyíték volna mind a halálközeli élmény asztrális mivoltára , mind a reinkarnáció tényére ha azok átélésében képi megjelenítésekről számolnának be .
Ui : Párduc Cica a REM fázis az álmodás időszakában fellépő automatikus szemmozgás ideje .
fortis írta:Nos igen . Én legszívesebben mindkettőtökkel egyet is értenék . A probléma amit a többi vak és a pszichológusok meg orvosok mondanak .
Hááát, teljesen vak ismerősöm nincsen.
Igen tudom , csak az lenne a jó , ha találhatnánk olyan írást valahol ahol ilyen emberek beszámolóiról is olvasni lehetne .
Volt egy nagyon híres színesbőrű vak énekes, nem jut eszembe a neve. Nagyon jó zenét játszott, zongorista volt, ő is szerezte őket. Vajon miről énekelt?fortis írta:Igen tudom , csak az lenne a jó , ha találhatnánk olyan írást valahol ahol ilyen emberek beszámolóiról is olvasni lehetne .
Vendég- Vendég
Párduc Cica írta:Volt egy nagyon híres színesbőrű vak énekes, nem jut eszembe a neve. Nagyon jó zenét játszott, zongorista volt, ő is szerezte őket. Vajon miről énekelt?fortis írta:Igen tudom , csak az lenne a jó , ha találhatnánk olyan írást valahol ahol ilyen emberek beszámolóiról is olvasni lehetne .
A fővárosban él egy vak ügyvéd...nem tudom a nevét, de arra is kíváncsi lennék Ő hogyan tud ebben a "szakmában" dolgozni úgy, hogy nem látja a gesztusokat, stb.
csak érezni tudja.. szerintem.Mayra1 írta:Párduc Cica írta:Volt egy nagyon híres színesbőrű vak énekes, nem jut eszembe a neve. Nagyon jó zenét játszott, zongorista volt, ő is szerezte őket. Vajon miről énekelt?fortis írta:Igen tudom , csak az lenne a jó , ha találhatnánk olyan írást valahol ahol ilyen emberek beszámolóiról is olvasni lehetne .
A fővárosban él egy vak ügyvéd...nem tudom a nevét, de arra is kíváncsi lennék Ő hogyan tud ebben a "szakmában" dolgozni úgy, hogy nem látja a gesztusokat, stb.
a hanglejtésből, hangerősségből, energiákból
Vendég- Vendég
Igen , talán az érzékei olyan kifinomultak lehetnek , hogy megérzi az ember kisugárzását . Olyan ez , mint az aura amit nem csak látni de érzékelni is lehet .
5 / 37 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.