Tudatkalandorok Gyűjtőpont Univerzuma .
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Álmokról általában

+10
Áprilia
Greywolf
zplus
fortis
Nilka
Blueeye
nofertiti
Méhecske
Mayra1
Lea.
14 posters

27 / 37 oldal Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 32 ... 37  Next

Go down

Álmokról általában - Page 27 Empty Re: Álmokról általában

Témanyitás  fortis Vas. 12 Júl. - 21:21

10 állítólagos  tény a   tudatos álomról 

http://szabadonebredok.info/10-erdekes-teny-a-tudatos-alomrol/
fortis
fortis

Hozzászólások száma : 11468

Vissza az elejére Go down

Témanyitás  zplus Hétf. 13 Júl. - 7:20

fortis írta:10 állítólagos  tény a   tudatos álomról 

http://szabadonebredok.info/10-erdekes-teny-a-tudatos-alomrol/

A kék-buborék témához tettem valamit a raktáramba.

Hozzászólások száma : 137

Témanyitás  Áprilia Hétf. 13 Júl. - 12:57

törlés

A hozzászólást Áprilia összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 27 Feb. - 17:53-kor.

"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia
Áprilia

Hozzászólások száma : 6588

Témanyitás  Áprilia Hétf. 13 Júl. - 15:03

törlés

A hozzászólást Áprilia összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 27 Feb. - 17:53-kor.

"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Hétf. 13 Júl. - 21:56

Szerintem hagyományos értelemben érthette az ébredést .
Amúgy tényként tüntette fel a pontokat , én ezt a kijelentést túlzónak érzem , ezért biggyesztettem oda azt , hogy állítólagos .
fortis
fortis

Témanyitás  Áprilia Hétf. 13 Júl. - 22:31

törlés

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  Vendég Kedd 14 Júl. - 6:29

Most legalább láthatjuk, mennyit érnek a különböző portálokon közölt kinyilatkoztatások. És nyugodtan ide vehetjük a könyvek 90 %-át is.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Kedd 14 Júl. - 8:43

efi írta:Most legalább láthatjuk, mennyit érnek a különböző portálokon közölt kinyilatkoztatások. És nyugodtan ide vehetjük a könyvek 90 %-át is.

Így van Efi , de ha nem olvassa el az ember azt a 10 könyvet , akkor  hogy akadhat rá arra az egyre ami számít ?
fortis
fortis

Témanyitás  fortis Kedd 14 Júl. - 19:13

Médea olvastam a beírt álmaidat és valóban nagyon jók  és elismerésem .  Egyetlen problémám volna az egésszel , nem látok benne célt , mire megy ki ez az egész nálad . Szóval , hogy mit szeretnél elérni ?  Volna konkrét célod a tudatos álmodással ?
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Kedd 14 Júl. - 20:24

A tké érdekel leginkább és annak is az álmokkal való kapcsolata. Ha megfigyelted a repülés mint központi téma lehet a kettő közötti kapocs. Ezenkívül szeretnék utazni, más helyekre és időkre - ha lehet ilyen - és érdekel a gyógyítás része is a dolognak. Szeretném gyarapítani az ismereteimet hogy valamiképp az ébrenlétben is hasznát vehessem a tanultaknak. Játszadozom a gondolattal hogy később, évek múlva könyv alakban is közzé teszem a tapasztalataimat. Nem egy gyakorlati kézikönyvben gondolkozom, mert ilyen sok van, hanem egy naplószerű beszámolóról.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Szer. 15 Júl. - 7:56

Médea írta:A tké érdekel leginkább és annak is az álmokkal való kapcsolata. Ha megfigyelted a repülés mint központi téma lehet a kettő közötti kapocs. Ezenkívül szeretnék utazni, más helyekre és időkre - ha lehet ilyen - és érdekel a gyógyítás része is a dolognak. Szeretném gyarapítani az ismereteimet hogy valamiképp az ébrenlétben is hasznát vehessem a tanultaknak. Játszadozom a gondolattal hogy később, évek múlva könyv alakban is közzé teszem a tapasztalataimat. Nem egy gyakorlati kézikönyvben gondolkozom, mert ilyen sok van, hanem egy naplószerű beszámolóról.

Igen ,  ez így elég masszív válasz .  Néhány vélemény ha megengeded .

- A tké-re gyúrni véleményem szerint leginkább meditációval lehet  és bár a lebegés  mindkét esetnél gyakori jelenség nem állítanám , hogy központi téma lenne  . Ha a tudatos álmot vesszük alapul ,talán  még gátló is lehet , mert a repülés élvezete elvonja a figyelmet .  Hát nem tudom , szerintem igazi tké-nál sem gyakori annyira mint gondolnánk , bár a tudati szint befolyásoló lehet . 
- Utazni más helyekre és időkbe .  A helyekre el tudnám képzelni , az időkbe már keményebb dió . Tartok attól , hogy az idő is voltaképpen hely , mondjuk alternatív valóság , tehát ha időben utazol , akkor csupán csak helyet változtatsz nem időt . Bár lehet e tekintetből mindegy . 
A másik oldalon említetted az időutazást  probléma megoldó lehetőségként . Persze tudjuk az egészen más vonal , de szerintem ez esetben most nem erre gondolhattál . 
- A gyógyítás engem is érdekelne de nem volt még alkalmam odáig eljutni . 

- Szóval azt szerettem volna kifejezni , hogy elég sokat bolyongasz a saját otthonod körül , megpróbálgatnál kicsit tovább menni az említett célok felé . 
Na meg  próbálj meg ha van lehetőség bizonyítékokat gyűjteni saját tevékenységedről .
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Szer. 15 Júl. - 11:15

fortis írta: Szóval azt szerettem volna kifejezni , hogy elég sokat bolyongasz a saját otthonod körül , megpróbálgatnál kicsit tovább menni az említett célok felé .

Felidézhetnék egy helyet, mint nektek is volt a Húsvét szigetes kísérletetek vagy a vízalatti szálloda, de én ezt még korainak tartom. A legfontosabb a tudatosság megtartása és az álomkörnyezet fenntartása. Ez az első kapu, ezt kell megszilárdítani mielőtt további kalandozásokba fognék.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Szer. 15 Júl. - 17:21

Médea írta:
fortis írta: Szóval azt szerettem volna kifejezni , hogy elég sokat bolyongasz a saját otthonod körül , megpróbálgatnál kicsit tovább menni az említett célok felé .

Felidézhetnék egy helyet, mint nektek is volt a Húsvét szigetes kísérletetek vagy a vízalatti szálloda, de én ezt még korainak tartom. A legfontosabb a tudatosság megtartása és az álomkörnyezet fenntartása. Ez az első kapu, ezt kell megszilárdítani mielőtt további kalandozásokba fognék.

Melyik lesz az a pont amikor azt mondod majd , igen amit akartam sikerült , elég szilárd minden , tovább léphetek ?
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Szer. 15 Júl. - 22:10

fortis írta:Melyik lesz az a pont amikor azt mondod majd , igen amit akartam sikerült , elég szilárd minden , tovább léphetek ?

Mikor tudatossá válok, rendszerint erős mozgási kényszer lesz rajtam úrrá, gyerünk, haladjunk, figyeljünk meg minél több részletet, csak a kéznézés fékez le valamelyest. Erőt kell vennem magamon és megállnom, bárhol legyek is, csak a szűk környezetemre koncentrálva. Ha a figyelem szétszórt , akkor az felemészti az álmodási energiát. Kell egy terv, általában hogy eljussak a testemhez, ezt legutóbb meg is csináltam, de nem azt találtam amit vártam. Szóval ha úgy érzem készen állok, jöhet a második kapu, de addig még sok a tanulnivaló.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Csüt. 16 Júl. - 6:43

Hát akkor kitartást ! :-)
fortis
fortis

Témanyitás  fortis Szomb. 22 Aug. - 19:41

Juan Ramon Jiménez

Vajon én vagyok az, aki ma este 
szobámban járkál, 
vagy az alkonyatkor a kertemben 
ólálkodó koldus rója köreit?

Körbenézek
és látom,
hogy minden a régi, mégis más...
Az ablak nyitva volt?
Vagy lehet, hogy már alszom?

Nem sápadt zöld volt-e a kert,
s az ég tiszta kék?
Most felhők borítják,
szél fú odakint,
s a kertre bús homály borul.

Úgy hiszem, fekete volt hajam,...
s szürkében jártam...
Most hajam szürke
s ruháim feketék...
Az én járásom ez?
A bennem visszhangzó zaj üteme
vajon régi hangom ritmusa még?
Önmagam vagyok-e még
vagy az alkonyatkor a kénemben ólálkodó koldus?

Körbenézek...
Felhők az égen, zúg a szél...
A kertre bús homály borult...

Jövök és megyek... Hisz már 
álomba merültem, nem? 
Hajam szürke... S minden a régi, 
mégis minden megváltozott...
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Szomb. 22 Aug. - 19:50

Szép vers, de nem vagyok benne biztos, hogy az elalvásról szól. no
Legalábbis nem abban az értelemben, ahogyan ebben a topikban gondolhatnánk.

Vendég
Vendég

Témanyitás  Vendég Szomb. 22 Aug. - 20:09

efi írta:Szép vers, de nem vagyok benne biztos, hogy az elalvásról szól. no

A végső elalvásról szól, a közelgő halálról és az emiatti tehetetlenségről.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Szomb. 22 Aug. - 20:28

efi írta:Szép vers, de nem vagyok benne biztos, hogy az elalvásról szól. no

Don Juan  szavai a vershez
" A sorsunkkal kapcsolatos szórakozottságunk csak akkor kezd más jelleget ölteni, amikor életünk szinte már véget ér. Ez képessé tesz minket arra, hogy a mindennapi ügyek ködösítő fátyola mögé tekintsünk. Sajnos ez az ébredés mindig együtt jár az idős kor által okozott energiaveszteséggel, és ilyenkor már nincs elég erőnk ahhoz, hogy szórakozottságunkat gyakorlati és valós felfedezéssé változtassuk. Ezen a ponton csak egy zavaros, éles és kínzó érzés marad számunkra, egy megnevezhetetlen dolog iránti vágyakozás, és az egyszerű düh, hogy elmulasztottuk azt.
– Több dolog miatt is szeretem a verseket – mondta don Juan. – Többek közt azért, mert megragadják a harcos hangulatát, és kifejezik azt, ami oly nehezen kifejezhető.
Elismerte, hogy a költők élénken tudatában vannak a szántszándékhoz fűződő kapcsolat létezésének, de csak intuitívan ismerik azt, nem pedig a varázslók tudatos, gyakorlati módján.
– A költőknek nincsenek első kézből való tapasztalásaik a szellemtől – folytatta. – Ezért van az, hogy a verseik képtelenek elhatolni a szellem valódi gesztusaihoz. De roppant közel járnak hozzá.
Felkapott egyet a mellette lévő széken heverő verses köteteim közül, Juan Ramón Jiménez egy válogatáskötetét. Kinyitotta a könyvjelzővel megjelölt oldalon, átnyújtotta nekem, és jelezte, hogy olvassam fel az adott verset.
Magamban újra elolvastam a verset, és magával ragadott a költő zavarának és tehetetlenségének hangulata. Megkérdeztem don Juant, vajon ő is ugyanezt érzi-e.
–  Úgy hiszem, a költő érzi az öregedés súlyát, és a szorongást, melyet ez a felismerés szül – felelte. – De ez csak az egyik része a dolognak. A másik, és engem ez érdekel, az, hogy bár a költő soha nem mozdította el a gyűjtőpontját, mégis ráérzett arra, hogy valami különleges dolog forog kockán. Nagy bizonyossággal érzi, hogy létezik valamilyen megnevezhetetlen, egyszerűsége miatt megkapó tényező, mely megszabja a sorsunkat. " 

-  Ami engem illet kicsit speciális módon tekintek erre a versre .

Vajon én vagyok az, aki ma este 
szobámban járkál, 
vagy az alkonyatkor a kertemben 
ólálkodó koldus rója köreit?
- Itt felvetődik a kérdés , hogy ami történik , az egy testen kívüli élmény e , vagy a jól ismert valóság ? 
Körbenézek
és látom,
hogy minden a régi, mégis más...
Az ablak nyitva volt?
Vagy lehet, hogy már alszom?
- Itt folytatódik a kétség a környezet felülvizsgálata .  Minden a régi , tehát elképzelhető , hogy minden körülötte csak valóság és mint egy alvajáró tekint csak körül , ellenben feltűnnek dolgok amik mégsem stimmelnek és ez kétséget ébreszt , hogy esetleg ez mégsem a fizikai valóság . 

Nem sápadt zöld volt-e a kert,
s az ég tiszta kék?
Most felhők borítják,
szél fú odakint,
s a kertre bús homály borul.
-Valóság teszt 

Úgy hiszem, fekete volt hajam,...
s szürkében jártam...
Most hajam szürke
s ruháim feketék...
Az én járásom ez?
A bennem visszhangzó zaj üteme
vajon régi hangom ritmusa még?
Önmagam vagyok-e még
-valóság teszt , de felmerül benne amiről Don Juan is beszélt , az öregedéssel kapcsolatos  jelképes vonások . 
Körbenézek...
Felhők az égen, zúg a szél...
A kertre bús homály borult...

Jövök és megyek... Hisz már 
álomba merültem, nem? 
Hajam szürke... S minden a régi, 
mégis minden megváltozott...
- Itt pedig rájött immár , hogy ami körbeveszi az nem a fizikai valóság 
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Szomb. 22 Aug. - 20:34

kertemben

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Szomb. 22 Aug. - 20:54

Volna itt még egy 

Tiszta kéküveg folyóvíz, 
álom-bűvöletbe zárva, 
édes lankák, szelíd partok, 
zöld rekettyés, ezüstnyárfa. 
Lelke van az alvó völgynek, 
s álombéli sóhajára
dal zendül fel, és a rétek 
andalító fuvolája.
Folyó tükrén bűvös álom, 
parti fűzek lankadt ága 
könnyü csókot hint a vízre, 
a víz: kristályüveg tábla. 
Alacsony az égbolt, nyájas, 
oly közel van könnyü fátyla, 
ezüstös párát terítget 
víztükörre, parti fákra. 
Szívem álmodott e tájról, 
ama völgybe vitte álma, 
már elért a kedves partig, 
de az ösvényen megállva
sírt - egy régi dal csendült fel, 
s szerelmében sírt az árva,
sírt, egy másik völgyben zengő 
szomorú szív dallamára.
(Rab Zsuzsa fordítása) "

- Persze tudom  másra gondolhatott , de tudat alatt talán ráérezhetett egy csakugyan álombéli  utazásra .
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Vas. 23 Aug. - 0:04

Sose szerettem a verselemzést, az órákon mindig azt kérdezte a tanár hogy mire gondolhatott a költő? Honnét tudjam én azt? Ami fontos hogy én mire gondolok miközben a versét olvasom. Mert az olvasó kelti életre a sorokat, az ő érzései, gondolatai által lesz puszta szavakból ige. Az igazi vers él, benne van az ember aki írta.

Vendég
Vendég

Témanyitás  Vendég Vas. 23 Aug. - 6:59

Éppen azért lehet tudni, mire gondolt a költő, mert él a vers. A szerző gondata él benne, csak ez az élő benne, más nem. Persze ha be vagyok zárva a saját problémáim, érzelmeim, vágyaim közé, akkor nem látok ki onnan, és a versből is azokat vélem kihallani. És nem veszem észre, természetesen. A legtöbb emberben nem működik az az érzék, amivel meg tudja állapítani egy szövegről (gondolatról), hogy élő vagy nem. Ebből élnek vígan a hamis próféták is.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Vas. 23 Aug. - 8:27

Én szerettem a vers elemzést , és megmondom őszintén , hogy ráérzek arra , hogy a költő fejében mi járhatott . De ettől függetlenül még képes vagyok átformálni a saját gondolatvilágomra .
fortis
fortis

Témanyitás  fortis Hétf. 24 Aug. - 19:29

Előadás : 
Alvás és ébrenlét határán

https://www.youtube.com/watch?v=Ey-IUatuTeM

16perc -től  alvásparalízis a témában 
30 perc-től  a tudatos  álmodásról 

Ami az előadást illeti , a téma véleményem szerint eléggé egyoldalúan közelíti meg az álmodás természetét . Főként a tudomány és a pszichológia oldaláról tekintve .  Nem tartanám a magyarázatokat teljes értékűnek , mert az efféle hozzáállás , megközelítés ,   egyoldalúan elutasítja az anyagon túli létezés lehetőségeit és annak a testünkre szervezetünkre így az agyunkra kifejtett hatásait is . 
Szóval azt szűrném le , hogy a legtöbb esetben arra apellálnak , hogy a test hozza létre a szellemet és nem a szellem a testet . Ez nekem túlságosan materialista nézet , bár feltétlenül hasznos , de véleményem szerint a hatásokat illetően  csak fél igazság .
Magával a tudománnyal általában ez a probléma . Magyarázatot  csak a kézzelfogható dolgokból meríthet , de nem vesz róla tudomást , hogy nem csupán csak kézzelfogható dolgok létezhetnek .
fortis
fortis

Témanyitás  Vendég Kedd 25 Aug. - 0:01

fortis írta:Ami az előadást illeti , a téma véleményem szerint eléggé egyoldalúan közelíti meg az álmodás természetét . Főként a tudomány és a pszichológia oldaláról tekintve .  Nem tartanám a magyarázatokat teljes értékűnek , mert az efféle hozzáállás , megközelítés ,   egyoldalúan elutasítja az anyagon túli létezés lehetőségeit és annak a testünkre szervezetünkre így az agyunkra kifejtett hatásait is . 
Szóval azt szűrném le , hogy a legtöbb esetben arra apellálnak , hogy a test hozza létre a szellemet és nem a szellem a testet . Ez nekem túlságosan materialista nézet , bár feltétlenül hasznos , de véleményem szerint a hatásokat illetően  csak fél igazság .
Magával a tudománnyal általában ez a probléma . Magyarázatot  csak a kézzelfogható dolgokból meríthet , de nem vesz róla tudomást , hogy nem csupán csak kézzelfogható dolgok létezhetnek .

like

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Pént. 2 Okt. - 11:36

Ma felébredvén lustiztam még egy kicsit , és közben arra a megállapításra jutottam , hogy az csak egy dolog , hogy az ember fáradt , és az csak egy dolog , hogy az ember elfoglalt , de ezek nem mentenek fel a szándékozás hiánya alol . Talán a szándék hiánya leginkább az akatat gyengeségéből következtethető .
fortis
fortis

Témanyitás  Áprilia Pént. 2 Okt. - 16:37

fortis írta:Ma felébredvén  lustiztam még egy kicsit , és közben arra a megállapításra jutottam , hogy az csak egy dolog , hogy az ember fáradt , és az csak egy dolog , hogy az ember elfoglalt , de ezek nem mentenek fel a szándékozás hiánya alól.

Igen. Don Juan sosem említette a fáradtságot, mint ami akadályozná az álmodást, sőt Castaneda írja, hogy a régi varázslók kifejezetten stressznek, fizikai terhelésnek stb. tették ki magukat, hogy elősegítsék a gyűjtőpont elmozdítását.
Az álmodás hiánya valszeg az energiatestben levő dugulásoknak is köszönhető, mely pl. tornával is megszüntethető. Amikor nekem legutóbb olyan jól ment az álmodás, akkoriban már rendszeresen végeztem speciális, energetizáló torna gyakorlatokat.
(Utóbb abbamaradt.)
Az utolsó mondatodat direkt nem idéztem. A szándékozás és akarat kapcsolata - hát igen, ez az amit nem tudok, mi fán terem, don Juan is boncolgatja - nagyon bonyolultan.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Vas. 11 Okt. - 16:50

A mozgás feltétlenül jót tehet az álmodásnak ez biztos . Ellenben néha eszembe jut az az írás , miszerint az illető egy ágyhoz kötött speciális helyzetben volt és attól , hogy ezt kibírhassa ép ésszel , a tudatos álmodás felé fordult . Az álmodás magát a mozgást jelentette a számára , Szóval fizikai mozgás erőfeszítés semmi , hiszen nyaktól lefelé meg volt bénulva .
Ettől függetlenül a cselekvés a mozgás feltétlenül hasznos lehet az álmodás szempontjából is , valóban .
fortis
fortis

Témanyitás  fortis Vas. 11 Okt. - 16:56

Ha úgy adódik , hogy egy érdekes tapasztalatot élhettek meg álmaitokban , ne higgyetek magatoknak azt illetően , hogy majd később leírjátok , mert nem fog sikerülni , még ha biztosak is vagytok magatokban . Rengeteg részlet veszendőbe megy az idő múlásával .
Ez amúgy fel is veti a kérdést , hogy tulajdonképpen melyik részünkkel is emlékezünk vissza az álmainkra ?
fortis
fortis

Témanyitás  Ajánlott tartalom

Ajánlott tartalom

27 / 37 oldal Previous  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 32 ... 37  Next

Vissza az elejére

Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.