Álmokról általában
+10
Áprilia
Greywolf
zplus
fortis
Nilka
Blueeye
nofertiti
Méhecske
Mayra1
Lea.
14 posters
9 / 37 oldal
9 / 37 oldal • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 23 ... 37
Re: Álmokról általában
És ha álmodol , a fizikai valóság tere hová tűnik el a számodra ? Ha ott vagy , akkor ez a sík is csak egy fantom tér semmi több a számodra . Hiszen az ember ha csak az egyszerű álmokról beszélünk , még csak nem is emlékezik rá .Áprilia írta:1. Ebben egyetértek veled, csak nem veszed észre.fortis írta:
1. Ha a látást használja az ember és találkozik az álom során magából energiát kisugárzó lényekkel , akkor ezt nem itt a fizikai világban fogja érzékelni , hanem azon az adott helyen , ahol éppen akkor tartózkodik . Az álom akár szét is hullhat , de a hely ahol vagyunk valós , ezért lehetünk képesek meglátni az izzást a más valós lényeket .
2. ... mert ugye az álmok sem a fizikai térben játszódnak . Akkor szerintetek mégis hol ? Ha bár mit is válaszolni fogtok erre és azt fogjátok mondani , hogy nem a fizikai térben , akkor megértitek ehhez a gondolathoz miért is ragaszkodom .
2. Hogy hol? Az álomtérben, amit te álmodsz. Egy fantom térben. Ami megszűnik létezni, ha felkelsz, hiszen csak álmodtad.
Egy tudatos álomban , viszont igen . Sőt még álom helyszínekre is emlékezhetsz . A különbség a gondolataink között tán az , hogy míg képzelgésnek vélnétek magát azt a teret is ahol az álom megszületik , én álomműhelynek tekintem , ami egy valós tér lehet a fizikai testünkön kívül . Szerintetek meg maga az agy terméke .
Az érzékelés a gyűjtőpont helyzetének függvénye . ha csak egyszerű álomban is vagyunk , a gyűjtőpont kimozdul megszokott helyéről , ezért leszünk képesek álmot látni , produkálni . Ez a kis mértékű kimozdulás is valós hely érzékelésünk birodalmában és én erről a helyről beszélek nem arról amit ezen a helyen megteremtünk a magunk számára .
fortis- Hozzászólások száma : 11470
Az álomműhelyt a gyűjtőpont egy sajátságos helyzetének gondolom és nem az agy termékének . Ezért nem értünk egyet , de hát különbözhetnek a vélemények de a Castaneda könyvekben utána fogok nézni , hogy mit írnak a gyűjtőpont helyzetéről amikor álmodunk .Áprilia írta:
Viszont továbbra sem értünk egyet abban, hogy az "álomműhelyt" még mindig valóságnak gondolod.
Megnéztem :
"Amikor az ember alszik, a gyűjtőpont tulajdonképpen ellazul, és mindenféle nem használt emanációt izzít fel.
A régi látókat rögvest érdekelni kezdte ez a megfigyelés, és addig-addig dolgoztak ezen a természetes eltolódáson, amíg nem sikerült úrrá lenniük fölötte. Az álom feletti uralmat nevezték aztán úgy, hogy álmodás, másképpen: az álmodó test kezelésének művészete.
Hangsúlyozta, hogy az eltolódás uralása korántsem azt jelenti, hogy irányítanánk ezt az eltolódást, hanem azt, hogy abban a helyzetben rögzítjük a gyűjtőpontot, ahová az álom során természetesen, magátol vándorol.
Miután a régi látók megfigyelték alvás közben az álmódokat, rátaláltak a megoldásra, miszerint hagyni kell, hogy az álmok a természetes pályájukat kövessék. Látták, hogy bizonyos álmokban az álmodó gyűjtőpontja jóval mélyebbre kerül a bal oldalba, mint más álmokban. Ez a megfigyelés azt a problémát vetette fel számukra, hogy vajon az álom tartalma miatt mozdul-e el a gyűjtőpont, avagy maga a gyűjtőpont elmozdulása hozza-e létre az álom tartalmát azzal, hogy nem használt emanációkat aktivizál.
Hamarosan rájöttek arra, hogy az álmok oka a gyűjtőpont eltolódása a bal oldalba. Minél messzebb mozdul a gyűjtőpont, annál élénkebb és bizarrabb az álom. Nyilvánvalóan megpróbáltak parancsolni az álmaiknak, hiszen az volt a céljuk, hogy mélyebben behatoljanak a bal oldalba. Próbálkozásaik során fölfedezték, hogy ha tudatosan vagy féltudatosan manipulálni próbáljuk az álmokat, a gyűjtőpont nyomban visszatér a szokványos helyzetébe."
Nos akkor a gyűjtőpont elmozdulása csak a képzelet terméke , vagy valóban elmozdul e egy valós helyre ?
Kicsit jobban értelek már, Fortis. Csak régebben mintha erősködtél volna amellet, hogy talán a valóságban is megélte volna az a nő a függöny elhúzását. Kicsit lemaradtam arról, hogyan változott a gondolkodásod. De legalább erre jó volt a kötekedős megjegyzésem, hogy ezt a lemaradásomat kicsit behozzam.
Vendég- Vendég
Én nem emlékszem , hogy mondtam volna , hogy a valóságban is megélhette volna , de ha úgy lett volna az külön poén lenne , mert akkor igazán rosszalkodhatna az ember a fizikai síkon is szellem formájában .efi írta:Kicsit jobban értelek már, Fortis. Csak régebben mintha erősködtél volna amellet, hogy talán a valóságban is megélte volna az a nő a függöny elhúzását. Kicsit lemaradtam arról, hogyan változott a gondolkodásod. De legalább erre jó volt a kötekedős megjegyzésem, hogy ezt a lemaradásomat kicsit behozzam.
De amúgy meg az álom során írtam ilyesmit is , hogy :
" Fura emberek jöttek mentek az utcán , repültem egy kicsit felettük , nem fehér emberek voltak , de nem is négerek , olyan kettő közötti színátmenet és olyan érzésem volt , mintha látni nem látnának , de érzékelni érzékelnének , akár egy sámán aki érzékeli a szellemeket , valahogy rá volt írva annak az embernek az arcára , még el is mosolyogta magát , mintha azt mondaná látlak ! "
Szóval az egész csak álom volt . Bár ennek ellenére , vallani merném azt , hogy az álmok befolyással lehetnek a fizikai valóságunkra is . nem közvetve , hogy elszórakozgatok valakivel és annak fura dolgok lépnek fel az élete során , de valahogy úgy , hogy mondjuk az ember képes tudatos álmában gyógyítani magát , vagy helyre hozni dolgokat amiket elrontott az élete során . Pl barátságok ilyesmik , mentális dolgokat .
Amúgy nem tartanám kizártnak azt sem , hogy az ember hasson közvetve is , de ezek már nem normál álmok lennének , hanem valami más . Akkor az ember már átlépte az álmodás kapuját és más körökben tevékenykedik . Mint pl amiről Áprilia is ír , hogy a paplanját rángatták ? Szóval szerintem lehet hatni de ez már egészen más .
Most nem mondtál semmi ilyesmit, hanem még eonokkal azelőtt, de az is lehet, hogy akkor sem, csak nem értettelek jól.
Vendég- Vendég
Igen én emlékszem valamelyest . Akkor is azt mondtam , hogy minden valóság . Minden az itteni fizikai világ épp úgy , mint az álmok síkjai , de akkor még magam sem értettem azt , hogy miért gondolom így . Ma már jobban tisztában vagyok ezzel . Ahol az ember érzékel , számára akkor és ott az a valóság . Amit egyedül nem tudtam akkor még az az , hogy voltaképpen ha álmodunk , nem magában az álomban érzékelünk , hanem az úgynevezett gyűjtőpont helyzetében .efi írta:Most nem mondtál semmi ilyesmit, hanem még eonokkal azelőtt, de az is lehet, hogy akkor sem, csak nem értettelek jól.
Próbáld meg úgy megközelíteni, hogy az álomtér olyasvalami, ami megszűnik létezni, amikor felkelsz. ebből a szempontból tökmindegy, hogy hol van (mit tudom én, hogy az ember fantáziája hol van? Miért, szerinted a te álmodban az energiával nem rendelkező fantázia elemek - amelyek állításod szerint is a fantázia művei - hol helyezkednek el? Ami nem valóságos, annak nem kell valóságos tér!). Míg a korábban általad hozott don Juanos példában pedig az a város, ahol ő Castanédával járt, a felkelésük után nem szűnt meg létezni. Ezen van a hangsúly.fortis írta:
Azt mondod maga az álom is tér szerinted . Tér , de hol ? -az agyadban ?
Dehogyis! A fizikai tér nem válik fantom térré azáltal, hogy én álmomban nem emlékszem rá, mivel ez egy valóságos világ, ami energiával rendelkezik. Pont ez a lényeg, amit már fentebb is magyaráztam.fortis írta:
És ha álmodol , a fizikai valóság tere hová tűnik el a számodra ? Ha ott vagy , akkor ez a sík is csak egy fantom tér semmi több a számodra .
fortis írta:Persze, hogy elmozdul, de nem minden esetben valós helyre. Egész fejezetek szólnak erről Az álmodás művészetében!Áprilia írta:
Nos akkor a gyűjtőpont elmozdulása csak a képzelet terméke , vagy valóban elmozdul e egy valós helyre ?
Azt hiszem még mindig nem érted . Legyen az álomtér akár milyen illúzió is , egy valóságos személy mindig van benne , aki külön izzással rendelkezik , és ezek a lények mi magunk vagyunk . Tehát ha álmodol egy valóságos lény mindig jelen van és ez akkor és ott te magad vagy . Most nem az az érdekes , hogy milyen minőségű az álmod , hanem az , hogy ott akkor te valahol jelen vagy . És ez a jelenlét akkor és ott , nem a mi fizikai világunknak nevezett gyűjtőpontunk által meghatározott helyen vagy , hanem annak egy másik pillanatra rögzült helyén . Ez a hely kb annyira valóságos , mint az a hely , ahol most ebben a pillanatban itt jelen van .Áprilia írta:Próbáld meg úgy megközelíteni, hogy az álomtér olyasvalami, ami megszűnik létezni, amikor felkelsz. ebből a szempontból tökmindegy, hogy hol van (mit tudom én, hogy az ember fantáziája hol van? Miért, szerinted a te álmodban az energiával nem rendelkező fantázia elemek - amelyek állításod szerint is a fantázia művei - hol helyezkednek el? Ami nem valóságos, annak nem kell valóságos tér!). Míg a korábban általad hozott don Juanos példában pedig az a város, ahol ő Castanédával járt, a felkelésük után nem szűnt meg létezni. Ezen van a hangsúly.fortis írta:
Fizikai földi világunk amúgy olyan mint egy tömegek által létrehozott közös kollektív álom . Ez tartja fent a folytonosságát , míg az egyszerű álmokból ha kilépünk nem marad utánunk senki , ezért szűnik meg az a világ . / álomvilág / De a lényeg nem a világokon , hanem a gyűjtőpontunk elhelyezkedésében van . Ha a gyűjtőpontod nem mozdulna ki a helyéről soha , nem is lennének sosem álmaid . Ez esetben rendesen oda lenne ragasztva .
Itt az a kérdés , mit nevezel valós helynek . Olyan helyet , ahol izzással rendelkező entitás vagy bár mi is van , vagy az a hely , ahol semmi ilyesmivel rendelkező nincs . Akkor most kérdés . Ha álmodsz akkor ott te valós személy vagy , vagy csak elképzelés arról , hogy nem a fizikai valóságodban vagy ? Ha így gondolod , akkor az álmok csak neuronok és elektromos kisülések meg minden ilyesféle kémiai reakciók képzeletbeli eredménye vagy ? Az ottani gondolataid az itteni egőd eredményei , vagy pedig az álombeli énnek a gondolatait közvetíted ki magad köré ? Én úgy tudtam legalábbis , hogy ha az ember az álmok világába lép , itthagyja a fizikai világunkban uralkodó nagy betűs EGÓNKAT . Azt az egót , ami itt azt hiszi magáról , hogy valós személy . Ez alkotja itteni valóságunk lényegét , álltala cselekszünk tekintjük benne önazonosságunkat . Vajon odaát hogy működhet ez ?Áprilia írta:fortis írta:Persze, hogy elmozdul, de nem minden esetben valós helyre. Egész fejezetek szólnak erről Az álmodás művészetében!Áprilia írta:
1. Én persze, hogy valóságos vagyok ott. De ettől még az álomtér miért lenne az?!fortis írta:
1. Legyen az álomtér akár milyen illúzió is , egy valóságos személy mindig van benne , aki külön izzással rendelkezik , és ezek a lények mi magunk vagyunk . Tehát ha álmodol egy valóságos lény mindig jelen van és ez akkor és ott te magad vagy . Most nem az az érdekes , hogy milyen minőségű az álmod , hanem az , hogy ott akkor te valahol jelen vagy . És ez a jelenlét akkor és ott , nem a mi fizikai világunknak nevezett gyűjtőpontunk által meghatározott helyen vagy , hanem annak egy másik pillanatra rögzült helyén .
2. Ez a hely kb annyira valóságos , mint az a hely , ahol most ebben a pillanatban itt jelen van .
3. Ha a gyűjtőpontod nem mozdulna ki a helyéről soha , nem is lennének sosem álmaid . Ez esetben rendesen oda lenne ragasztva .
2. Dehogyis! Épp ez a lényege don Juan álommal kapcsolatos tanításainak: nem minden világ valóságos világ. A földi világ természetesen az, hiszen itt mindennek energiája van.
3. Ezt senki sem vitatja.
Az álomtérben te vagy a valóságosság . Te teszed önmagad számára a valóságot azzá amivé akarod . Tehát nem az álmod tere a valóság , hanem te magad benne azzal a valósággal , amit a gyűjtőpont helyzetének tekintünk .
Talán mondhatnám úgy is , ahol az érzékelés ott a valóság .
hűha ezzel tudnék vitatkozni... de most nem.Áprilia írta:Dehogyis! A fizikai tér nem válik fantom térré azáltal, hogy én álmomban nem emlékszem rá, mivel ez egy valóságos világ, ami energiával rendelkezik. Pont ez a lényeg, amit már fentebb is magyaráztam.fortis írta:
És ha álmodol , a fizikai valóság tere hová tűnik el a számodra ? Ha ott vagy , akkor ez a sík is csak egy fantom tér semmi több a számodra .
nofertiti- Hozzászólások száma : 433
na defortis írta:Az álomtérben te vagy a valóságosság . Te teszed önmagad számára a valóságot azzá amivé akarod . Tehát nem az álmod tere a valóság , hanem te magad benne azzal a valósággal , amit a gyűjtőpont helyzetének tekintünk .
KI érzékel
ki az érzékelő
mi maga az ALANY???
no mégis rákezdtem...
most eszembe jutnak a satsangok, ahol ezt annyira annyira végigvitték, hogy... aztán inkább az ember megunja a róla való filozofálgatást
ilyet éreztem már sokszor, hogy annyira belegondoltam, hogy ki vagyok én ki az aki itt érzékel... és egyszer majd lesz egy ilyen érzés újra, ami így érzékel? Érdekes volt, mert akkor és ott pont nem az én volt az érdekes, valahogy a re-inkarnációra sem úgy gondolotam, hogy ugyanaz születik le de magát az érzést, ami érzékel. azt az állapotot magát érzékelésnek neveztem és arra gondoltam, hogy mint érzékelés ugyanaz, tehát valahogy mindegy az alany...
mit gondoltok KI ÉRZÉKEL?
tudjátok olvasom a sok kifejezést, leírást, hogy mi az ember és azért is nehéz ez a téma is, mert mindenkinél más - és más a definíció vagy a szavak jelentése, valakinek a szellem ez másnak meg az...
egyszer anno, mikor a lélekvándorra tévedtem az volt a tervem, hogy ezeket a rengeteg visszatérő elemet egykupacba szedem. Minthogy sokan a szellem alatt ez, azt meg amazt értik.
De azért letettem róla. És ez a sok info össze is zavart rendesen.
Pl sok "logikus", sokról el tudom képzelni, egy van, amihez a szívem húz de még arról is tudok más logikus magyarázatot. Ez tudom így leírva túl bonyi meg olyan, mintha túl lenne gondolkodva, pedig érzem, hogy van emögött más is, mint túlagyalás.
hááááát nem tudtam egészen pontosan kifejezni, amit akartam, mert most hogy újra elolvastam, ott pl, hogy mindegy ki is az alany, azt úgy értettem, hogy mivel azonosítja magát, maga az alany az lényeges, de magát az érzékelést akartam kiemelni, mint folyamatot, persze, hogy nem midnegy ki az érzékelő...
ajjajjj már látom, hogy nem túl értelmes, amit írtam, na mindegy, így sikerült...
ajjajjj már látom, hogy nem túl értelmes, amit írtam, na mindegy, így sikerült...
Ezzel meg már megint ellent mondasz önmagadnak! Azaz eddig pont ennek az ellenkezőjét kommunikáltad! Emlékezz vissza, amikor folyamatosan azt hangoztattad, hogy Hollywood, azaz az álomtér, az álom "műhely" valóság! (még ha a benne teremtett dolgok nem is).fortis írta: Tehát nem az álmod tere a valóság...
Summa summarum, akkor jelen állás szerint velem értesz egyet, a kiemelt idézet szerint: az álomtér nem valóság.
Azt mondod, hogy tulajdonképpen egy világ attól valós, hogy hányan tartják fenn azt? Tehát ahova az általad korábban említett példában, miszerint don Juan és Castaneda álmodásban egy másik valóságos világban jártak, amiatt tekinthető valóságnak, mert sok valóságos lény lakta?fortis írta:
Fizikai földi világunk amúgy olyan mint egy tömegek által létrehozott közös kollektív álom . Ez tartja fent a folytonosságát , míg az egyszerű álmokból ha kilépünk nem marad utánunk senki , ezért szűnik meg az a világ . / álomvilág / De a lényeg nem a világokon , hanem a gyűjtőpontunk elhelyezkedésében van .
Korábban azt hangoztattad, hogy a tudatos álomból, ha felébredünk, maga az álomtér ott marad valóságosnak (fentebb már ennek az ellenkezőjét állítottad). Az idézett logikád alapján ez már csak amiatt sem lehet igaz, mert a tudatos álmunkat egyedül tartjuk fenn, így ha felébredünk az idézett logikád alapján megszűnik minden, hiszen nincs, ami fenntartsa. Mivel az az egy ember, aki álmodta, az is felébredt.
Tulajdonképpen te a világmindenséget egy egyterű valaminek képzeled el, és a világok azon belül attól függenek, hogy hányan tartják fenn őket? És mi képezi a határukat, ami által elkülönülnek egymástól?
Egyébként sejtem, hogy hova akarsz kilyukadni: szerinted egy tér/világ valóságát maguk az energiát létrehozó lények adják. Ennélfogva ha csak egyvalaki van egy térben, akkor ott csak az az egyvalaki a valóság, a tér többi része nem. És ha az az egyvalaki sincs már ott abban a térben/világban (mert pl. egy tudatos álomból felebred), akkor az a vilag, amit addig fenntartott, az is megszűnik létezni. Míg egy olyan térben/világban, ahol sok energiát létrehozó dolog van, pl. sok lény tartja fenn, ott az egyiknek az onnan való távozása nem szunteti meg azt a világot, mert a többiek még ott vannak és a lenyükkel fenntartják.
De mint mondtam, nem értem, hogy akkor viszont mi a választó vonal, mi a határ az egyes világok között?
Szóval szerinted egy tudatos álmot pusztán az különböztet meg más valós világoktól, hogy azt egyvalaki tartja fenn?
A hozzászólást Áprilia összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2013-10-30, 02:41-kor.
Hú, nagyon érdekes irányokat vett a beszélgetés.
Fortis, az elgondolásodat, hogy maga a tér létezik, és azt népesíted be a gondolataid által - egész elfogadhatónak találtam, (illetve még most is annak találom), csak közben eszembe jutott az a gyakorlat, amit a Lélekvándoron írt le Allgeuer, hogy hogyan teremtsünk teret.
Tudod mit, én inkább azt gondolom, hogy az a nyersanyag a létező, amiből az álmainkat megteremtjük. Lehet, hogy te is valami ilyesmit érzel, hogy amiben/amiből teremtünk, az mégiscsak valami létező dolog, és ezt a létező szubsztanciát nevezed álomműhelynek.
Fortis, az elgondolásodat, hogy maga a tér létezik, és azt népesíted be a gondolataid által - egész elfogadhatónak találtam, (illetve még most is annak találom), csak közben eszembe jutott az a gyakorlat, amit a Lélekvándoron írt le Allgeuer, hogy hogyan teremtsünk teret.
Tudod mit, én inkább azt gondolom, hogy az a nyersanyag a létező, amiből az álmainkat megteremtjük. Lehet, hogy te is valami ilyesmit érzel, hogy amiben/amiből teremtünk, az mégiscsak valami létező dolog, és ezt a létező szubsztanciát nevezed álomműhelynek.
Ez is elgondolkoztató.fortis írta:Fizikai földi világunk amúgy olyan mint egy tömegek által létrehozott közös kollektív álom . Ez tartja fent a folytonosságát
A hozzászólást efi összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2013-10-30, 01:12-kor.
Vendég- Vendég
hűűűűűűű, eddig olvastam már erről, de olyan homály voltam hozzá, most meg ez valahogy érthető, micsoda témákról beszélgettek. Ez tök jó. Végre nem csak olvasom, hanem történésében láthatom a gondolatok kialakulását vagy másét... Ezt szerettem a vándorban is.Áprilia írta:Próbáld meg úgy megközelíteni, hogy az álomtér olyasvalami, ami megszűnik létezni, amikor felkelsz. ebből a szempontból tökmindegy, hogy hol van (mit tudom én, hogy az ember fantáziája hol van? Miért, szerinted a te álmodban az energiával nem rendelkező fantázia elemek - amelyek állításod szerint is a fantázia művei - hol helyezkednek el? Ami nem valóságos, annak nem kell valóságos tér!). Míg a korábban általad hozott don Juanos példában pedig az a város, ahol ő Castanédával járt, a felkelésük után nem szűnt meg létezni. Ezen van a hangsúly.fortis írta:
Jó persze egy könyv is lehet érdekes, de mikor a szemem előtt többen beszélgetnek egy dologról, az még érdekesebb.
Túl sok a kérdés az lehet a baj . Összefoglalnám akkor még egyszer .Áprilia írta:Ezzel meg már megint ellent mondasz önmagadnak! Azaz eddig pont ennek az ellenkezőjét kommunikáltad! Emlékezz vissza, amikor folyamatosan azt hangoztattad, hogy Hollywood, azaz az álomtér, az álom "műhely" valóság! (még ha a benne teremtett dolgok nem is).fortis írta: Tehát nem az álmod tere a valóság...
Summa summarum, akkor jelen állás szerint velem értesz egyet, a kiemelt idézet szerint: az álomtér nem valóság.
- ha alszunk , a tudatunk nem a testünkben van , hanem egy olyan sajátságos helyen amit hollywoodnak , vagy álomtérnek neveztem . De lehetne nevezni a gyűjtőpont egy sajátságos helyének is , vagy véleményem szerint akár az asztrálisnak nevezett helyek egyikének a sok közül . Ebben a térben amit valósnak tekintünk a szellem vagy tudatunk teremt egy világot amit álomszíntérnek nevezhetnénk és ami illúzió csupán , díszletekkel . Az álomban mi jelen vagyunk , de ez a tér amit magunk köré teremtünk illúzió csupán .
Hogy még jobban megértsd , ahhoz a 3 D-s játékhoz tudnám hasonlíttatni , ahol a fejedre húzol egy sisakot ami egy háromdimenziós teret vetít a szemeid elé . Ez a tér csak illúzió lesz körülötted , de te a fejeden a sisakkal egy valós érzékelő maradsz még ettől egy valós helyen . Ezt a teret neveztem álomtérnek , Holliwódnak , álomműhelynek , bár minek , de egy dolgot véleményem szerint kizárhatunk , hogy nem az ágyban fekvő pihenő fizikai testednek . Mert feltételezném , hogy a tudatunk az és nem a test ami érzékel .
Igen azt hiszem most jól látod . Összefoglalom még a kérdéseidet :Áprilia írta:
Tulajdonképpen te a világmindenséget egy egyterű valaminek képzeled el, és a világok azon belül attól függenek, hogy hányan tartják fenn őket? És mi képezi a határukat, ami által elkülönülnek egymástól?
Egyébként sejtem, hogy hova akarsz kilyukadni: szerinted egy tér/világ valóságát maguk az energiát létrehozó lények adják. Ennélfogva ha csak egyvalaki van egy térben, akkor ott csak az az egyvalaki a valóság, a tér többi része nem. És ha az az egyvalaki sincs már ott abban a térben/világban (mert pl. egy tudatos álomból felebred), akkor az a vilag, amit addig fenntartott, az is megszűnik létezni. Míg egy olyan térben/világban, ahol sok energiát létrehozó dolog van, pl. sok lény tartja fenn, ott az egyiknek az onnan való távozása nem szunteti meg azt a világot, mert a többiek még ott vannak és a lenyükkel fenntartják.
De mint mondtam, nem értem, hogy akkor viszont mi a választó vonal, mi a határ az egyes világok között?
Szóval szerinted egy tudatos álmot pusztán az különböztet meg más valós világoktól, hogy azt egyvalaki tartja fenn?
1 /- Tulajdonképpen te a világmindenséget egy egyterű valaminek képzeled el,
2 /- és a világok azon belül attól függenek, hogy hányan tartják fenn őket? 3 / -És mi képezi a határukat, ami által elkülönülnek egymástól?
4 /- De mint mondtam, nem értem, hogy akkor viszont mi a választó vonal, mi a határ az egyes világok között?
5 / -Szóval szerinted egy tudatos álmot pusztán az különböztet meg más valós világoktól, hogy azt egyvalaki tartja fenn?
válaszok:
1 / - Úgy képzelem el , hogy világ csak egy van , de annak számtalan síkja , vagy úgynevezett dimenziója ha így jobban tetszik .
2 / - Úgy képzelem el , hogy a világok teremtések , és azok az entitások teremtik azt meg annak folytonosságában , akik ezekben a világokban élnek .
Egy világ fenntartásához egyetlen személy is elegendő lehet , de ha elhagyja az általa teremtett világot , nem marad semmi és senki aki továbbra is fenntartsa azt . Ez csak akkor történhet másképpen , ha egy világot társteremtésben , azaz többen is fenntartják , mert ez esetben van hová visszatérni , de ezt nevezhetjük úgy is , hogy annak a bizonyos teremtett világnak a lakóinak a jellegzetes gyűjtőpontjának elhelyezkedési helyéhez . Lásd fizikai valóságunkat , jelenlegi helyszínünket .
3 / - Castanedát olvasván , a gyűjtőpont sajátságos helyzete .
4 / A gyűjtőpont sajátságos helyzete .
5 / - igen . De ha kollektív álomban mondjuk legalább ketten részt tudnak venni , akkor a gyűjtőpontjuk sajátságos helyzete végett ami ez esetben pontosan ugyan az a hely , akkor már egy közös teremtés részeseiként bár melyikőjük kilépve az álomból , a tér már nem szűnhet meg .
Létezik valami közös megegyezés , szerintem ami egy kollektív tudatosság részét képezheti , hogy a két álmodó ugyan azt lássa és teremtse meg . Ugyan úgy , akár a fizikai valóságunkban .
Az emlegetett példában , ahol Carlos és Don Juan sétáltak , azért láthattak mást , ahogy Don Juan energiát , míg Carlos embereket , mert más lehetett a valóság szemléletük , azaz míg Don Juan látni akart , Carlos csak érzékelni azt a világot .
Nem egészen így gondolnám Efi , mert szerintem a világot Isten teremtette meg . A nyersanyag pedig az az energia , amivel rendelkezünk . ha az embernek több energiája van , nagyobb részt vehet a teremtésben . Lásd úgy , mint kis energia szint apró rövidke álmok , az embernek nem marad elegendő energiája létrehozni és fenntartani egy nagyobb teremtett világot . vagy ha más valós helyekre érkezik , amit más entitások hoztak létre és ezekhez a helyekhez a gyűjtőpontjának az eltolódása révén jutna , ebben az esetben is csak addig maradhat abban a világban , amíg ki nem merül az erre szánt energiája , aztán a gyűjtőpontja visszazuhan az eredeti helyére és az ember felébred általában .efi írta:
Tehát még egyszer : A világ Isten teremtése és az ember az ő képmására tehát teremtő lénynek teremtetett . Így hozzuk létre a magunk valóságát amiben élünk a földön , vagy ahogy hozzuk létre álombéli világainkat is .
Tehát maga a tér , légyen az bár mi is , Istentől származó , így csak is azt mondhatom , hogy valós . A teremtésünk szubsztanciája pedig saját energetikai tényezőnk függvénye .
Megélni pedig még érdekesebb . Sokan kérdezték már , a tudatos álmoknak mi értelme van egyáltalán ? Hát többek között pl ez , hogy megismerhesd , megláthasd amit amúgy hétköznapi tudatosságoddal nem lehet .nofertiti írta:hűűűűűűű, eddig olvastam már erről, de olyan homály voltam hozzá, most meg ez valahogy érthető, micsoda témákról beszélgettek. Ez tök jó. Végre nem csak olvasom, hanem történésében láthatom a gondolatok kialakulását vagy másét... Ezt szerettem a vándorban is.Áprilia írta:Próbáld meg úgy megközelíteni, hogy az álomtér olyasvalami, ami megszűnik létezni, amikor felkelsz. ebből a szempontból tökmindegy, hogy hol van (mit tudom én, hogy az ember fantáziája hol van? Miért, szerinted a te álmodban az energiával nem rendelkező fantázia elemek - amelyek állításod szerint is a fantázia művei - hol helyezkednek el? Ami nem valóságos, annak nem kell valóságos tér!). Míg a korábban általad hozott don Juanos példában pedig az a város, ahol ő Castanédával járt, a felkelésük után nem szűnt meg létezni. Ezen van a hangsúly.fortis írta:
Jó persze egy könyv is lehet érdekes, de mikor a szemem előtt többen beszélgetnek egy dologról, az még érdekesebb.
Egyik bekezdésben illúziónak, a másikban valósnak nevezed az álomteret. Szerintem ezt először neked kellene magadban tisztáznod. Nem érzem úgy, hogy korrepetálásra szorulnék. Nem szólok többet ehhez hozzá, mert egyelőre úgy látom, hogy megrekedt a dolog.fortis írta:Túl sok a kérdés az lehet a baj . Összefoglalnám akkor még egyszer .Áprilia írta:Ezzel meg már megint ellent mondasz önmagadnak! Azaz eddig pont ennek az ellenkezőjét kommunikáltad! Emlékezz vissza, amikor folyamatosan azt hangoztattad, hogy Hollywood, azaz az álomtér, az álom "műhely" valóság! (még ha a benne teremtett dolgok nem is).fortis írta: Tehát nem az álmod tere a valóság...
- ha alszunk , a tudatunk nem a testünkben van , hanem egy olyan sajátságos helyen amit hollywoodnak , vagy álomtérnek neveztem . De lehetne nevezni a gyűjtőpont egy sajátságos helyének is , vagy véleményem szerint akár az asztrálisnak nevezett helyek egyikének a sok közül . Ebben a térben amit valósnak tekintünk a szellem vagy tudatunk teremt egy világot amit álomszíntérnek nevezhetnénk és ami illúzió csupán , díszletekkel . Az álomban mi jelen vagyunk , de ez a tér amit magunk köré teremtünk illúzió csupán .
Hogy még jobban megértsd , ahhoz a 3 D-s játékhoz tudnám hasonlíttatni , ahol a fejedre húzol egy sisakot ami egy háromdimenziós teret vetít a szemeid elé . Ez a tér csak illúzió lesz körülötted , de te a fejeden a sisakkal egy valós érzékelő maradsz még ettől egy valós helyen . Ezt a teret neveztem álomtérnek , Holliwódnak , álomműhelynek , bár minek , de egy dolgot véleményem szerint kizárhatunk , hogy nem az ágyban fekvő pihenő fizikai testednek . Mert feltételezném , hogy a tudatunk az és nem a test ami érzékel .
hát nem tudom, olykor a még érdekesebb dolgok a vágy forrásából táplálkoznak, ez olyan túl fizikai megjegyzés számomra, ahogy például a rosszalkodni is, sokan azt hiszik, ha nem rosszalkodnának unatkoznának. Mintha fogalmuk sem lenne arról a világról, ahol a rosszalkodás és a jókodáson kívül van egy másik állapot, ahol nincs unalom de az ellenkezője se. Csak lét van, hogy valami létezik és kész, úgy ahogy épp van cselekszik és kész, és nem azért mert unja vagy imádja, vagy kedveli vagy stb...fortis írta:Megélni pedig még érdekesebb . Sokan kérdezték már , a tudatos álmoknak mi értelme van egyáltalán ? Hát többek között pl ez , hogy megismerhesd , megláthasd amit amúgy hétköznapi tudatosságoddal nem lehet .nofertiti írta:hűűűűűűű, eddig olvastam már erről, de olyan homály voltam hozzá, most meg ez valahogy érthető, micsoda témákról beszélgettek. Ez tök jó. Végre nem csak olvasom, hanem történésében láthatom a gondolatok kialakulását vagy másét... Ezt szerettem a vándorban is.Áprilia írta:Próbáld meg úgy megközelíteni, hogy az álomtér olyasvalami, ami megszűnik létezni, amikor felkelsz. ebből a szempontból tökmindegy, hogy hol van (mit tudom én, hogy az ember fantáziája hol van? Miért, szerinted a te álmodban az energiával nem rendelkező fantázia elemek - amelyek állításod szerint is a fantázia művei - hol helyezkednek el? Ami nem valóságos, annak nem kell valóságos tér!). Míg a korábban általad hozott don Juanos példában pedig az a város, ahol ő Castanédával járt, a felkelésük után nem szűnt meg létezni. Ezen van a hangsúly.
Itt arra, gondolsz, hogy a tudatos álmodást sokan csak azért űzik, mert vágyaik vannak és azokat akarják kiélni? (pl. érdekességnek, unaloműzésnek tartják stb....) Jól látod! A tudatos álmodók 99%- a megreked ezen a szinten. Csak nagyon keveseknek jut eszébe, hogy a tudatos álmok pl. kapuk lehetnek más valós világokba és sorolhatnám...nofertiti írta:hát nem tudom, olykor a még érdekesebb dolgok a vágy forrásából táplálkoznak, ez olyan túl fizikai megjegyzés számomra, ahogy például a rosszalkodni is, sokan azt hiszik, ha nem rosszalkodnának unatkoznának. Mintha fogalmuk sem lenne arról a világról, ahol a rosszalkodás és a jókodáson kívül van egy másik állapot, ahol nincs unalom de az ellenkezője se. Csak lét van, hogy valami létezik és kész, úgy ahogy épp van cselekszik és kész, és nem azért mert unja vagy imádja, vagy kedveli vagy stb...fortis írta:Megélni pedig még érdekesebb . Sokan kérdezték már , a tudatos álmoknak mi értelme van egyáltalán ? Hát többek között pl ez , hogy megismerhesd , megláthasd amit amúgy hétköznapi tudatosságoddal nem lehet .nofertiti írta:hűűűűűűű, eddig olvastam már erről, de olyan homály voltam hozzá, most meg ez valahogy érthető, micsoda témákról beszélgettek. Ez tök jó. Végre nem csak olvasom, hanem történésében láthatom a gondolatok kialakulását vagy másét... Ezt szerettem a vándorban is.
A hozzászólást Áprilia összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb 2013-11-04, 04:38-kor.
Értem. Akkor szerinted minden valóság (egyvalakinek a tudatos álma is), amíg abban akár egyetlen valós lény is tartózkodik.fortis írta:Igen azt hiszem most jól látod . Összefoglalom még a kérdéseidet :Áprilia írta:
1 /- Tulajdonképpen te a világmindenséget egy egyterű valaminek képzeled el,
2 /- és a világok azon belül attól függenek, hogy hányan tartják fenn őket? 3 / -És mi képezi a határukat, ami által elkülönülnek egymástól?
4 /- De mint mondtam, nem értem, hogy akkor viszont mi a választó vonal, mi a határ az egyes világok között?
5 / -Szóval szerinted egy tudatos álmot pusztán az különböztet meg más valós világoktól, hogy azt egyvalaki tartja fenn?
válaszok:
1 / - Úgy képzelem el , hogy világ csak egy van , de annak számtalan síkja , vagy úgynevezett dimenziója ha így jobban tetszik .
2 / - Úgy képzelem el , hogy a világok teremtések , és azok az entitások teremtik azt meg annak folytonosságában , akik ezekben a világokban élnek .
Egy világ fenntartásához egyetlen személy is elegendő lehet , de ha elhagyja az általa teremtett világot , nem marad semmi és senki aki továbbra is fenntartsa azt . Ez csak akkor történhet másképpen , ha egy világot társteremtésben , azaz többen is fenntartják , mert ez esetben van hová visszatérni , de ezt nevezhetjük úgy is , hogy annak a bizonyos teremtett világnak a lakóinak a jellegzetes gyűjtőpontjának elhelyezkedési helyéhez . Lásd fizikai valóságunkat , jelenlegi helyszínünket .
3 / - Castanedát olvasván , a gyűjtőpont sajátságos helyzete .
4 / A gyűjtőpont sajátságos helyzete .
5 / - igen . De ha kollektív álomban mondjuk legalább ketten részt tudnak venni , akkor a gyűjtőpontjuk sajátságos helyzete végett ami ez esetben pontosan ugyan az a hely , akkor már egy közös teremtés részeseiként bár melyikőjük kilépve az álomból , a tér már nem szűnhet meg .
Létezik valami közös megegyezés , szerintem ami egy kollektív tudatosság részét képezheti , hogy a két álmodó ugyan azt lássa és teremtse meg . Ugyan úgy , akár a fizikai valóságunkban .
Az emlegetett példában , ahol Carlos és Don Juan sétáltak , azért láthattak mást , ahogy Don Juan energiát , míg Carlos embereket , mert más lehetett a valóság szemléletük , azaz míg Don Juan látni akart , Carlos csak érzékelni azt a világot .
Az utolsó bekezdésedet illetően, amit Castaneda és don Juan közös álmodásáról írsz, az nem helytálló. Korábban már írtam itt (és azt az ablakombeli jegyzetekből idéztem), hogy nem azért érzékelték különbözőképpen azt a világot, mert az egyik "látott", a másik meg csak "nézett", hanem azért, mert ketten kétféle egyöntetűséggel és összetartó erővel rendelkeztek, azaz nem ugyanabban az egyöntetűségben és összetartó erőben osztoztak. Tehát hiába van ugyanott a gyűjtőpontja két embernek (mely által ugyanabba a világba kerül), ettől még ketten kétféleképpen érzékelhetik azt a világot, amennyiben nem azonos az egyöntetűségük és összetartó erejük.
És ez még tovább bonyolítja a dolgokat, amit már a Szellemi dolgokokon belül az "Én és a világ" c. dolgokban kezdett pedzegetni Efi. (írtam oda is pár gondolatot a Sanchez jegyzeteimből).
Nefer ehhez tudnál példával élni ?nofertiti írta:
hát nem tudom, olykor a még érdekesebb dolgok a vágy forrásából táplálkoznak, ez olyan túl fizikai megjegyzés számomra, ahogy például a rosszalkodni is, sokan azt hiszik, ha nem rosszalkodnának unatkoznának. Mintha fogalmuk sem lenne arról a világról, ahol a rosszalkodás és a jókodáson kívül van egy másik állapot, ahol nincs unalom de az ellenkezője se. Csak lét van, hogy valami létezik és kész, úgy ahogy épp van cselekszik és kész, és nem azért mert unja vagy imádja, vagy kedveli vagy stb...
Pl egy csecsemő nem rosszalkodik , vagy jókodik , csak éli a létezést és cselekszik amit kell . Sír , pisil , kakil , eszik iszik , fejlődik . a folytatást tudjuk , de az már nem ez az állapot lesz .
A fák is csak léteznek és teszik a dolgukat , és talán az állatvilág többsége is így cselekszik. Valószínűleg ellennének nélkülünk is , akik rosszalkodunk , meg jókodunk sokat . Mégis valahogy úgy érzem van azért különbség a között a gondolkodó létformák között amik rosszalkodásra képesek és azok a létformák között amik csupán a létezés számára élnek .
Valamikor elég sokat meditáltam és süllyedtem olyan állapotba , amikor a semmiben létezel csak úgy és kizártad magadból a teljes párbeszédet . Csak ott lebegsz a semmi közepén . Igen kellemes egy állapot , de egy idő után csak elkezd csilingelni valami , hogy igazán történhetne már valami veled .
Itt van az említett gyakorlat:efi írta:Fortis, az elgondolásodat, hogy maga a tér létezik, és azt népesíted be a gondolataid által - egész elfogadhatónak találtam, (illetve még most is annak találom), csak közben eszembe jutott az a gyakorlat, amit a Lélekvándoron írt le Allgeuer, hogy hogyan teremtsünk teret.
"a szokásos nézőpontodat, gépezetedet, energiatestjeidet, stb. a megszokott helyéről nem akarjuk kimozdítani, ehelyett azt a tényt használjuk fel, hogy az igazi én csak a saját elhatározásából foglal el valójában egy helyet, valamint azt, hogy valaki egyszerre egynél több nézőpontból tud cselekedni.
Ez azt jelenti, hogy mindent a helyén hagyhatsz, beleértve a megszokott nézőpontodat is, és egy második nézőpontot használhatsz ehhez a feladathoz.
Hogyan hozunk létre még egy nézőpontot? Ez egyszerű. Csak kiválasztasz egyet és elkezdesz ahhoz képest cselekedni. Nem mozdulsz ki az előző nézőpontból, nem is mozdítasz ki semmit, hanem még egy második nézőpontot is felveszel.
...
Megjegyzendő, hogy a megszokott nézőpontod még mindig a testedre vonatkoztatva működik. Több mint elegendő fizikai tömeg és mindenféle mentális szerkezeted van ott és ez nem tűnik el csak azért, mert a figyelmed legnagyobb része máshol van. Viszont így valószínűleg "lecsavarod a hangerőt", ugyanis az érdeklődésed és a figyelmed abban az új nézőpontban lesz, amivel éppen gyakorolsz.
...
Képzelet:
Ez lehet, hogy elsőre túl nehéz lesz.
A keleti misztikusok azt mondják, "minden illúzió", és igazuk van. Viszont ott van a saját és egyéni illúziód, és ott van a nagy közös illúzió, amit valóságnak hívnak.
A valóság azért tűnik ilyennek, mert inkább közöttünk tartjuk, mint a saját személyes kiskertünkben.
Most ezt a gyakorlatot inkább egy magunk létrehozta illúzión végezzük és ne egy igazi hegyen.
Noha egy hegyet csak úgy magában is el tudnál képzelni, sokkal jobban fog menni, ha először tudatosan a teret hozod létre és csak utána a képzeled bele a hegyet.
A szemed becsukásával kezdd és képzelj el egy pontot, amely a fizikai univerzumban sehol nem található meg. Csak dönts úgy, hogy a pont valahol máshol van, mondjuk a saját személyes teredben.
Most a pontot nyújtsd ki egy egyenes szakasszá. Csináld elég hosszúra a szakaszt, hiszen elég helyet akarunk a hegynek. Következőnek a szakaszt terjeszd ki négyzetté. Elképzelheted azt, hogy a vonalból leeresztesz egy függönyféleséget, amíg egy lapot nem kapsz. Most a négyzetet ugyanilyen módon egy hatalmas kockává terjeszd ki.
Dönts úgy, hogy ez a kocka csupán puszta tér. Most képzelj bele egy hegyet. Kezdd el változtatni és módosítgatni a hegyet, változtasd a színeit és a felszínt, amíg úgy nem érzed, hogy az irányításod alatt áll és tetszik az, ahogy ott van.
A kilépés gyakorlatot most az általad elképzelt hegyen végezd el. Addig folytasd, amíg úgy nem érzed, hogy egy jól meghatározott nézőpontod van az általad teremtett térben.
Amikor ezzel kapcsolatban jól érzed magad, rögzítsd a nézőpontot egy olyan módon, ahogy ezt szükségesnek érzed és egy igazi hegy felett hozz létre még egy nézőpontot (mint fent, az első lépésben).
Most két másodlagos nézőpontod kell, hogy legyen. Egy az elképzelt és egy az igazi hegy felett. A kettő között váltogass oda-vissza és vegyél észre valami kellemeset azon a hegyen, amit éppen nézel.
Ettől egy darabig nagyon különös és zavarodott érzéseid lehetnek. Ezt az oda-vissza váltást addig folytasd, amíg kényelmesen nem megy. Ezután válts még néhányat és vegyél észre különbséget az igazi és az elképzelt hegy között.
Ezt az érzékelés és a tudatosság jelentős megváltozásáig előre lehet vinni."
Vendég- Vendég
9 / 37 oldal • 1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 23 ... 37
9 / 37 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.