Tudatkalandorok Gyűjtőpont Univerzuma .
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Álmokról általában

+10
Áprilia
Greywolf
zplus
fortis
Nilka
Blueeye
nofertiti
Méhecske
Mayra1
Lea.
14 posters

24 / 37 oldal Previous  1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 30 ... 37  Next

Go down

Álmokról általában - Page 24 Empty Re: Álmokról általában

Témanyitás  fortis Hétf. 22 Dec. - 15:56

Áprilia írta:
fortis írta:Voltatok már álmotokban más neműek , mint amik vagytok ? - és ha igen mit tapasztaltatok általa ?

Én még nem voltam más nemű.

Szóval én már voltam .
Kislány is voltam már , és felnőtt nő is .
Ez utóbbi egy elég szomorú történet , sajnos  csak részletekre emlékszem  belőle  vissza , és valahol egy távoli utópisztikusnak tűnő világban játszódott a történet . A leírást nem találtam meg hozzá , csak a képet amit régen a történetem mellé csatolhattam  mint hasonlatos  megjelenési forma . Jól néztem ki , fiatal  és erős  , de egy ellenséges környezetben  ahol úgymond  olyasféle fogolyszerűség voltam .

Álmokról általában - Page 24 59672143211_www.kepfeltoltes.hu_

Hozzászólások száma : 11468

Vissza az elejére Go down

Témanyitás  Áprilia Hétf. 22 Dec. - 17:20

Jó nő voltál fortis! Very Happy  yes

"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia
Áprilia

Hozzászólások száma : 6588

Témanyitás  fortis Hétf. 22 Dec. - 17:55

Áprilia írta:Jó nő voltál fortis! Very Happy  yes

Jó nő a Benő ! Very Happy  Kár , hogy nem emlékszem a nevemre .

Témanyitás  Áprilia Hétf. 22 Dec. - 22:49

fortis írta:
Áprilia írta:Jó nő voltál fortis! Very Happy  yes

Jó nő a Benő ! Very Happy  Kár , hogy nem emlékszem a nevemre .

Hát Benő! Very Happy

"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia
Áprilia

Témanyitás  Vendég Hétf. 22 Dec. - 23:26

Két alkalomra emlékszem. Az egyik úgy 1930 körül játszódhatott, emigránsok voltunk, és én szerelmes voltam egy lányba. Ez a lány a valóságban az a férfi volt, akibe akkoriban szerelmes voltam, amikor ezt az álmot álmodtam.

A másik alkalommal pedofil férfi voltam, és egy kislánnyal erőszakoskodtam épp, amikor egyszercsak felismertem, hogy ez a kislánynak rossz.

Közben még több is eszembe jutott. Püspök voltam, és szégyenbélyeget égettem tolvajok homlokára.
Volt még egy az eszemen, de mire az előzőt leírtam, a másikat elfelejtetem.

Vendég
Vendég

Témanyitás  Vendég Kedd 23 Dec. - 0:19

Eszembe jutott. Meghalásom után voltam éppen, és valami égi hivatalban voltam, ahol felvették az érkezőket. Azt vártam, hogy nekem valami különös megbecsülésben lesz részem, mert én pilóta voltam. Hős. Aztán rá kellett döbbennem, hogy ami voltam, azt itt máshogy ítélik meg, egyáltalán nem olyan nagyszerű, sőt!

Ezeket az álmokat semmi különös módon nem éltem meg. Egyszerűen csak én voltam, és kész. Nem volt jelentősége, hogy milyen nemű vagyok. Sőt rengeteg olyan álmom volt, amiről nem is tudom, milyen nemű voltam bennük, mert nem derült ki a körülményekből, mint emezeknél.

Vendég
Vendég

Témanyitás  fortis Kedd 23 Dec. - 7:34

Ezek nagyon érdekes álmok voltak Efi !  Az tetszett különösen , amikor szerelmes voltál . Na de térjünk vissza a lényegre . Azt írod , hogy ezeknél az alkalmaknál amikor a másik nem bőrében voltál , semmi különöset nem éreztél , nem érzékeltél változást , tehát az érzéseid , gondolataid ugyan olyanok voltak , mintha nem történt volna nemi váltás .
Kicsit nekem ez olyannak tűnik így , mintha csak kabátot cseréltél volna , vagy formát . Az önvalód ugyan az maradt aki voltál .  Amúgy rám is ez a jellemző , álmaimban nincs különösebb különbség az ottani és az itteni önvalóm között , az álombéli énem olyan , mintha csak egy dimenziót váltott volna és életét abban a másik térben folytatja tovább . ( Természetesen más körülmények között leginkább )
Ez a séma rám is jellemző lehet , de különböző fokozatokban .
Pl amikor azt álmodom , hogy állat vagyok , akkor ettől a gondolkodásom még emberi marad . Mondjuk vannak esetek , amikor az emberitől egy kicsit eltolódik és nem foglalkoztatnak ilyesféle gondolatok , hanem az állati érzésekre redukálódik , hogy hideg e a víz , vagy túl meleg , ( teknősbéka ) vagy lefoglal az evés , de ezeket így nehezebb kifejezésre juttatni .
Nos a másik nem . Nos legtöbbször én is csak mint egy ruha olyan volt a váltás . De volt amikor kislányként szerepeltem álmomban és éreztem törékenységemet , gyermeki bájamat , 
A fentebb említett álomnál amikor abban az utópisztikusnak tűnő világban jártam ott átéreztem szépségemet , formámat , és élveztem a rajtam megakadó tekinteteket , ezen kívül érzékeltem a női mivoltomból történő kivételezést , hisz társaságom férfi tagjai míg  börtönbe zárva sínylődtek , részemről rám bízták a hercegnő dajkálását , és képes voltam felfogni a fogvatartóink  közül az egyik férfi felém áramló érzéseit , szóval én legalábbis  úgy érzem akkor ott én én voltam , de nem ez az én aki itt vagyok , hanem egy másik én aki nő volt ízig vérig .

Talán ezeket az alkalmakat meg lehetne azzal magyarázni , hogy ezek a fokozatok olyasféle empátia fokozatai lennének , tehát , hogy mennyire képes az ember elmerülni egy másik nem személyiségében és minden mással ami vele jár . Ezen kívül volnának más ötleteim is , de ezt tartanám a legvalószínűbbnek .

Témanyitás  Áprilia Kedd 23 Dec. - 8:58

fortis írta:
Az önvalód ugyan az maradt aki voltál .  Amúgy rám is ez a jellemző , álmaimban nincs különösebb különbség az ottani és az itteni önvalóm között , az álombéli énem olyan , mintha csak egy dimenziót váltott volna és életét abban a másik térben folytatja tovább .

Én más vagyok odaát, mint itt: bátrabb és sokkal tudatosabb. Etoile-nál is mintha ilyesmit olvastam volna (agresszívebb ott, mint itt).

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 23 Dec. - 9:34

Áprilia írta:
fortis írta:
Az önvalód ugyan az maradt aki voltál .  Amúgy rám is ez a jellemző , álmaimban nincs különösebb különbség az ottani és az itteni önvalóm között , az álombéli énem olyan , mintha csak egy dimenziót váltott volna és életét abban a másik térben folytatja tovább .

Én más vagyok odaát, mint itt: bátrabb és sokkal tudatosabb. Etoile-nál is mintha ilyesmit olvastam volna (agresszívebb ott, mint itt).

Az önazonosságod talán nem változik , csak esetleg  erősebben megnyilvánulnak bizonyos oldalak . Talán amit itt az ember jobban háttérbe szorít ott szabadabbá  engedi  azt   ,  Ami a tudatosságot illeti , ez is egy eléggé fura tényező , mert ha az itteni önvalónkat nézem , akkor elmondható , hogy a gondolataink egy egész világot foglalhat magába . Ha az álombéli oldalt tekintem , akkor ez csak egy szűk környezetre korlátozódhat , ami úgymond memoria plusz felszabadítását jelentheti az ittenihez képest , így több tudatosság marad egyéb dolgokhoz .  Hmm ezt most ötlöttem ki ebben a pillanatban , nem mondom , hogy így van , de el tudnám képzelni .
Kicsit visszatérnék még az önazonosság változtatásához , szóval azt hiszem az emberben dolgozhat egy adott erkölcsi érték .  Nos Efi  jó példát hozott a pedofil férfi kapcsán , de magában az álomban azonnal jelentkezett ennek orvoslata , hogy ez mennyire helytelen dolog .  ( Megjegyzem véleményem szerint ez valaminek a leképezése lehetett nála , tehát különösebben nem ragoznám )  A probléma akkor áll fenn , ha az ember pedofil álmában és ezt még élvezi is . De ilyen a gyilkolás is a kínzás és egyebek . Ha az ember élvezi akkor baj van . Az azt jelentheti , hogy ezek a hajlamok jelen lehetnek az ember életében is , csak esetleg jó mélyre elásva .  Nem tudom ezek mitől lehetnek jelen és egyáltalán miért vannak , és hogy miért van az egyik emberben , míg a másikból hiányzik ?  Jó lenne tudni a választ .
Az is érdekes , hogy miért van az , hogy az egyik ember álmában megéli a másik nemet is , mások meg soha .  Elképzelhető , hogy azok is megélik , csak nem emlékeznek már rá ?  Hú de jó lenne mindenre tudni a választ !

Témanyitás  Áprilia Kedd 23 Dec. - 9:52

Olyan értelemben ahogyan te az "önazonosságról" beszélsz, persze, hogy "önazonos" vagyok. Mindenki az. Felesleges volt ezt az eredeti hsz-edben felvetni, azt sugallva, hogy esetleg ez nem automatikus:

fortis írta:
Kicsit nekem ez olyannak tűnik így , mintha csak kabátot cseréltél volna , vagy formát . Az önvalód ugyan az maradt aki voltál .  Amúgy rám is ez a jellemző , álmaimban nincs különösebb különbség az ottani és az itteni önvalóm között , az álombéli énem olyan , mintha csak egy dimenziót váltott volna és életét abban a másik térben folytatja tovább

Ez mindenkire jellemző, nem csak rád. Önmagával mindenki azonos odaát is. Hogyan is lehetne másképp...

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 23 Dec. - 9:56

Áprilia írta:Olyan értelemben ahogyan te az "önazonosságról" beszélsz, persze, hogy "önazonos" vagyok. Mindenki az. Felesleges volt ezt az eredeti hsz-edben felvetni, azt sugallva, hogy esetleg ez nem automatikus:

fortis írta:
Kicsit nekem ez olyannak tűnik így , mintha csak kabátot cseréltél volna , vagy formát . Az önvalód ugyan az maradt aki voltál .  Amúgy rám is ez a jellemző , álmaimban nincs különösebb különbség az ottani és az itteni önvalóm között , az álombéli énem olyan , mintha csak egy dimenziót váltott volna és életét abban a másik térben folytatja tovább

Én úgy gondoltam , hogy néha itt is mondják az emberre , hogy ki van fordulva a mivoltából , hogy nem lehet rá ismerni , meg ilyesmik . Szóval az önazonosság marad , de a személyiség teljesen megváltozik . Azt hiszem így kellene vagy kellett volna kifejezni . ( értelmezni )

Témanyitás  fortis Kedd 23 Dec. - 9:59

Áprilia írta:Olyan értelemben ahogyan te az "önazonosságról" beszélsz, persze, hogy "önazonos" vagyok. Mindenki az. Felesleges volt ezt az eredeti hsz-edben felvetni, azt sugallva, hogy esetleg ez nem automatikus:

fortis írta:

Ez mindenkire jellemző, nem csak rád. Önmagával mindenki azonos odaát is. Hogyan is lehetne másképp...

Úgy , ahogy annál az álomnál amelyiknél a képet is betettem . Ott nem voltam abszolúte azonos az itteni önvalómmal .  Ezért olyan különös , hogy ilyesmi is létezik . lehet ez egy kicsit olyasmi mint a skizofrén tudat . Bár elképzelhető , hogy ezeknél az eseteknél nem az orvosi esetekről volna szó . Talán ismeretlen terület .

Témanyitás  Áprilia Kedd 23 Dec. - 15:10

Ha nem lettél volna önazonos, akkor nem tudnád, hogy az is te voltál. De tudod.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 23 Dec. - 15:38

Áprilia írta:Ha nem lettél volna önazonos, akkor nem tudnád, hogy az is te voltál. De tudod.

Húú ez érdekes felvetés ! Elgondolkodtató . Mondjuk a fura az lehetett és ami eltérő a hétköznapitól ( egyéb álmok ), hogy úgy érzem az akkori gondolkodásom nem olyan volt , mint a megszokott . Ahogyan ezen gondolkodom az a válasz merül fel bennem , hogy ez abban az esetben lenne leginkább kézenfekvő , ha nem is a saját álmomat álmodtam volna , hanem esetleg valaki más emlékeit .
Hmm ez egyre vadabb , ilyesmi még sosem jutott az eszembe , lehetséges volna ilyesmi egyáltalán ? Azt hiszem talán igen .

Témanyitás  Áprilia Szer. 24 Dec. - 6:32

fortis írta:
Áprilia írta:Ha nem lettél volna önazonos, akkor nem tudnád, hogy az is te voltál. De tudod.

Húú ez érdekes felvetés ! Elgondolkodtató . Mondjuk a fura az lehetett és ami eltérő a hétköznapitól ( egyéb álmok ), hogy úgy érzem az akkori gondolkodásom nem olyan volt , mint a megszokott . Ahogyan ezen gondolkodom az a válasz merül fel bennem , hogy ez abban az esetben lenne leginkább kézenfekvő , ha nem is a saját álmomat álmodtam volna , hanem esetleg valaki más emlékeit .
Hmm ez egyre vadabb , ilyesmi még sosem jutott az eszembe , lehetséges volna ilyesmi egyáltalán ? Azt hiszem talán igen .

Nem olyan bonyolult ez fortis: te vagy te. A te álmod. És nem másé. Különben nem te emlékeznél rá, hanem más. Még közös álmodásnál is a te álmod (is). Tehát ott is te vagy te. Very Happy

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Szer. 24 Dec. - 7:37

Áprilia írta:

Nem olyan bonyolult ez fortis: te vagy te. A te álmod. És nem másé. Különben nem te emlékeznél rá, hanem más. Még közös álmodásnál is a te álmod (is). Tehát ott is te vagy te. Very Happy  

Próbáltam a kiskapukat feszegetni , néha kell egy kis elrugaszkodás .

Témanyitás  Áprilia Szer. 24 Dec. - 10:42

De hova? Hogy aki te vagy, az nem te vagy? Fortis: LÉTEZEL! Akárhol is vagy. Ennyi.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Szer. 24 Dec. - 13:47

Áprilia írta:De hova? Hogy aki te vagy, az nem te vagy? Fortis: LÉTEZEL! Akárhol is vagy. Ennyi.
öröm

Témanyitás  Áprilia Szer. 24 Dec. - 19:38

fortis írta:
Áprilia írta:De hova? Hogy aki te vagy, az nem te vagy? Fortis: LÉTEZEL! Akárhol is vagy. Ennyi.
öröm

Wink

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  Áprilia Kedd 6 Jan. - 9:19

Ugye, normál álomban is szoktunk gondolkodni, nem csak tudatosban? töpreng

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 6 Jan. - 9:29

Áprilia írta:Ugye, normál álomban is szoktunk gondolkodni, nem csak tudatosban? töpreng

Igen szoktunk .

Témanyitás  Áprilia Kedd 6 Jan. - 9:32

Hallottam, hogy van, aki azt hiszi, hogy az álma attól tudatos, hogy gondolkodik közben.
Pedig ettől még az nem tudatos álom.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  Vendég Kedd 6 Jan. - 9:39

Áprilia írta:Hallottam, hogy van, aki azt hiszi, hogy az álma attól tudatos, hogy gondolkodik közben.
Pedig ettől még az nem tudatos álom.

ha nem tudja hogy álmodik akkor nem tudatos (tudatos önmagára, de nem a környezetére)

példa: repülő lila teheneket lát, amint a Mikulás szánját húzzák, miközben a lábukról sárdarabok záporoznak lefelé

Ha ilyenkor azon kezd el gondolkodni, hozott-e magával esernyőt, akkor az egész "tudatossága" mit sem ér.

Vendég
Vendég

Témanyitás  Áprilia Kedd 6 Jan. - 10:05

Very Happy

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 6 Jan. - 10:16

Visszaemlékszem amikor  ismétlődő álmom volt , kb 4-5 alkalom  ( Lőj hasba !  címmel )  ugye ott mindig visszaugrottam az álom elejére és kezdődött minden elölről . Ennél az álomnál pl kifejezetten emlékszem , hogy mindig azon törtem a fejemet , hogy kerülhetném el , hogy az a két alak lelőjön és mindig mást csináltam mint előzőleg  .
Ilyen esetek többször is előfordultak , így mondhatom , az ember gondolkodni képes álmában ,  akár tudatos az álma, akár nem  .
Persze néha , vagy leginkább  ( ? ) erre nem tudnám megmondani a választ , úszni szoktunk az árral .

Témanyitás  Áprilia Kedd 6 Jan. - 13:41

f írta:
Persze néha , vagy leginkább  ( ? )..., úszni szoktunk az árral .

Igen, egy pillanatra én is ezért bizonytalanodtam el a normál álmokat illetően, amikor eredetileg feltettem a kérdést.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Kedd 6 Jan. - 22:59

Florinda Donner : Álomban Ébren .
"
Azt mondta, azért nem gondolkoztam ezen, mert az álmodás közben nem vagyunk racionálisak. – Az álmodásunk alatt csak cselekedni tudunk – hangsúlyozta.
Egy pillanat – szakítottam félbe. – Elismerem, lehet, hogy egy kicsit szédülök De te és a barátaid a legfurcsább emberek, akikkel valaha találkoztam. Én annyira éber vagyok, amennyire csak lehetséges. – Látva, hogy nevet rajtam, kiabálni kezdtem. – Ez nem egy álom!
A nő egy alig észlelhető fejbiccentéssel intett Mr. Floresnek, aki egy hirtelen mozdulattal megragadta a kezemet és felpropellerezett velem a legközelebbi eukaliptusz fa ágára. Ott ültünk egy pillanatig, majd mielőtt szóhoz jutottam volna, visszahúzott a földre, ugyanoda, ahol az előbb ültem.
Látod most már, miről beszélek? – kérdezte a magas nő.
Nem én! – visítottam, biztosra véve, hogy hallucinálok.
  "

- Nos ez  egy kicsit ellent mond annak , hogy álomban , vagy álmodásban tudunk e gondolkodni , hiszen a racionális elme  felelős véleményem szerint a gondolkodásért . Én mégis azt mondanám lehetséges , hiszen példák adódtak már rá . Ez egy elég érdekes folyamat és felvetés is egyben ,  mert a kiemelt rész annyiból mégis csak igaz , hogy ha egy feladatra megoldást kerestem , megtörtént olyasmi már , hogy a válasz álomban érkezett . Ez esetben ezt mondhatni cselekvésnek .
Esetleg  még felvetődik bennem a kérdés , hogy a racionális elme és a gondolkodás valóban csak egy lapon lehetnének említhetőek , vagy szétválaszthatóak , mert ez esetben egészen más lehet a helyzet .
Hmm mi van ha egy adott helyzetben az embernek két elméje is jelen lenne ? Racionális és cselekvő .

Témanyitás  Áprilia Szer. 7 Jan. - 5:42

f írta:Florinda Donner : Álomban Ébren .
"
Azt mondta, azért nem gondolkoztam ezen, mert az álmodás közben nem vagyunk racionálisak. – Az álmodásunk alatt csak cselekedni tudunk – hangsúlyozta.
"

[color=#000000][size=13]- Nos ez  egy kicsit ellent mond annak , hogy álomban , vagy álmodásban tudunk e gondolkodni , hiszen a racionális elme  felelős véleményem szerint a gondolkodásért . Én mégis azt mondanám lehetséges , hiszen példák adódtak már rá .

Az itt kiemelt idézet nem azt állítja, hogy álomban nem tudunk gondolkodni, hanem azt, hogy nem gondolunk arra, hogy az irracionális álombeli jelenségeket megkérdőjelezzük.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  fortis Szer. 7 Jan. - 7:48

Áprilia írta:
f írta:Florinda Donner : Álomban Ébren .
"
"

[color=#000000][size=13]- Nos ez  egy kicsit ellent mond annak , hogy álomban , vagy álmodásban tudunk e gondolkodni , hiszen a racionális elme  felelős véleményem szerint a gondolkodásért . Én mégis azt mondanám lehetséges , hiszen példák adódtak már rá .

Az itt kiemelt idézet nem azt állítja, hogy álomban nem tudunk gondolkodni, hanem azt, hogy nem gondolunk arra, hogy az irracionális álombeli jelenségeket megkérdőjelezzük.

És vajon miért nem kérdőjelezzük meg   ? Szerintem azért , mert nem vagyunk racionálisak .  És miért nem vagyunk racionálisak ? Mert nem a racionális elménket használjuk .
Mire szoktuk használni amúgy a racionális elménket ? Szerintem racionális gondolkodásra .
Most azon gondolkodom , hogy ha van egy racionális és egy irracionális elménk , akkor az egyiket racionális a másikat irracionális gondolkodásra használhatjuk .
Ez esetben akkor akár még ki is mondhatjuk , hogy az álmokban is gondolkodhatunk , csak mondjuk nem racionálisan hanem ellenkezőleg .
Azért elég fura ez így , és lehet egyáltalán nem igaz . Már csak azért sem , mert úgy vélem , ha gondolkodtam valamin valaha is álmomban , azt nem tartanám irracionálisnak .
Pl ha kitalálom , hogy egy szorult helyzetből menekülnöm kell , de ez csak úgy lehetséges , ha keresztül megyek egy tömör falon , és elhiszem , hogy ez lehetséges , akkor meglehet , hogy ez irracionálisnak tűnik , de számomra ott és akkor ez egyáltalán nem az .
Szóval talán az egész csak nézőpont kérdése .

Témanyitás  Áprilia Szer. 7 Jan. - 8:17

Nem azt mondta Florinda Donner sem és én sem, hogy nincs irracionalitás, hanem azt, hogy az álmunkban azt nem kérdőjelezzük meg. Pont azért, mert ott racionálisnak tartjuk. És abból indultunk ki, hogy mindez gondolkodást feltételez. Tehát normál álmunkban is gondolkodunk. (Csak hogy el ne kanyarodjunk teljesen onnan, ahonnan kiindultunk, és amire választ kerestünk!) Ebben tehát mindvégig egyetértettünk.
Irományod ezért inkább arra válasz, amit Etoile vetett fel - nevezetesen, hogy az irracionális gondolkodásunk által képviselt tudatosság "mit sem ér" -, és nem azokra, amelyeket beidéztél hozzá.

Áprilia
Áprilia

Témanyitás  Ajánlott tartalom

Ajánlott tartalom

24 / 37 oldal Previous  1 ... 13 ... 23, 24, 25 ... 30 ... 37  Next

Vissza az elejére

Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.