Szellemi fejlődés
+12
Áprilia
Blueeye
Mayra1
zplus
fortis
Greywolf
Kilendin
Rhea Sylvia
Vega-42
nofertiti
Nilka
opos
16 posters
14 / 21 oldal
14 / 21 oldal • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 17 ... 21
Re: Szellemi fejlődés
Fú, ha én azt tudnám! Az egész életművet egy összefüggő nagy szövedéknek látom. Bár természetesen vannak könnyebben érthető és mélyebb, csak beavatottak által érthető írások.
Vendég- Vendég
efi írta:.... vannak könnyebben érthető és mélyebb, csak beavatottak által érthető írások.
Na ez a bajom, hogy akárhányszor nekiveselkedtem, mindig elakadtam mert belebotlottam olyanba, amit nem értettem és elment a kedvem az egésztől.
Mitől lesz az ember beavatott?
Nem jól fogalmaztam a buszon, ahonnan az előző hsz-t írtam, és már leszálláskor gondoltam rá, hogy kijavítom. Nem beavatottat kellett volna mondanom, hanem felébredettet.
Hogy mitől lesz valaki felébredett - ezt mindenkinek magának kell végrehajtania, recept nincs. Az antropozófia azt tartja, hogy a mai korban már minden ember azzal a szándékkal születik a Földre, hogy szellemi lényére ébred, sőt azt is elhatározza születése előtt, hogy mikor és hogyan, csak aztán itt mégis átalussza az ébresztő alkalmat, alkalmakat.
Visszatérve a könyvekkel kapcsolatos kérdésedre: emlékeztem rá, hogy valahol olvastam egy ajánlott kezdő csomagot Steiner könyveiből, csak nem emlékeztem rá, hogy hol. Hosszas keresgélés után a Magyar Antropozófiai Társaság honlapján bukkantam rá. Ott egyébként felajánlják, hogy a kezdőknek személyre szabott ajánlatot is készítenek, ha erre kéri őket valaki.
Íme az ő ajánlati listájuk:
Én egyébként A karma megnyilvánulásai-t olvastam először, és izgalmasnak találtam, le se tudtam tenni.
Hogy mitől lesz valaki felébredett - ezt mindenkinek magának kell végrehajtania, recept nincs. Az antropozófia azt tartja, hogy a mai korban már minden ember azzal a szándékkal születik a Földre, hogy szellemi lényére ébred, sőt azt is elhatározza születése előtt, hogy mikor és hogyan, csak aztán itt mégis átalussza az ébresztő alkalmat, alkalmakat.
Visszatérve a könyvekkel kapcsolatos kérdésedre: emlékeztem rá, hogy valahol olvastam egy ajánlott kezdő csomagot Steiner könyveiből, csak nem emlékeztem rá, hogy hol. Hosszas keresgélés után a Magyar Antropozófiai Társaság honlapján bukkantam rá. Ott egyébként felajánlják, hogy a kezdőknek személyre szabott ajánlatot is készítenek, ha erre kéri őket valaki.
Íme az ő ajánlati listájuk:
- A szabadság filozófiája
- A világ és az ember szellemi megismerésének alapelemei
- A szellemtudomány körvonalai
Én egyébként A karma megnyilvánulásai-t olvastam először, és izgalmasnak találtam, le se tudtam tenni.
Vendég- Vendég
Köszi, hogy időt fordítottál a keresgélésre!
(Ez aranyos, hogy a kezdőknek személyre szabott ajánlatot is készítenek. )
(Ez aranyos, hogy a kezdőknek személyre szabott ajánlatot is készítenek. )
Gondoljatok bele, ha valamit elképzeltünk és igen jól sikerült e képzeleti esemény, de valamiért kedves számunkra hogy létre hoztuk az eseményt, idővel ami évek is lehetnek menjünk vissza ebbe a képzelt eseménybe és éljük át újból igen érdekes eseményekben tudunk benne lenni (szerintem) a beavatást tudjuk megélni, de ha van érdekes álmunk mostanában ha felébredek benne teljesen átitatom magamat az álomban, és igen érdekes meglátásokra tudunk szert tenni, olyan folytonosságában élem meg az álmot igen érdekes aspektusokban, mi avatjuk be önmagunkat (főleg ha merünk gyakorlatokat végezni)efi írta:Nem jól fogalmaztam a buszon, ahonnan az előző hsz-t írtam, és már leszálláskor gondoltam rá, hogy kijavítom. Nem beavatottat kellett volna mondanom, hanem felébredettet.
ionon- Hozzászólások száma : 111
Milyen gyakorlatokat?
Áprilia írta:"A szellemi kutatónak éppenséggel a legszigorúbban kerülnie kell, hogy olyasmit képzeljen el, ami pusztán megfontoláson, kombináción, spekuláción stb. alapul. Itt a legmesszebbmenőkig terjedő lemondást kell gyakorolnia, és teljes mértékben tudnia kell, hogy az igazi látásnak mindennemű spekuláció, értelemszerű filozofálgatás stb. ártalmára van. Ezek még az alacsonyabbrendű emberi természethez tartoznak."
(Steiner: Az Akasha krónikából)
Ami az elképzelt eseményeket illeti , mindig eszembe jut az a poénos történés , amikor egy hülye helyzetet képzeltem magam elé , hogy mi történne ha ???? és mint egy film leperegtek előttem az események erről a nem kívánatos mozzanatról . Kb 2 másodperc telhetett el és az elképzelt esemény bekövetkezett , épp úgy , ahogyan azt előtte láthattam .
Nem tudtam mérgelődni rajta , mert annyira hihetetlen volt , hogy megtörtént ,inkább elkönyveltem magamban , hogy ilyesmi is előfordulhat .
Nem tudtam mérgelődni rajta , mert annyira hihetetlen volt , hogy megtörtént ,inkább elkönyveltem magamban , hogy ilyesmi is előfordulhat .
fortis- Hozzászólások száma : 11468
No, ebből világosan látszik, hogy képtelen vagy megkülönböztetni dolgokat. Annyira hozzaszoktál az álmodáshoz és annak következmenynélküliségéhez, hogy eme "eszmefuttatásra" azt hitted játék, holott nem....valahol valaki irta már, hogy beleragadtál az álmok világába.fortis írta:Ami az elképzelt eseményeket illeti , mindig eszembe jut az a poénos történés , amikor egy hülye helyzetet képzeltem magam elé , hogy mi történne ha ???? és mint egy film leperegtek előttem az események erről a nem kívánatos mozzanatról . Kb 2 másodperc telhetett el és az elképzelt esemény bekövetkezett , épp úgy , ahogyan azt előtte láthattam .
Mayra1 írta:No, ebből világosan látszik, hogy képtelen vagy megkülönböztetni dolgokat. Annyira hozzaszoktál az álmodáshoz és annak következmenynélküliségéhez, hogy eme "eszmefuttatásra" azt hitted játék, holott nem....valahol valaki irta már, hogy beleragadtál az álmok világába.fortis írta:Ami az elképzelt eseményeket illeti , mindig eszembe jut az a poénos történés , amikor egy hülye helyzetet képzeltem magam elé , hogy mi történne ha ???? és mint egy film leperegtek előttem az események erről a nem kívánatos mozzanatról . Kb 2 másodperc telhetett el és az elképzelt esemény bekövetkezett , épp úgy , ahogyan azt előtte láthattam .
De hát nem hittem azt róla , hogy játék , egyszerűen csak beugrott , hogy mi lenne ha és aztán már minden meg is történt magától .Nem tudom miért gondoltam azt , hogy mi lenne ha , ez valahogy automatikus volt , szóval nem szórakozásból történt .
Hamvas Béla:
Oszd meg amid van!
A legenda beszéli, hogy négy bölcs addig imádkozott, amíg elérte amit kívánt: a mennyországba léphetett az üdvözültek közé. Teljes napot tölthettek itt a boldogok között, napkeltétől napnyugtáig élhettek elíziumi életet.
- Az első bölcs az élményt nem bírta el, és belehalt;
- a második elméjében megzavarodott;
- a harmadik az élményt magába zárta, őrizte élete végéig, s a megszerzett boldogságot magának tartotta meg.
- Csak a negyedik bölcs távozott egészségesen és épen, mert a látottakat arra használta fel, hogy azon, aki hozzáfordult, segítsen.
A szenvedés köréből mindenki szabadon kiléphet, ahogy tud, és a boldogságot elérheti. De azoknak, akik az üdvözültek világát megismerik, negyedrésze a nagy élményt nem tudja elviselni és belepusztul. Minden nap látni olyan embert, aki a mennyország kapujában összeesett és meghalt.
A másik negyedrész megkótyagosodik. Ilyen fanatikus bolondot is látni eleget.
A harmadik negyed rész a boldogságot magába zárja és önmagának tartja meg, és nem ad belőle másnak. A boldogságot csak a negyedik bölcs bírta el. Mert a gazdagságot, örömet, tehetséget meg szabad szerezni, de jaj annak, aki hozzá nem elég erős. Egy része belehal, egy része eszét veszti, s egy része a kincset magába ássa, és senkinek sem ad belőle. Az elíziumi kertek fénye benne sötétséggé változik.
A harmadik negyed rész a boldogságot magába zárja és önmagának tartja meg, és nem ad belőle másnak. A boldogságot csak a negyedik bölcs bírta el. Mert a gazdagságot, örömet, tehetséget meg szabad szerezni, de jaj annak, aki hozzá nem elég erős. Egy része belehal, egy része eszét veszti, s egy része a kincset magába ássa, és senkinek sem ad belőle. Az elíziumi kertek fénye benne sötétséggé változik.
A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.
A fény csak abban válik áldássá, ami másnak is ad belőle...
Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg.
Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod. Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik...
"Törekedj a misztérium felfedezésére, mielőtt az élet elvétetik tőled. Ha életed során nem találod meg önmagad, nem ismered meg önmagad, hogyan leszel képes megérteni létezésed titkát, miután meghaltál?"
- Farid ud-Din Attar
Blueeye- Hozzászólások száma : 1129
Amikből fejlődni tudunk, rengeteg volt már javát elfeledtem. Évbe telt mire sikerült megoldanom őket, mára lerövidült ez az idő. Lehetetlen feladatoknak hívom, mert képtelenségnek tartottam hogy megtudnám oldani őket, de mindig sikerült. Példa: 360 fokos körben próbáld észlelni magadat gömbteleobjektíven...Áprilia írta:Milyen gyakorlatokat?
ionon- Hozzászólások száma : 111
Ma egy roppant frappáns mondaton akadt meg a szemem....
Reggel mindenféle érdekességeket olvastam és talán a hihetetlen c. lapban volt egy cikk, nulladik típusú találkozásokról...tehát a mondat....
"Tudományos tudás birtoklásának nincs jelentősége"
Reggel mindenféle érdekességeket olvastam és talán a hihetetlen c. lapban volt egy cikk, nulladik típusú találkozásokról...tehát a mondat....
Mayra1 írta:Ma egy roppant frappáns mondaton akadt meg a szemem....
Nulladik típusú találkozáson: az ember önmaga ismeretlen képességeivel való szembesülését értjük.
Na ehhez valóban nincs szükség tudományos tudásra .
Melyik tudásról van szó? A modern tudomány által tudott tudásról, vagy pl. a Védikus abszolút tudásról, ( magasabb rendű tudás). Mert az előbbi változik, az utóbbi pedig örök érvényű. Bármely korban él az emberiség, ugyanazok a természeti törvények hatnak rá, és ha az ember nem rendelkezik az effajta tudással, akkor szomorú sors vár rá, mint látjuk manapság, mennyit szenved az emberiség mindenfélétől, leginkább a saját vagy mások sötétségétől. Ami a nem tudás.
A megfelelő tudás nélkül, csak vaktában tapogatózunk a sötétségben.
A Védák nem emberi tudásból származnak, hanem az Úr nyilvánította ki őket, a Teremtés óta, tehát nem egy emberek által kikísérletezett tudás. Lsd: Bhagavad gíta.
Az effajta tudásra szükség van, némely ember által kitalált tudásra valóban nincs szükség. Legalábbis nem mindenre. ( igazából az embernek nincs saját gondolata, olyan szintről tud infót szerezni, amilyen a tudatszinje).
Melyik tudás csökkenti az ember szenvedését? A technikai fejlődésből fakadó tudás, vagy a szellemi tudás, ami Istentől való, ezáltal nélkülözhetetlen.
A Védák nem emberi tudásból származnak, hanem az Úr nyilvánította ki őket, a Teremtés óta, tehát nem egy emberek által kikísérletezett tudás. Lsd: Bhagavad gíta.
Az effajta tudásra szükség van, némely ember által kitalált tudásra valóban nincs szükség. Legalábbis nem mindenre. ( igazából az embernek nincs saját gondolata, olyan szintről tud infót szerezni, amilyen a tudatszinje).
Melyik tudás csökkenti az ember szenvedését? A technikai fejlődésből fakadó tudás, vagy a szellemi tudás, ami Istentől való, ezáltal nélkülözhetetlen.
"Törekedj a misztérium felfedezésére, mielőtt az élet elvétetik tőled. Ha életed során nem találod meg önmagad, nem ismered meg önmagad, hogyan leszel képes megérteni létezésed titkát, miután meghaltál?"
- Farid ud-Din Attar
Ahhoz , hogy szembesülj valamivel , miért lenne szükséged a hétköznapitól magasabb tudásra ? Ahhoz , hogy megértsd mivel is állsz szemben ahhoz esetleg nem árt ha van , de magához a szembesüléshez ?
Nos, semmi jelentősége a hétköznapitól magasabb tudásnak, merthogy nincs is olyan. A lexikalis tudàs, eseti megtapasztalás nélkül 0. Érdekes, de pont mostanában gondoltam végig a kötelező oktatás -mostanra- igencsak lebutitott formáját. Miről is szól valójában? Mindenki oldjon meg masodfokú egyenletet, mert ha nem, akkor megbuktatják mint a huzat, pedig lehet a jazzbaletben pàrját ritkítja. Ugyan ez vonatkozik az egyetemes tudásra is. Évtizedeket "ölnek" Thot smaragdtáblájának, illetve azon található -írásjegyek- megfejtésére, az aranylemezek és egyéb misztikusnak kikiáltott tárgyak -hieroglifáinak- tanulmányozásába tudósok 5 doktorátussal, miközben jót röhögünk az igyekezetükön. Ezek ugyanis csak annak tárják fel titkaikat, akinek ehhez köze van. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy nevenincs falu, legutolsó emberének lesz ez a -titok- feltárva. Anyám, mekkora pofon lenne ez a tudósoknak, vagy ugyan mit beszélek, ha nincs doktorátus, egyetemi diploma akkor a közelébe se mehet.fortis írta:Ahhoz , hogy szembesülj valamivel , miért lenne szükséged a hétköznapitól magasabb tudásra ? Ahhoz , hogy megértsd mivel is állsz szemben ahhoz esetleg nem árt ha van , de magához a szembesüléshez ?
Na, szóval az irományból kiragadott mondat engem igazol hosszútávon, ez biztos.
Hát, ha Neked nem egyértelmű, akkor én kérek elnézést. Technikai vívmányok, ugyan miért...az ember sajátja egy rakás tudás, amit nehezebb használni, mint pl. felemelni a telefont. De ettől még a tudás ott van....kihasználatlanul, nyilván kényelmi szempontok is szerepet játszanak.Blueeye írta:Melyik tudásról van szó? A modern tudomány által tudott tudásról, vagy pl. a Védikus abszolút tudásról, ( magasabb rendű tudás). Mert az előbbi változik, az utóbbi pedig örök érvényű. Bármely korban él az emberiség, ugyanazok a természeti törvények hatnak rá, és ha az ember nem rendelkezik az effajta tudással, akkor szomorú sors vár rá, mint látjuk manapság, mennyit szenved az emberiség mindenfélétől, leginkább a saját vagy mások sötétségétől. Ami a nem tudás.
Védikus? Haggyad má!
Az egyetemes tudás nem tagolódik, VAN, de úgy látszik még jó sokáig rejtve marad, mondjuk előtted is.
Rendben Mayra. Ha úgy gondolod előtted fel van tárva az egyetemes tudás, kíváncsian olvasom mit írsz, ha nyitnál egy topikot erről a témáról.
Szívesen követnék egy ilyen személyt, ha lenne ilyen a közelemben. Bár Mireisz László, és Daubner Béla tanítása követhető és a gyakorlatban is megtapasztalható. És csinálom is. Sőt, lesz egy személyes találkozásom egy tanítóval.
Megköszönném ha megosztanád a tudásodat Te is.
Szívesen követnék egy ilyen személyt, ha lenne ilyen a közelemben. Bár Mireisz László, és Daubner Béla tanítása követhető és a gyakorlatban is megtapasztalható. És csinálom is. Sőt, lesz egy személyes találkozásom egy tanítóval.
- Farid ud-Din Attar
Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest! A tanítóhoz pedig sok-sok sikert....Blueeye írta:Rendben Mayra. Ha úgy gondolod előtted fel van tárva az egyetemes tudás, kíváncsian olvasom mit írsz, ha nyitnál egy topikot erről a témáról.
De azért érdekes, nem???? Mondottam volt a tudás mindenkinek a sajátja! Akkor mit kéne megosztanom???? Tudod Blueeye, a szőkeség belülről fakad.....én szimplán ősz vagyok.
Ellentmondás.
Mayra:
"Az egyetemes tudás nem tagolódik, VAN, de úgy látszik még jó sokáig rejtve marad, mondjuk előtted is."
"Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest!"
Most meg már szőke is vagyok?
Miért?
Mayra:
"Az egyetemes tudás nem tagolódik, VAN, de úgy látszik még jó sokáig rejtve marad, mondjuk előtted is."
"Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest!"
Most meg már szőke is vagyok?
Miért?
A hozzászólást Blueeye összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 28 Dec. - 19:40-kor.
- Farid ud-Din Attar
Mayra1 írta:Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest! A tanítóhoz pedig sok-sok sikert....Blueeye írta:Rendben Mayra. Ha úgy gondolod előtted fel van tárva az egyetemes tudás, kíváncsian olvasom mit írsz, ha nyitnál egy topikot erről a témáról.
De azért érdekes, nem???? Mondottam volt a tudás mindenkinek a sajátja! Akkor mit kéne megosztanom???? Tudod Blueeye, a szőkeség belülről fakad.....én szimplán ősz vagyok.
Nem tudsz normális hangnemben beszélgetni velem? Vagy megbántottalak? Írd le.
- Farid ud-Din Attar
Teljesen normális hangnemben beszéltem Veled!Blueeye írta:Mayra1 írta:Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest! A tanítóhoz pedig sok-sok sikert....Blueeye írta:Rendben Mayra. Ha úgy gondolod előtted fel van tárva az egyetemes tudás, kíváncsian olvasom mit írsz, ha nyitnál egy topikot erről a témáról.
Egyszerűen eldöntöttem, azg ks elolvasom, ami szemernyit se érdekel, na ennek vagyok szenvedő alanya. Amikor elbeszélünk egymás mellett az unalmasnak találom es az unalom nagyon-nagyon kártékony a kedves énemre.
Azért annyira nem rossz a helyzet. A környezetem már megszokta hogy nem úgy gondolkodok, mint ők.
Mostanra már békén hagynak, de én is őket. Nem akarjuk a másikat a saját képünkre faragni.
A tolerancia, ha nem is rögtön, de idővel működik.
Engem nem azért szeretnek, mert így vagy úgy gondolkodom, azért sem amit tudok, hanem azért, amilyen vagyok.
Mostanra már békén hagynak, de én is őket. Nem akarjuk a másikat a saját képünkre faragni.
A tolerancia, ha nem is rögtön, de idővel működik.
Engem nem azért szeretnek, mert így vagy úgy gondolkodom, azért sem amit tudok, hanem azért, amilyen vagyok.
- Farid ud-Din Attar
Mayra1 írta:Teljesen normális hangnemben beszéltem Veled!Blueeye írta:Mayra1 írta:
Oh, kis pont vagyok a Te nagyságodhoz képest! A tanítóhoz pedig sok-sok sikert....
Egyszerűen eldöntöttem, azg ks elolvasom, ami szemernyit se érdekel, na ennek vagyok szenvedő alanya. Amikor elbeszélünk egymás mellett az unalmasnak találom es az unalom nagyon-nagyon kártékony a kedves énemre.
Drága Mayra!
Hát ugord át amit írok, aztán nem kap el a harci idegesség miattam. Ilyen egyszerű.
Nem KELL olvasni. Nem KELL tv-t nézni ha nem tetszik.
Sőt, vitázni sem KELL.
Te nem attól szenvedsz amit elolvasol, hanem magadtól, vagyis attól, ahogy reagálsz rá.
Ezzel meg nekem semmi dolgom.
A hozzászólást Blueeye összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Hétf. 28 Dec. - 20:03-kor.
- Farid ud-Din Attar
Blueeye írta:
...olyan szintről tud infót szerezni, amilyen a tudatszinje.
Hmmm...
Ma eszembe jutott egy idézet Esterházy Pétert-től....
"Bizonyos szint fölött, nem süllyedünk bizonyos szint alá."
Ma eszembe jutott egy idézet Esterházy Pétert-től....
"Bizonyos szint fölött, nem süllyedünk bizonyos szint alá."
Hoztam Nektek 10 spiritualis "betegséget"...
Forrás: (Sebrius)
Instant spiritualitás: egy olyan kultúrában, amely a sebességet, az egyszerre több dolog párhuzamos végzését és az azonnali eredményeket, teljesítményeket értékeli, ott a spiritualitás is nagy eséllyel instant spiritualitássá válik. Ez nem más, mint egy kollektív elképzelés arról, hogy az emberi létből adódó szenvedésektől könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni. Egy dologban biztosak lehetünk: a spirituális átalakulás soha nem megy gyorsan, a szenvedéstől pedig nem lehet és nem is kell megszabadulnunk.
Hamis spiritualitás: úgy viselkedni, beszélni, öltözködni, mint amilyennek egy spirituális embert elképzelünk. Azonosulás külsőleg egy archetípussal. Olyan ruhát hordok, mint egy pap vagy szerzetes, és akkor már az is vagyok. A spiritualitás ilyen imitálásának annyi köze van a valódi spiritualitáshoz, mint egy leopárd mintás anyagnak az eredeti leopárdbőrhöz.
Zavart motiváció: bár a növekedésre való vágyunk tiszta és igaz, gyakran keverednek hozzá olyan szükségletek, mint a szeretet, a valahova tartozás, a belső üresség kitöltése iránti vágy, az az elképzelés, hogy egy spirituális ösvényt követve megszabadulunk a szenvedéseinktől, valamint az a törekvés, hogy különlegesebbek, jobbak, sőt kiválasztottak legyünk. Ide tartozik még az a tudattalan vágy is, amely úgy várja el a szeretetet, a megértést és az elfogadást másoktól, mint ami neki jár.
Azonosulás a spirituális élménnyel: az ego spirituális élményekkel azonosítja magát, és azt hisszük, mi magunk vagyunk az a dolog, amivel az élmény során találkoztunk. A legtöbb esetben ez az állapot nem tart örökké, de hosszúra nyúlhat a magukat megvilágosodottnak tartó és/vagy spirituális tanítóként működő embereknél. Mint amikor a kamionsofőr azonosul az alatt tomboló lóerőkkel, vagy egy vallásos ember Istennek képzeli magát, elkezd ítélkezni és osztani az észt.
A spiritualizált ego: akkor alakul ki, amikor egy erős egóval bíró ember személyiségét a spirituális eszmék és fogalmak megtámogatják, így tovább erősítve az egoját. Az eredmény ilyenkor egy „golyóálló” személyiségszerkezet, ugyanis amikor az ego spiritualizálódik, elvágjuk magunkat minden új behatástól, segítségtől, építő visszajelzéstől. Megközelíthetetlenné válunk, elzárva ezzel magunkat a spirituális növekedéstől – mindezt persze a spiritualitás nevében.
Önjelölt spirituális tanítók tömegei: manapság számos felkapott spirituális iskola működik, és ontják a magukat megvilágosodott mesternek gondoló embereket, akiknek a valós tudatszintje messze elmarad ettől. Úgy működik ez, mint egy spirituális futószalag: gyere, vedd át a tüzet, érezd meg te is, és bumm, megvilágosodtál, mostantól te is képes vagy hasonló módon megvilágosítani másokat. A probléma nem a tanításokkal van, hanem azzal, hogy ezek a tanítók spirituális mesternek adják el magukat.
Spirituális gőg: akkor következik be, amikor egy gyakorló több éves kemény munka eredményeként elérkezik a bölcsesség egy bizonyos szintjére, és ezt az eredményt a további tapasztalatoktól való elzárkózásra használja. A spirituális felsőbbrendűség érzése szintén egy fajtája a spirituális úton terjedő betegségeknek, és úgy nyilvánul meg, hogy jobbnak, bölcsebbnek tartjuk magunkat másoknál, mert mi spirituálisak vagyunk.
Csoportszellem, más néven ashram betegség: egy spirituális közösség normákat alakít ki a megfelelő gondolkodásról, beszédről, öltözködésről. Azok a személyek és közösségek, akiket megfertőzött a csoportszellem, elutasítják azokat az embereket, attitűdöket és helyzeteket, amelyek nem felelnek meg a csoport íratlan szabályainak.
Kiválasztottság érzés: annak a hite, hogy a mi csoportunk spirituálisan fejlettebb, emelkedettebb, közelebb van az Igazsághoz – magyarul jobb, mint a többi csoport. (És ez nem csak a zsidókra érvényes.) Nagy különbség van aközött, amikor valaki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő utat, tanítót, közösséget, vagy megtalálja az Egyetlen Igaz Utat.
A halálos vírus: „én már megérkeztem”. Ez a betegség olyan súlyos, hogy végzetes lehet a spirituális fejlődésünkre nézve. Annak a hite, hogy mi már elérkeztünk a spirituális utunk végcéljához. Amint ez a hit beeszi magát az elménkbe, a fejlődésünk véget ér.
Forrás: (Sebrius)
Instant spiritualitás: egy olyan kultúrában, amely a sebességet, az egyszerre több dolog párhuzamos végzését és az azonnali eredményeket, teljesítményeket értékeli, ott a spiritualitás is nagy eséllyel instant spiritualitássá válik. Ez nem más, mint egy kollektív elképzelés arról, hogy az emberi létből adódó szenvedésektől könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni. Egy dologban biztosak lehetünk: a spirituális átalakulás soha nem megy gyorsan, a szenvedéstől pedig nem lehet és nem is kell megszabadulnunk.
Hamis spiritualitás: úgy viselkedni, beszélni, öltözködni, mint amilyennek egy spirituális embert elképzelünk. Azonosulás külsőleg egy archetípussal. Olyan ruhát hordok, mint egy pap vagy szerzetes, és akkor már az is vagyok. A spiritualitás ilyen imitálásának annyi köze van a valódi spiritualitáshoz, mint egy leopárd mintás anyagnak az eredeti leopárdbőrhöz.
Zavart motiváció: bár a növekedésre való vágyunk tiszta és igaz, gyakran keverednek hozzá olyan szükségletek, mint a szeretet, a valahova tartozás, a belső üresség kitöltése iránti vágy, az az elképzelés, hogy egy spirituális ösvényt követve megszabadulunk a szenvedéseinktől, valamint az a törekvés, hogy különlegesebbek, jobbak, sőt kiválasztottak legyünk. Ide tartozik még az a tudattalan vágy is, amely úgy várja el a szeretetet, a megértést és az elfogadást másoktól, mint ami neki jár.
Azonosulás a spirituális élménnyel: az ego spirituális élményekkel azonosítja magát, és azt hisszük, mi magunk vagyunk az a dolog, amivel az élmény során találkoztunk. A legtöbb esetben ez az állapot nem tart örökké, de hosszúra nyúlhat a magukat megvilágosodottnak tartó és/vagy spirituális tanítóként működő embereknél. Mint amikor a kamionsofőr azonosul az alatt tomboló lóerőkkel, vagy egy vallásos ember Istennek képzeli magát, elkezd ítélkezni és osztani az észt.
A spiritualizált ego: akkor alakul ki, amikor egy erős egóval bíró ember személyiségét a spirituális eszmék és fogalmak megtámogatják, így tovább erősítve az egoját. Az eredmény ilyenkor egy „golyóálló” személyiségszerkezet, ugyanis amikor az ego spiritualizálódik, elvágjuk magunkat minden új behatástól, segítségtől, építő visszajelzéstől. Megközelíthetetlenné válunk, elzárva ezzel magunkat a spirituális növekedéstől – mindezt persze a spiritualitás nevében.
Önjelölt spirituális tanítók tömegei: manapság számos felkapott spirituális iskola működik, és ontják a magukat megvilágosodott mesternek gondoló embereket, akiknek a valós tudatszintje messze elmarad ettől. Úgy működik ez, mint egy spirituális futószalag: gyere, vedd át a tüzet, érezd meg te is, és bumm, megvilágosodtál, mostantól te is képes vagy hasonló módon megvilágosítani másokat. A probléma nem a tanításokkal van, hanem azzal, hogy ezek a tanítók spirituális mesternek adják el magukat.
Spirituális gőg: akkor következik be, amikor egy gyakorló több éves kemény munka eredményeként elérkezik a bölcsesség egy bizonyos szintjére, és ezt az eredményt a további tapasztalatoktól való elzárkózásra használja. A spirituális felsőbbrendűség érzése szintén egy fajtája a spirituális úton terjedő betegségeknek, és úgy nyilvánul meg, hogy jobbnak, bölcsebbnek tartjuk magunkat másoknál, mert mi spirituálisak vagyunk.
Csoportszellem, más néven ashram betegség: egy spirituális közösség normákat alakít ki a megfelelő gondolkodásról, beszédről, öltözködésről. Azok a személyek és közösségek, akiket megfertőzött a csoportszellem, elutasítják azokat az embereket, attitűdöket és helyzeteket, amelyek nem felelnek meg a csoport íratlan szabályainak.
Kiválasztottság érzés: annak a hite, hogy a mi csoportunk spirituálisan fejlettebb, emelkedettebb, közelebb van az Igazsághoz – magyarul jobb, mint a többi csoport. (És ez nem csak a zsidókra érvényes.) Nagy különbség van aközött, amikor valaki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő utat, tanítót, közösséget, vagy megtalálja az Egyetlen Igaz Utat.
A halálos vírus: „én már megérkeztem”. Ez a betegség olyan súlyos, hogy végzetes lehet a spirituális fejlődésünkre nézve. Annak a hite, hogy mi már elérkeztünk a spirituális utunk végcéljához. Amint ez a hit beeszi magát az elménkbe, a fejlődésünk véget ér.
Mayra1 írta:
Nem a spiritualitással kapcsolatosan , de ilyesmibe magam is beleeshettem annak idején .
Volt egy csöves korszakom , amikor szűk nadrágot hordtam , sőt , volt , hogy a szűk farmer mellé öltönykabátot . Aztán jött egy újhullámos korszakom , akkor répa nadrágot hordtam és láncok lógtak rajtam minden felé .
A legfurább az egészben az , hogy valóban éreztem valamit ,a ruha az öltözködés mintha külnönccé tett volna az átlaghoz képest .
14 / 21 oldal • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 17 ... 21
14 / 21 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.