Egyéb
+10
fortis
Áprilia
Nilka
Kilendin
Vega-42
Mayra1
Blueeye
nofertiti
Rhea Sylvia
Méhecske
14 posters
5 / 10 oldal
5 / 10 oldal • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Egyéb
Rhea Sylvia írta:Mayra1 írta:Rhea Sylvia írta:
Milyen a koreai menta? Vagy miben különbözik a fodormentától, borsmentátót?
Nekem csak ez a kétféle van, illetve sima menta is van ültetve, de eléggé ramaty állapotban leledzik, ha nem marad meg, akkor nem lesz.
A sima menta nálam sem maradt meg - ég tudja miért nem szeret engem? A koreai pedig kicsi kerek, olajzöldes levelű, tömött kerek bokrocskának néz ki és kicsi Gergő szerint tutti-frutti íze van és nagyon finom nyersen rágcsálva. (Bár most megnyúlott egy hangyányit és mintha világosodna is a levele! Lehet, hogy hasonulni akar a fodormentához? Talán szeretne beilleszkedni????? ) Hogy lehet-e magról ültetni nem tudom, én cserépbe kaptam tavasszal. Ha magot hoz az ősszel szívesen küldök jóóó?
Oh, de jó lenne. Patrik is rágcsálja nyersen, de összevissza stevia, menta, oregánó. Mint egy kiskecske. Mindent, ami zöld, pedig Ő már eléggé nagy
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Ma betegre zabáltam magam káposztás tésztából.
Ez az egyetlen étel, amiből nem tudom mennyi az elég.
Ha legközelebb kiejtem a számon, hogy káposzta, nyugodtan csapjon valaki a homlokon (ha már Nekem nem jut eszembe magamtól)
Ez az egyetlen étel, amiből nem tudom mennyi az elég.
Ha legközelebb kiejtem a számon, hogy káposzta, nyugodtan csapjon valaki a homlokon (ha már Nekem nem jut eszembe magamtól)
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Na. Kész van a kakaós torta, a sajtos tészta szalonna pörccel, uborka saláta, petrezselymes krumpli fokhagymásan, és a zöldbab főzelék (de híg lett, ezért levesnek esszük.)
(Tegnap este az egyik családtagom kétségbeesve tömte magába a túrós tésztát - vendégségben. Ebből arra következtettem, hogy mivel jó pár napja nem főztem, valszeg ki van éhezve a főtt kajára. Úgyhogy ma kénytelen voltam kitenni magamért.)
(Tegnap este az egyik családtagom kétségbeesve tömte magába a túrós tésztát - vendégségben. Ebből arra következtettem, hogy mivel jó pár napja nem főztem, valszeg ki van éhezve a főtt kajára. Úgyhogy ma kénytelen voltam kitenni magamért.)
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6460
Re: Egyéb
Áprilia írta:Na. Kész van a kakaós torta, a sajtos tészta szalonna pörccel, uborka saláta, petrezselymes krumpli fokhagymásan, és a zöldbab főzelék (de híg lett, ezért levesnek esszük.)
(Tegnap este az egyik családtagom kétségbeesve tömte magába a túrós tésztát - vendégségben. Ebből arra következtettem, hogy mivel jó pár napja nem főztem, valszeg ki van éhezve a főtt kajára. Úgyhogy ma kénytelen voltam kitenni magamért.)
....ááááá....még olvasni is isteni volt.....
Vega-42- Hozzászólások száma : 151
Re: Egyéb
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6460
Re: Egyéb
Mayra1 írta:Ma betegre zabáltam magam káposztás tésztából.
Ez az egyetlen étel, amiből nem tudom mennyi az elég.
Ha legközelebb kiejtem a számon, hogy káposzta, nyugodtan csapjon valaki a homlokon (ha már Nekem nem jut eszembe magamtól)
Phűűű! Ma Jókai bablevest készítettem és a család kérését figyelembe véve szilvásgombócot, fahéjas porcukorral meghintve. (Tekintve a 7 tagú családot a 64 db gombóc nem is nagy mennyiség, csak elkészíteni volt időigényes!) És végül idénygyümölcsökkel készített joghurtos kehely. Fenti megállapításoddal egyetértve Mayra most én is azt mondom, ha mostanában valaki kiejti a száján a szilvásgombócot, hát azzal fogom megdobálni ... aztán nálunk is "indul(hat) a bakterház..."
______________________________________________________
"A teljességet nem akkor éred el, amikor már nincs mit megszerezned, hanem amikor nincs, amit el tudnának venni tőled."
(Koreai közmondás)
Rhea Sylvia- Hozzászólások száma : 185
Re: Egyéb
Egy kis érdekesség. Maradék rizs felhasználása.
Belekeverünk egy tojást, összevágott petrezselymet, kevés sót, egy kis pohár tejfölt és annyi lisztet, hogy egy masszaszerűséget kapjunk. Ne legyen híg. Forró olajba két evőkanál segítségével beleszaggatjuk. Az egyik kanállal kiemelünk egy -kanálnyit-, a másikkal segítünk az olajba juttatni. Megforgatjuk, aranybarnára sütjük. Mindenféle mártás készíthető hozzá. Mi tavaszi salátával szeretjük igazán.
Tav. saláta. vöröshagyma félkarikára, vékonyra szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, szintén vékonyra karikázva, paprika karikára vágva, uborka gyalulva, paradicsom karikázva. Megsózzuk, állni hagyjuk, majd ecetet teszünk bele és tejföllel összekeverjük.
Belekeverünk egy tojást, összevágott petrezselymet, kevés sót, egy kis pohár tejfölt és annyi lisztet, hogy egy masszaszerűséget kapjunk. Ne legyen híg. Forró olajba két evőkanál segítségével beleszaggatjuk. Az egyik kanállal kiemelünk egy -kanálnyit-, a másikkal segítünk az olajba juttatni. Megforgatjuk, aranybarnára sütjük. Mindenféle mártás készíthető hozzá. Mi tavaszi salátával szeretjük igazán.
Tav. saláta. vöröshagyma félkarikára, vékonyra szeletelve, 1 gerezd fokhagyma, szintén vékonyra karikázva, paprika karikára vágva, uborka gyalulva, paradicsom karikázva. Megsózzuk, állni hagyjuk, majd ecetet teszünk bele és tejföllel összekeverjük.
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Mayra1 írta: masszaszerűséget kapjunk..
itt esküszöm macskaszerűséget olvastam eszembe is jutott, ahány ház annyi szokás.....na de ennyire
Kipróbálom mindenképp,
Vega-42- Hozzászólások száma : 151
Re: Egyéb
Vega-42 írta:Mayra1 írta: masszaszerűséget kapjunk..
itt esküszöm macskaszerűséget olvastam eszembe is jutott, ahány ház annyi szokás.....na de ennyire
Kipróbálom mindenképp,
Jajjjjj! A macskákból untig elegem van!
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Vega-42 írta:itt esküszöm macskaszerűséget olvastam eszembe is jutott, ahány ház annyi szokás.....na de ennyireMayra1 írta: masszaszerűséget kapjunk..
Vendég- Vendég
Re: Egyéb
Most jöttem a kertből, mert eddig a sok esőtől nem tudtunk kimenni. Mivel lapos területen fekszik, mindig kicsit tovább tart a nedvesség nálunk, mint más helyütt. Nos a korábban megtervezett vasárnapi ebédet alaposan módosította a sok friss termény, amiből holnapra iszonyú fincsi ebédet fogok varázsolni.
Brokkolikrém leves lesz sajttal és levesgyöngy betéttel. A zsenge cukkiniből kakukkfűves-rozmaringos töltött hajócskákat készítek - ez már önmagában is nagyon finom. A húsit már beáztattam tejbe, tehát marad a szezámmagos rántott szelet, de friss zöldségköretet kap: karfiol-bébirépa-zöldbab, grillezett padlizsán és gombafejek.
Salátának pedig a saját összeállításu salimat készítem: vékonyra szelt fejes káposzta, karikára szeletelt paprika-paradicsom-uborka-hagyma. Ezeket rétegelve terítem egymásra mindaddig, amig tart az alapanyag. A tetejét meghintem apróra vágott snidlinggel és ecetes- alig édesítős levet készítek, olivaolajjal átcsurgatva dresszingnek. (Na ezt a salit szoktam egy nagy fedeles tálba elkészíteni és amíg tart, addig ezt eszem akár ebéd helyett is, mert annyira imádom!)
Desszertnek pedig a kertben érett őszibarackot és szilvát, illetve szőlőt használok majd a gyümölcsrízsbe. A citromfagyi pedig már a hűtőben várja a "végzetét".
A kertet a szépsége mellett ezért imádom. Kimegyek és csak összeszedem az ebéd/vacsora hozzávalóit, a friss fűszereket és tudom, egyrészt bio, másrészt a lehető legfrisebb!
Ilyenkor aztán még azt is elfelejtem, hogy két kilométer az út a kertig és ugyanannyi vissza, közben meg kerti munka fáradásig. De lám, megéri....
Mindenkinek további szép hétvégét.....
Brokkolikrém leves lesz sajttal és levesgyöngy betéttel. A zsenge cukkiniből kakukkfűves-rozmaringos töltött hajócskákat készítek - ez már önmagában is nagyon finom. A húsit már beáztattam tejbe, tehát marad a szezámmagos rántott szelet, de friss zöldségköretet kap: karfiol-bébirépa-zöldbab, grillezett padlizsán és gombafejek.
Salátának pedig a saját összeállításu salimat készítem: vékonyra szelt fejes káposzta, karikára szeletelt paprika-paradicsom-uborka-hagyma. Ezeket rétegelve terítem egymásra mindaddig, amig tart az alapanyag. A tetejét meghintem apróra vágott snidlinggel és ecetes- alig édesítős levet készítek, olivaolajjal átcsurgatva dresszingnek. (Na ezt a salit szoktam egy nagy fedeles tálba elkészíteni és amíg tart, addig ezt eszem akár ebéd helyett is, mert annyira imádom!)
Desszertnek pedig a kertben érett őszibarackot és szilvát, illetve szőlőt használok majd a gyümölcsrízsbe. A citromfagyi pedig már a hűtőben várja a "végzetét".
A kertet a szépsége mellett ezért imádom. Kimegyek és csak összeszedem az ebéd/vacsora hozzávalóit, a friss fűszereket és tudom, egyrészt bio, másrészt a lehető legfrisebb!
Ilyenkor aztán még azt is elfelejtem, hogy két kilométer az út a kertig és ugyanannyi vissza, közben meg kerti munka fáradásig. De lám, megéri....
Mindenkinek további szép hétvégét.....
A hozzászólást Rhea Sylvia összesen 3 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. 26 Júl. - 19:54-kor.
______________________________________________________
"A teljességet nem akkor éred el, amikor már nincs mit megszerezned, hanem amikor nincs, amit el tudnának venni tőled."
(Koreai közmondás)
Rhea Sylvia- Hozzászólások száma : 185
Re: Egyéb
Vega-42 írta:Mayra1 írta: masszaszerűséget kapjunk..
itt esküszöm macskaszerűséget olvastam eszembe is jutott, ahány ház annyi szokás.....na de ennyire...
Én meg a fentebbi vízitorma helyett vízitornát.
______________________________________________________
"Nem szabadulhatunk meg gondolkodással, nem szabadulhatunk meg nevetéssel, vagy sírással; csak önemlékezéssel szabadulhatunk meg. (Robert Earl Burton: Önemlékezés)
Áprilia- Hozzászólások száma : 6460
Re: Egyéb
Áprilia írta:Vega-42 írta:Mayra1 írta: masszaszerűséget kapjunk..
itt esküszöm macskaszerűséget olvastam eszembe is jutott, ahány ház annyi szokás.....na de ennyire...
Én meg a fentebbi vízitorma helyett vízitornát.
Hát, csontszáraz a talajunk, úgyhogy vizitorna csakis felhőszakadás közben lehetne, utána pedig nyakig sárban lehetne regenerálodni.
Agyagos a talajunk, a kettő között nincs átmenet, ezért bátran merem ajánlani e két vizes kikapcsolódást. Hm.....tulajdonképpen a kertem lehetne welness központ is. Az iszapos pakolás gyógyhatásáról nem vagyok meggyőződve, de ki tudja?
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Rhea Sylvia írta:Most jöttem a kertből, mert eddig a sok esőtől nem tudtunk kimenni. Mivel lapos területen fekszik, mindig kicsit tovább tart a nedvesség nálunk, mint más helyütt. Nos a korábban megtervezett vasárnapi ebédet alaposan módosította a sok friss termény, amiből holnapra iszonyú fincsi ebédet fogok varázsolni.
Brokkolikrém leves lesz sajttal és levesgyöngy betéttel. A zsenge cukkiniből kakukkfűves-rozmaringos töltött hajócskákat készítek - ez már önmagában is nagyon finom. A húsit már beáztattam tejbe, tehát marad a szezámmagos rántott szelet, de friss zöldségköretet kap: karfiol-bébirépa-zöldbab, grillezett padlizsán és gombafejek.
Salátának pedig a saját összeállításu salimat készítem: vékonyra szelt fejes káposzta, karikára szeletelt paprika-paradicsom-uborka-hagyma. Ezeket rétegelve terítem egymásra mindaddig, amig tart az alapanyag. A tetejét meghintem apróra vágott snidlinggel és ecetes- alig édesítős levet készítek, olivaolajjal átcsurgatva dresszingnek. (Na ezt a salit szoktam egy nagy fedeles tálba elkészíteni és amíg tart, addig ezt eszem akár ebéd helyett is, mert annyira imádom!)
Desszertnek pedig a kertben érett őszibarackot és szilvát, illetve szőlőt használok majd a gyümölcsrízsbe. A citromfagyi pedig már a hűtőben várja a "végzetét".
A kertet a szépsége mellett ezért imádom. Kimegyek és csak összeszedem az ebéd/vacsora hozzávalóit, a friss fűszereket és tudom, egyrészt bio, másrészt a lehető legfrisebb!
Ilyenkor aztán még azt is elfelejtem, hogy két kilométer az út a kertig és ugyanannyi vissza, közben meg kerti munka fáradásig. De lám, megéri....
Mindenkinek további szép hétvégét.....
miért...miért csináljátok ezt velem?
Vega-42- Hozzászólások száma : 151
Re: Egyéb
Ma "csak" levágott füvet gereblyéztem, málnát, zellerlevelet, zöldbabot szedtem.
Holnapra már minden kész. Ha valóban zivatar lesz, akkor Patrik is jön a piknikre, mert legalább azt belátta, hogy szakadó esőben, villámok között nem biztonságos az erkélykorláton egyensúlyozva redőnyt szerelni. A házikónk a kertben megvéd az esőtől, több nem is kell
Holnapra már minden kész. Ha valóban zivatar lesz, akkor Patrik is jön a piknikre, mert legalább azt belátta, hogy szakadó esőben, villámok között nem biztonságos az erkélykorláton egyensúlyozva redőnyt szerelni. A házikónk a kertben megvéd az esőtől, több nem is kell
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Vega-42 írta:Rhea Sylvia írta:Most jöttem a kertből, mert eddig a sok esőtől nem tudtunk kimenni. Mivel lapos területen fekszik, mindig kicsit tovább tart a nedvesség nálunk, mint más helyütt. Nos a korábban megtervezett vasárnapi ebédet alaposan módosította a sok friss termény, amiből holnapra iszonyú fincsi ebédet fogok varázsolni.
Brokkolikrém leves lesz sajttal és levesgyöngy betéttel. A zsenge cukkiniből kakukkfűves-rozmaringos töltött hajócskákat készítek - ez már önmagában is nagyon finom. A húsit már beáztattam tejbe, tehát marad a szezámmagos rántott szelet, de friss zöldségköretet kap: karfiol-bébirépa-zöldbab, grillezett padlizsán és gombafejek.
Salátának pedig a saját összeállításu salimat készítem: vékonyra szelt fejes káposzta, karikára szeletelt paprika-paradicsom-uborka-hagyma. Ezeket rétegelve terítem egymásra mindaddig, amig tart az alapanyag. A tetejét meghintem apróra vágott snidlinggel és ecetes- alig édesítős levet készítek, olivaolajjal átcsurgatva dresszingnek. (Na ezt a salit szoktam egy nagy fedeles tálba elkészíteni és amíg tart, addig ezt eszem akár ebéd helyett is, mert annyira imádom!)
Desszertnek pedig a kertben érett őszibarackot és szilvát, illetve szőlőt használok majd a gyümölcsrízsbe. A citromfagyi pedig már a hűtőben várja a "végzetét".
A kertet a szépsége mellett ezért imádom. Kimegyek és csak összeszedem az ebéd/vacsora hozzávalóit, a friss fűszereket és tudom, egyrészt bio, másrészt a lehető legfrisebb!
Ilyenkor aztán még azt is elfelejtem, hogy két kilométer az út a kertig és ugyanannyi vissza, közben meg kerti munka fáradásig. De lám, megéri....
Mindenkinek további szép hétvégét.....
miért...miért csináljátok ezt velem?
Micsodát?
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Mayra1 írta:
miért...miért csináljátok ezt velem?
Micsodát?[/quote]
olyan finomakat csináltok...én pedig olyan fáradt vagyok,hogy szinte az egész napom kábulatban töltöttem...ma van az első nap a szabadságomból....hetek óta heti 7 napot dolgoztam.....
így ma bolognai makaróni volt á la üvegből
Talán holnap ki tudok kúszni a konyhába a cukkínihez és a patiszonhoz.
Vega-42- Hozzászólások száma : 151
Re: Egyéb
Vega-42 írta:
olyan finomakat csináltok...én pedig olyan fáradt vagyok,hogy szinte az egész napom kábulatban töltöttem...ma van az első nap a szabadságomból....hetek óta heti 7 napot dolgoztam.....
így ma bolognai makaróni volt á la üvegből
Talán holnap ki tudok kúszni a konyhába a cukkínihez és a patiszonhoz.
Ha ilyen feszített tempóban dolgoznánk, mint Te, bizonyára faltól falig csapódnánk és a rántott levesen kívül én tuti semmi mást nem is főznék!
Majd ha kipihented magad, akkor lehet főzőcskézni non-stop.
A hozzászólást Mayra1 összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szomb. 26 Júl. - 20:17-kor.
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Mayra1 írta:
Majd ha kipihented magad, akkor lehet főzőcskézni non-stop.
Vega-42- Hozzászólások száma : 151
Re: Egyéb
Mayra1 írta:Ma "csak" levágott füvet gereblyéztem, málnát, zellerlevelet, zöldbabot szedtem.
Holnapra már minden kész. Ha valóban zivatar lesz, akkor Patrik is jön a piknikre, mert legalább azt belátta, hogy szakadó esőben, villámok között nem biztonságos az erkélykorláton egyensúlyozva redőnyt szerelni. A házikónk a kertben megvéd az esőtől, több nem is kell
______________________________________________________
"A teljességet nem akkor éred el, amikor már nincs mit megszerezned, hanem amikor nincs, amit el tudnának venni tőled."
(Koreai közmondás)
Rhea Sylvia- Hozzászólások száma : 185
Re: Egyéb
Rhea Sylvia írta:Mayra1 írta:Ma "csak" levágott füvet gereblyéztem, málnát, zellerlevelet, zöldbabot szedtem.
Holnapra már minden kész. Ha valóban zivatar lesz, akkor Patrik is jön a piknikre, mert legalább azt belátta, hogy szakadó esőben, villámok között nem biztonságos az erkélykorláton egyensúlyozva redőnyt szerelni. A házikónk a kertben megvéd az esőtől, több nem is kell
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
Az étel és a lélek között fennálló hihetetlen kapcsolat
Olvassátok el , szerintem érdemes .
http://boldognapot.hu/blog/az-etel-es-a-lelek-kozott-fennallo-hihetetlen-kapcsolat/
Olvassátok el , szerintem érdemes .
http://boldognapot.hu/blog/az-etel-es-a-lelek-kozott-fennallo-hihetetlen-kapcsolat/
fortis- Hozzászólások száma : 11338
Re: Egyéb
Nos, érdekes tanulmány volt.fortis írta:Az étel és a lélek között fennálló hihetetlen kapcsolat
Olvassátok el , szerintem érdemes .
Mióta életmódot váltottunk azóta többször előfordult a párommal, mikor olyan ételeket ettünk, amik megülik a gyomrot, hogy rendesen könyörgött a salátáért, majd minden egyes alkalommal elmondta, hogy több energiát kap tőle.
Már lassan egy éve csináljuk így és bennem is több energia van.
Mondjuk, ha igaz amit írtak -ha pozitív energiával főzöd akkor azt is kapod vissza,- akkor mi mázlisták vagyunk, mert én nagyon szeretek főzni. Szeretem a kihívásokat is, nevessetek ,de jó ideig a főzelékekkel volt bajom csak. Nyilván miután az első pár főzelék a klotyóban landolt csak megtanultam azt is. No persze nem, a csülkös babbal nem volt gond , de a sima zeller, vagy sima krumpli, vagy sima karalábé, na ezek nem mentek
______________________________________________________
Mindenkiben ott az eredő tűz.
Kilendin- Hozzászólások száma : 182
Re: Egyéb
szerintem az én krumplipürém überelhetetlen.
(vagy az általad unokatesónkkal elkövetett rántott hús... bár azt némi kaparászás után azért meg lehetett enni, nekem viszont a szemüvegem bánta a krumplipürét, lévén még a tyúkok szerint is érdekesebb, ehetőbb kinézetű volt a lencséje, mint az én konyhai "remekművem"...)
(vagy az általad unokatesónkkal elkövetett rántott hús... bár azt némi kaparászás után azért meg lehetett enni, nekem viszont a szemüvegem bánta a krumplipürét, lévén még a tyúkok szerint is érdekesebb, ehetőbb kinézetű volt a lencséje, mint az én konyhai "remekművem"...)
______________________________________________________
Szél hozott, szél visz el...
Nilka- Hozzászólások száma : 283
Re: Egyéb
Mit csináltál azzal a szegény krumplipürével?Nilka írta:szerintem az én krumplipürém überelhetetlen.
(vagy az általad unokatesónkkal elkövetett rántott hús... bár azt némi kaparászás után azért meg lehetett enni, nekem viszont a szemüvegem bánta a krumplipürét, lévén még a tyúkok szerint is érdekesebb, ehetőbb kinézetű volt a lencséje, mint az én konyhai "remekművem"...)
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
izé...
a mentő körülményekkel kezdeném...
életkoromat tekintve 12 voltam, nyár volt, családunk felnőtt tagjai a "dolgoznom kell" című alibire hivatkozva váltak köddé egy hétre, nyakamba varrva Kilendint meg az unokatesónkat.
mindezt úgy, hogy "vadász" kaja volt csak otthon, azaz az egész lakásban nem volt egy mákszemnyi főtt étel sem, viszont cserébe hideg kaja is csak annyi, amennyit sikerült összevadászni a száraz-kenyér maradékokhoz.
viszont már akkoriban sem voltam az a könnyen pánikba eső típus.
szóval közöltem a kölykökkel (én voltam a legidősebb közöttünk, akkor is, ha unokatesónk unokatesójától, csak 2 hónappal vagyok idősebb. az már kor kérem szépen, és követelem a vele járó tekintélyt - vagy kikényszerítem belőletek. ), hogy a szerdai program főzőcske lesz a konyhában - az olyan zavaró tényezők, mint felnőttek, mellőzésével.
a projekttel szemben unokatesónk haverjának volt egyedül ellenvetése. ő közölte velem, hogy ő férfi! (ki se látszott az idei fűből, plusz már akkor is úgy néztek ki unokatesómmal egymás mellett, mint Stan és Pan - és ugye mondanom sem kell, hogy melyikük volt a könnyed szellő által elsodorható kategória), és semmi keresni valója a konyhában, hogy olyan női micsodákkal bíbelődjön, mint a főzés. (de édes, ezek szerint én meg nő vagyok, szerinte. - na, ezért cserébe nem röhögtem ki, meg nem szóltam be neki a fene nagy "férfiasságával" együtt.) bár azt hozzá tettem, hogy a legjobb szakácsok a világon férfiak, és amikor bemegy egy étterembe a szüleivel, tuti, hogy férfi szakács által készített ételt esznek, viszont a program nem kötelező, ha így gondolja, kerítsen magának férfiasabb elfoglaltságot. unokatesóm erre kihúzta magát, és közölte, hogy ismer egy szakácsot, és na, az aztán a férfi, szóval ő juszt is részt vesz a buliban.
a kitűzött menü krumpli-püre rántott hússal volt.
a munkamegosztás
Nilka készíti a pürét, Kilendin az unokatesónkkal együtt a rántott húst.
a hozzávalók:
1 kg liszt, 1 kg prézli, 6 db tojás + a hús a rántott húshoz. ez leszámolva tesóméknak az asztalra, tányérok a panírozáshoz, meg a tálca mellékelve. olaj beizzítva a tepsibe, gáztűzhely begyújtva.
a püréhez: krumpli (5 szemet sikerült felhajtani az egész házból!), 1 liter tej (anya mindig ennyiből csinálja!), és 1 csomag Margarin (anya szintén mindig ennyiből csinálja).
a folyamat:
Kilendin és unokatesónk megoldották, hogy túl sok volt a liszt, prézli, meg tojás a felhajtott nyers húshoz képest - művészi precizitással mázolták ki az egész konyhát liszttel meg prézlivel, ide, oda némi tojás cseppet is juttatva úgy, ahogyan arra csak a magukat teljesen komolyan vevő gyerekek képesek. egyedül a sütés nem ment olyan fényesen, viszont mentségükre szolgáljon, hogy unokatesóm 10, Kilendin meg 8 éves volt akkor. eredmény: az olaj majdnem kigyulladt (tüzet nem okoztunk, én ennek elhárításában akkoriban már profi voltam), a hús meg szénné égett. de igazán! úgy néztek ki a tányéron a húsdarabok, mint a nyers faszén.
a püré esetében én megpucoltam az öt szem krumplit, megfőztem, leöntöttem róla a forró vizet, összetörtem - majd művészi precizitással, felelősségem teljes tudatában hozzáadtam az egész 1 csomag margarint, hiszen anya és a nagyi is mindig így csinálta. mindig. az állaga nem stimmelt, de a tej majd biztosan javít rajta, szóval lelkesen belekevertem mind az egész 1 liter tejet. az eredmény: sárga maszmók, aminek a megjelenésétől csak az íze volt pocsékabb. hm... lehet, hogy kifelejtettem belőle valamit. anya mindig szokott fűszerezni. ez az! kimaradt belőle a... na, nem a só... a Vegeta! így aztán a maszmókot nyakon öntöttem fél csomag vegetával, biztos, ami tuti alapon. (mielőtt Kilendin beszólna, a barack lekvár akkor még kimaradt, az kollégista újítás volt az egyetemen - de igen, a vegeta impresszionista alkalmazását ekkor kezdtem.) eredmény: konfettivel telehintett sárga maszmók, aminek a megjelenésétől csak az íze volt pocsékabb.
ám a további impresszionista állagjavító kísérletezésemet megelőzve a kölykök közölték, ők készen vannak a húsival.
az estebéd:
délután négyre készültünk el a produkcióval. azaz sikerült egész napot kitöltő projektet találni magunknak. úgy döntöttünk, hogy az ilyen fárasztó felnőttes nap után ünnepelni fogunk, szóval a remekbe sikeredett ebédet az udvaron költjük el. kiállítottuk a napernyős asztalt, mellé a műanyag székekkel, majd megterítettünk odakint, én mindenkinek szedtem a tányérjára maszmókot konfettivel, illetve hús-szén darabokat, egyenlő arányba szétporciózva. unokatesóm gyanúsan méregette a tányérját, és megjegyezte, hogy keresztanyám krumplipüréje egy kicsit mintha máshogy nézne ki... Kilendin nagyra tágult szemeivel várakozva nézett rám, hogy mikor vágom már képen a pofátlan kritikust. én lesajnáló tekintettel kezembe vettem a kanalat, és számba vettem az első falatot - majd lenyeltem. ez az emlék azóta is kiváló arra az esetekre, ha a vegyipari munkahelyemen mérgezés gyanúja miatt sürgősen meg akarnám hánytatni magam... Kilendinnek meg az unokatesómnak több esze volt, ők kiköpték az első falatot.
ezek után önkritikát gyakorolva összeszedtem a tányérokat, gondosan leszedve róluk a szenesített húsdarabokat, majd a konfettivel teleszórt sárga maszmókot egy lendülettel kiöntöttem a baromfi udvarba. a tyúkok érdeklődve rohantak oda, én meg érdeklődve guggoltam le a kerítés mellé, hátha valami biológiai hablattyal még tudom menteni a menthetetlent, vagyis csak az embernek ennyire kényes a gyomra, a tyúkoké lám jobban van összerakva. azonban azok a tollas dögök úgy keringtek a sárga maszmókom körül, amit olyan nagy fáradtsággal készítettem, mint az az éttermi kritikus, aki még egy utolsó kört tesz a halálra vált alkalmazottak között, mielőtt közölné, hogy mínusz négy Michelen csillag. a kendermagosnak ekkor feltűnt, hogy ott guggolok a kerítés mellett, kárálva odajött hozzám, majd a csőrével belevágott a szemüvegembe, ripityára törve a bal lencsét. erre a full baromfiudvar megkönnyebbülve rohant oda hozzám, és lelkesen csipegették fel a csillogó szemüveg lencse darabokat - magára hagyva szegény elárvult maszmókomat az udvar közepén.
unokatesóm ekkor már szakadt a röhögéstől, hogy lám, még a tyúkoknak sem kell az a borzalom, amit én kotyvasztottam, hiába, ehhez csak a férfiak értenek - majd ráharapott a széndarabra a kezében - és leírhatatlan az a pofa, amit akkor vágott, amikor megkóstolta saját remekművét.
nos, az én egóm viszont aznapra már épp elég leckét kapott, plusz immáron éhes is voltam, szóval mosolyogva odamentem hozzájuk, és mielőtt még Kilendin sírva fakadt volna, hogy az egész napi melónk teljesen felesleges volt - kimondva ezzel a nyilvánvaló igazságot - elkezdtem lekapargatni a húsdaraboról a szenet, illetve kihoztam bentről egy kevésbé száraz kenyeret, majd megkóstoltam az ő remekművüket, és közöltem, hogy hm... ez milyen finom.
ezután jóízűen, viccelődve elfogyasztottuk a rántott hús menthető darabjait, a kokszot pedig mellékeltem a maszmókomhoz a baromfi udvar közepére.
mivel sikerült megakadályoznom a mécses eltörését, viszonylag büszke voltam magamra, azt leszámítva, hogy megállapítottam, a lányok minden biológiai legenda ellenére, nem úgy születnek, hogy tudnak főzni - és erre minden valószínűség szerint én vagyok a legjobb példa.
viszont takarítani tudtam, szóval az ebéd után eltüntettem nyomainkat a konyhából, így anyámnak csak napokkal később tűnt fel, hogy hova a bánatba tűnt 1 kg liszt, 1 liter tej, 1 csomag margarin, 1 kg prézli és 6 db tojás... valamint hogy a frászkarikába voltam képes egyetlen nap alatt totálisan megsemmisíteni szerencsétlen szemüvegem...
a konyhai tevékenységemmel kapcsolatos utolsó kegyelemdöfést egyébként két nappal később apám vitte be, aki péntek este sápadtan jött be az udvarról, és közölte anyámmal, jó lenne, ha elvinnénk állatorvoshoz a kutyát, mert szerencsétlen pára telerókázta a baromfiudvart.
ja, a jól sikerült nap hosszú távú eredménye az lett, hogy unokatesóm és Kilendin a mai napig imádnak főzni, és otthon érzik magukat a konyhában - velem ellenkezőleg.
a mentő körülményekkel kezdeném...
életkoromat tekintve 12 voltam, nyár volt, családunk felnőtt tagjai a "dolgoznom kell" című alibire hivatkozva váltak köddé egy hétre, nyakamba varrva Kilendint meg az unokatesónkat.
mindezt úgy, hogy "vadász" kaja volt csak otthon, azaz az egész lakásban nem volt egy mákszemnyi főtt étel sem, viszont cserébe hideg kaja is csak annyi, amennyit sikerült összevadászni a száraz-kenyér maradékokhoz.
viszont már akkoriban sem voltam az a könnyen pánikba eső típus.
szóval közöltem a kölykökkel (én voltam a legidősebb közöttünk, akkor is, ha unokatesónk unokatesójától, csak 2 hónappal vagyok idősebb. az már kor kérem szépen, és követelem a vele járó tekintélyt - vagy kikényszerítem belőletek. ), hogy a szerdai program főzőcske lesz a konyhában - az olyan zavaró tényezők, mint felnőttek, mellőzésével.
a projekttel szemben unokatesónk haverjának volt egyedül ellenvetése. ő közölte velem, hogy ő férfi! (ki se látszott az idei fűből, plusz már akkor is úgy néztek ki unokatesómmal egymás mellett, mint Stan és Pan - és ugye mondanom sem kell, hogy melyikük volt a könnyed szellő által elsodorható kategória), és semmi keresni valója a konyhában, hogy olyan női micsodákkal bíbelődjön, mint a főzés. (de édes, ezek szerint én meg nő vagyok, szerinte. - na, ezért cserébe nem röhögtem ki, meg nem szóltam be neki a fene nagy "férfiasságával" együtt.) bár azt hozzá tettem, hogy a legjobb szakácsok a világon férfiak, és amikor bemegy egy étterembe a szüleivel, tuti, hogy férfi szakács által készített ételt esznek, viszont a program nem kötelező, ha így gondolja, kerítsen magának férfiasabb elfoglaltságot. unokatesóm erre kihúzta magát, és közölte, hogy ismer egy szakácsot, és na, az aztán a férfi, szóval ő juszt is részt vesz a buliban.
a kitűzött menü krumpli-püre rántott hússal volt.
a munkamegosztás
Nilka készíti a pürét, Kilendin az unokatesónkkal együtt a rántott húst.
a hozzávalók:
1 kg liszt, 1 kg prézli, 6 db tojás + a hús a rántott húshoz. ez leszámolva tesóméknak az asztalra, tányérok a panírozáshoz, meg a tálca mellékelve. olaj beizzítva a tepsibe, gáztűzhely begyújtva.
a püréhez: krumpli (5 szemet sikerült felhajtani az egész házból!), 1 liter tej (anya mindig ennyiből csinálja!), és 1 csomag Margarin (anya szintén mindig ennyiből csinálja).
a folyamat:
Kilendin és unokatesónk megoldották, hogy túl sok volt a liszt, prézli, meg tojás a felhajtott nyers húshoz képest - művészi precizitással mázolták ki az egész konyhát liszttel meg prézlivel, ide, oda némi tojás cseppet is juttatva úgy, ahogyan arra csak a magukat teljesen komolyan vevő gyerekek képesek. egyedül a sütés nem ment olyan fényesen, viszont mentségükre szolgáljon, hogy unokatesóm 10, Kilendin meg 8 éves volt akkor. eredmény: az olaj majdnem kigyulladt (tüzet nem okoztunk, én ennek elhárításában akkoriban már profi voltam), a hús meg szénné égett. de igazán! úgy néztek ki a tányéron a húsdarabok, mint a nyers faszén.
a püré esetében én megpucoltam az öt szem krumplit, megfőztem, leöntöttem róla a forró vizet, összetörtem - majd művészi precizitással, felelősségem teljes tudatában hozzáadtam az egész 1 csomag margarint, hiszen anya és a nagyi is mindig így csinálta. mindig. az állaga nem stimmelt, de a tej majd biztosan javít rajta, szóval lelkesen belekevertem mind az egész 1 liter tejet. az eredmény: sárga maszmók, aminek a megjelenésétől csak az íze volt pocsékabb. hm... lehet, hogy kifelejtettem belőle valamit. anya mindig szokott fűszerezni. ez az! kimaradt belőle a... na, nem a só... a Vegeta! így aztán a maszmókot nyakon öntöttem fél csomag vegetával, biztos, ami tuti alapon. (mielőtt Kilendin beszólna, a barack lekvár akkor még kimaradt, az kollégista újítás volt az egyetemen - de igen, a vegeta impresszionista alkalmazását ekkor kezdtem.) eredmény: konfettivel telehintett sárga maszmók, aminek a megjelenésétől csak az íze volt pocsékabb.
ám a további impresszionista állagjavító kísérletezésemet megelőzve a kölykök közölték, ők készen vannak a húsival.
az estebéd:
délután négyre készültünk el a produkcióval. azaz sikerült egész napot kitöltő projektet találni magunknak. úgy döntöttünk, hogy az ilyen fárasztó felnőttes nap után ünnepelni fogunk, szóval a remekbe sikeredett ebédet az udvaron költjük el. kiállítottuk a napernyős asztalt, mellé a műanyag székekkel, majd megterítettünk odakint, én mindenkinek szedtem a tányérjára maszmókot konfettivel, illetve hús-szén darabokat, egyenlő arányba szétporciózva. unokatesóm gyanúsan méregette a tányérját, és megjegyezte, hogy keresztanyám krumplipüréje egy kicsit mintha máshogy nézne ki... Kilendin nagyra tágult szemeivel várakozva nézett rám, hogy mikor vágom már képen a pofátlan kritikust. én lesajnáló tekintettel kezembe vettem a kanalat, és számba vettem az első falatot - majd lenyeltem. ez az emlék azóta is kiváló arra az esetekre, ha a vegyipari munkahelyemen mérgezés gyanúja miatt sürgősen meg akarnám hánytatni magam... Kilendinnek meg az unokatesómnak több esze volt, ők kiköpték az első falatot.
ezek után önkritikát gyakorolva összeszedtem a tányérokat, gondosan leszedve róluk a szenesített húsdarabokat, majd a konfettivel teleszórt sárga maszmókot egy lendülettel kiöntöttem a baromfi udvarba. a tyúkok érdeklődve rohantak oda, én meg érdeklődve guggoltam le a kerítés mellé, hátha valami biológiai hablattyal még tudom menteni a menthetetlent, vagyis csak az embernek ennyire kényes a gyomra, a tyúkoké lám jobban van összerakva. azonban azok a tollas dögök úgy keringtek a sárga maszmókom körül, amit olyan nagy fáradtsággal készítettem, mint az az éttermi kritikus, aki még egy utolsó kört tesz a halálra vált alkalmazottak között, mielőtt közölné, hogy mínusz négy Michelen csillag. a kendermagosnak ekkor feltűnt, hogy ott guggolok a kerítés mellett, kárálva odajött hozzám, majd a csőrével belevágott a szemüvegembe, ripityára törve a bal lencsét. erre a full baromfiudvar megkönnyebbülve rohant oda hozzám, és lelkesen csipegették fel a csillogó szemüveg lencse darabokat - magára hagyva szegény elárvult maszmókomat az udvar közepén.
unokatesóm ekkor már szakadt a röhögéstől, hogy lám, még a tyúkoknak sem kell az a borzalom, amit én kotyvasztottam, hiába, ehhez csak a férfiak értenek - majd ráharapott a széndarabra a kezében - és leírhatatlan az a pofa, amit akkor vágott, amikor megkóstolta saját remekművét.
nos, az én egóm viszont aznapra már épp elég leckét kapott, plusz immáron éhes is voltam, szóval mosolyogva odamentem hozzájuk, és mielőtt még Kilendin sírva fakadt volna, hogy az egész napi melónk teljesen felesleges volt - kimondva ezzel a nyilvánvaló igazságot - elkezdtem lekapargatni a húsdaraboról a szenet, illetve kihoztam bentről egy kevésbé száraz kenyeret, majd megkóstoltam az ő remekművüket, és közöltem, hogy hm... ez milyen finom.
ezután jóízűen, viccelődve elfogyasztottuk a rántott hús menthető darabjait, a kokszot pedig mellékeltem a maszmókomhoz a baromfi udvar közepére.
mivel sikerült megakadályoznom a mécses eltörését, viszonylag büszke voltam magamra, azt leszámítva, hogy megállapítottam, a lányok minden biológiai legenda ellenére, nem úgy születnek, hogy tudnak főzni - és erre minden valószínűség szerint én vagyok a legjobb példa.
viszont takarítani tudtam, szóval az ebéd után eltüntettem nyomainkat a konyhából, így anyámnak csak napokkal később tűnt fel, hogy hova a bánatba tűnt 1 kg liszt, 1 liter tej, 1 csomag margarin, 1 kg prézli és 6 db tojás... valamint hogy a frászkarikába voltam képes egyetlen nap alatt totálisan megsemmisíteni szerencsétlen szemüvegem...
a konyhai tevékenységemmel kapcsolatos utolsó kegyelemdöfést egyébként két nappal később apám vitte be, aki péntek este sápadtan jött be az udvarról, és közölte anyámmal, jó lenne, ha elvinnénk állatorvoshoz a kutyát, mert szerencsétlen pára telerókázta a baromfiudvart.
ja, a jól sikerült nap hosszú távú eredménye az lett, hogy unokatesóm és Kilendin a mai napig imádnak főzni, és otthon érzik magukat a konyhában - velem ellenkezőleg.
______________________________________________________
Szél hozott, szél visz el...
Nilka- Hozzászólások száma : 283
Re: Egyéb
Nilka írta:izé...
a mentő körülményekkel kezdeném...
életkoromat tekintve 12 voltam, nyár volt, családunk felnőtt tagjai a "dolgoznom kell" című alibire hivatkozva váltak köddé egy hétre, nyakamba v....
a hasam fogtam a röhögéstől...
Még mindig faxa sztori de az a hús inkább koksz volt Ezt is túléltük..
Ma jókai bableves+lángossal, a maradék lángoshoz, fokhagyma, sajt tejfel
Jelentem: Remek rántott húst készítek azóta és finom krumpli pürét is, de az most nem volt.
Levezetésnek egy kis somlói galuska
______________________________________________________
Mindenkiben ott az eredő tűz.
Kilendin- Hozzászólások száma : 182
Re: Egyéb
Hát, Nilka! Végig röhögtem az egészet. Igazán szemléletes volt.
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
Re: Egyéb
(NaturaHirek.com) A gyulladás a szervezet természetes módja a fertőzések leküzdésére. Segít abban, hogy felvegyük a harcot a különféle irritáló, károsító szervezetekkel, a sérült szöveteket szervezetünk megjavítsa és megszabaduljunk a toxikus túlterheléstől. Azonban ha a test természetes reakciója nem elegendő és az átmeneti problémákból az egész testre kiterjedő állapot alakul ki, akkor minden bizonnyal krónikus gyulladásban fogunk szenvedni. Ez az állapot viszont korántsem természetes vagy éppenséggel egészséges. Ha tartósan megmaradó a duzzanat, bőrpír, fájdalom, láz, étvágytalanság és az általános rossz közérzet, próbáld enyhíteni a tüneteket ezzel a következő 10 gyulladáscsökkentő élelmiszerrel- ezek tényleg működnek! 1. Zsíros halak Tonhal, lazac, makréla- sütve vagy főzve. A fehér húsú tőkehal vagy a közönséges nyelvhal sovány fehérjeforrások, de nem tartalmazzák olyan nagy arányban a gyulladásgátló anyagok tárházát mint a korábban említettek. 2. Avokádó Amellett, hogy a telítetlen zsírok kiváló forrása, az avokádó csökkenti a gyulladást is. A zsírok sokkal egészségesebb forrása ez, elfelejtve a gyilkos transzzsírokat. A cél: 5-7 adag egészséges zsír fogyasztása naponta, fogyaszthatjuk salátaként, krémként vagy nyersen. 3. Leveles zöldségek Sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta és a brokkoli felerősíti a szervezet gyulladáscsökkentő képességét. 4. Kurkuma Ez a hagyományos indiai fűszer egy gyulladáscsökkentő szupersztár. Történelmi alkalmazásra a keleti orvoslásban tett szert a különböző gyulladásos állapotok, mint például a fogfájás, zúzódások, a rheumatoid arthritis és az általános ízületi duzzanat kezelésében. Túlzás nélkül állíthatom, hogy a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. Tipp: Currysen csináld a hasábburgonyát vagy a wokos zöldségeidet! 5. Dió A dió különböző egészségügyi előnyöket kölcsönöz azoknak, akik rendszeresen fogyasztják. Gyulladásgátló, valamint antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, és nagyon fontos tápanyagok, mint például az omega-3 zsírsavak, réz, mangán, molibdén és biotin forrásai. Egy marék dió naponta elegendő. 6. Paprika Mind az édespaprika mind pedig a csípős paprika egészségesen gyulladáscsökkentő. A különböző csípős paprikában lévő kapszaicint lokálisan kenőcsök készítésében is felhasználják, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást- a “Health” magazin szerint. 7. Olívaolaj Eltekintve attól, hogy egy sor egyéb egészségügyi hatás érhető el vele, beleértve a súlycsökkenést, és a koleszterinszint csökkenést, az olívaolaj csökkenti a gyulladást is. A vizsgálatok arra hivatkoznak, hogy az olívaolaj a világ legegészségesebb ételei közé tartozik. 8. Gyömbér A gyömbér nem csupán jó gyulladáscsökkentő, hanem azon dolgozik, hogy a gyulladás kiváltó okát szüntesse meg. A gingerolok, a gyömbérben lévő vegyi anyagok felelősek a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságaiért, amelyek csökkentik a fájdalmat és a duzzanatot osteoarthritiszes és rheumatoid arthritiszes betegeknél. 9. Cékla Az élénk és ciklámen színű cékla a szívbetegségek és a rák ellenbástyája, valamint a benne lévő C-vitamin a duzzanatok csökkentésére is kiváló. Fantasztikus sülve, főve és nyers salátákba reszelve. 10. Bazsalikom Olcsó és széles körben elterjedt gyógynövény. Használd bátran sütéshez, salátákhoz, bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású.
Olvass többet itt: http://naturahirek.com/10-gyulladascsokkento-etel-ami-tenyleg-hat/ | NaturaHirek.com
Olvass többet itt: http://naturahirek.com/10-gyulladascsokkento-etel-ami-tenyleg-hat/ | NaturaHirek.com
______________________________________________________
"Ha van cél, van oda út is"
Mayra1- Hozzászólások száma : 1286
5 / 10 oldal • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
5 / 10 oldal
Engedélyek ebben a fórumban:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
|
|